Παριανοί πολίτες σε δράση. Αγωνία για το αύριο, εκδήλωση με Δ. Καζάκη

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 15 Οκτωβρίου 2011

Μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές συγκεντρώσεις που  έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 8/10 στην αίθουσα «Αρχίλοχος» της Παροικιάς. Η συγκέντρωση έγινε από την Πρωτοβουλία Παριανών Πολιτών και είχε επίσημο καλεσμένο τον γνωστό από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις κ. Δημήτρη Καζάκη, ο οποίος τάσσεται κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Η ομιλία του κ. Καζάκη δίχως υπερβολή ξεπέρασε τη μιάμιση ώρα, ενώ ο ίδιος απάντησε στη συνέχεια για περισσότερες από δύο ώρες σε  ερωτήσεις πολιτών.

Τι είπε

Ο οικονομολόγος – αναλυτής κ. Δημήτρης Καζάκης υποστήριξε ότι δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί, ούτε έχει εκτονωθεί η πίεση. Σύμφωνα…


…με τον κ. Καζάκη «οι τράπεζες θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μετακυλίσουν το κόστος της χασούρας στην κοινωνία και την οικονομία. Περισσότερα ρευστά θα «παρκάρουν» στα ταμεία τους, χάρη και στη διαρκή επιδότηση των κρατών. Λιγότερα δάνεια θα βρουν τον δρόμο τους προς την πραγματική οικονομία και με υψηλότερα επιτόκια». Ακόμα, ο κ. Δ. Καζάκης προέβλεψε νέα συρρίκνωση μισθών και απασχόλησης και επισήμανε ότι σήμερα η μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού έχει καταλάβει ότι ακόμη και οι καταθέσεις που έχουν απομείνει στο τραπεζικό σύστημα είναι απλώς μια
«μαγική εικόνα» δίχως αντίκρισμα. Επίσης, υποστήριξε την απαλλαγή της χώρας από το καθεστώς της Ε.Ε. και του ΔΝΤ με την κατάργηση του συνόλου των δεσμεύσεων που έχει υπογράψει, αποδεχθεί και νομοθετήσει η κυβέρνηση. Όπως είπε «το σύνολο των
μέτρων και παρεμβάσεων που έχουν παρθεί από την εποχή που ψηφίστηκε το μνημόνιο τον Μάιο του 2010, πρέπει να καταργηθεί».

Ο κ. Καζάκης πρότεινε:

1. Έξοδο από τη ζώνη του ευρώ και επαναφορά του εθνικού μας νομίσματος (δραχμή). Όπως είπε «όσο η χώρα βρίσκεται μέσα στην ΟΝΕ είναι εκτεθειμένη σε κάθε είδους πιέσεις, εκβιασμούς και επιδρομές της διεθνούς κερδοσκοπίας. Ενώ λειτουργεί ως αναλώσιμο είδος για τα διευθυντήρια της ευρωζώνης και τους αποικιοκράτες «εταίρους» της».
2. Εθνικοποίηση των μεγάλων τραπεζών, με πρώτη την Τράπεζα της Ελλάδος, για να αποκτήσει ο λαός τον έλεγχο της οικονομίας, διότι όπως τόνισε «πρέπει να ξεριζώσουμε τον σαράφικο και τοκογλυφικό χαρακτήρα του τραπεζικού συστήματος και να επιβάλουμε αυστηρούς
ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων».
3. Παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μέσα από μια γενναία αναδιανομή πλούτου και εισοδημάτων υπέρ των εργαζομένων, των ατομικών παραγωγών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Μόνο έτσι μπορεί να ανακάμψει γρήγορα η εσωτερική αγορά και να υπάρξουν σοβαρές επενδύσεις στην παραγωγή» συμπλήρωσε.

Ποιοι πήγαν;

Αρχικά η ομιλία Καζάκη είχε προγραμματιστεί να γίνει στην πλατεία Μαντώς Μαυρογένους. Λόγω όμως της κακοκαιρίας οι διοργανωτές είχαν φροντίσει να έχουν ετοιμάσει και την αίθουσα «Αρχίλοχος», η εκδήλωσε έγινε τελικά σε κλειστό χώρο. Στις 7:30 ακριβώς που  είχε οριστεί να ξεκινήσει η ομιλία είναι ζήτημα να υπήρχαν στην αίθουσα «Αρχίλοχος» περισσότερα από 25 άτομα. Μέσα όμως σε 10 λεπτά τα καθίσματα της αίθουσας αποδείχτηκαν πολύ λίγα. Στις 7:50 που άρχισε η ομιλία Καζάκη στην αίθουσα είχαν στοιβαχθεί (καθιστοί και όρθιοι) περίπου 250 συμπολίτες μας. Επίσης, υπήρχε και κόσμος έξω από την αίθουσα. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς περισσότερα από 350 άτομα πέρασαν το περασμένο Σάββατο από την εκδήλωση, άσχετα αν παρέμειναν σε όλη τη χρονική διάρκεια της ομιλίας. Το  νούμερο είναι πολύ μεγάλο για πολιτική εκδήλωση στο νησί μας και δεδομένο των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν το περασμένο Σάββατο το βράδυ. Πιο εντυπωσιακό ακόμα ήταν ότι και τις δύο φορές που έσβησαν τα φώτα (την πρώτη φορά περίπου 10 λεπτά) λόγω της κακοκαιρίας, η εκδήλωση συνεχίστηκε με ένα φως ασφαλείας, δίχως κανείς να κουνηθεί από τη θέση του. Σε όλα αυτά πρέπει να υπολογίσουμε ότι περίπου στις 9 που έκλεισαν τα εμπορικά καταστήματα (και οι διοργανωτές υπολόγιζαν ότι θα έρθουν και άλλα άτομα) ξεκίνησε και η καταιγίδα.
Έτσι, πολλοί δεν ήρθαν, και ευτυχώς, γιατί δεν θα τους χωρούσε η αίθουσα. Επίσης, τη δική του σημασία έχει ότι το 80% των συγκεντρωμένων δεν ήταν κόσμος που συνήθως πηγαίνει σε παρόμοιες εκδηλώσεις. Ήταν ουσιαστικά «ένας κόσμος άγνωστος» όπως είπαν πολλοί. Δηλαδή, ένας κόσμος που δεν είχε σηκωθεί μέχρι τώρα από τον καναπέ του για καμία άλλη πολιτική εκδήλωση στην Πάρο. Έτσι, ήταν φυσικό να λείπουν και οι συνήθεις «μαϊντανοί» που μαζεύονται σε παρόμοιες εκδηλώσεις για να αποσπάσουν μία χειραψία ή να δηλώσουν το παρόν τους και να κάνουν δημόσιες σχέσεις. Από τους δημοτικούς συμβούλους (που μόλις πριν λίγες μέρες είχαν συναινέσει να παραχωρηθεί ο χώρος της πλατείας για την εκδήλωση) ήταν μόνο ο κ. Κοντός από την πλειοψηφία και οι κ.κ. Καρατζάς, Πατέλης, Ισιγώνης και Ροκονίδας από την αντιπολίτευση του Δήμου. Σημειώνουμε ακόμα, ότι κανείς εκ των δημοτικών συμβούλων δεν πήρε το λόγο θέτοντας ερωτήματα, κάτι που έκαναν πολλοί πολίτες. Είναι προφανές ότι η οικονομική κατάσταση στο νησί μας έχει δημιουργήσει ένα νέο πολιτικό «ρεύμα» που πιθανόν να αναδείξει και νέα πρόσωπα σε τοπικό πολιτικό επίπεδο μέσω νέων φορέων όπως είναι η Πρωτοβουλία Πολιτών Πάρου.

Ποιος είναι ο Δημήτρης Καζάκης;

Ο κ. Καζάκης ήταν άγνωστος στο ευρύ κοινό έως τότε που ξέσπασε το κίνημα των «αγανακτισμένων» στις πλατείες. Έως και το 2000 ήταν μέλος του ΚΚΕ. Δημοσιογραφεί σε ηλεκτρονικό και γραπτό τύπο με κορυφαία τη συνεργασία του με την εβδομαδιαία εφημερίδα «Ποντίκι». Μετά το κίνημα των «αγανακτισμένων» συνεργάζεται με τη «Σπίθα» του Μίκη Θεοδωράκη. Αποχωρεί πολύ γρήγορα καταγγέλλοντας τη «Σπίθα» σε επιστολή που στέλνει στον Μ. Θεοδωράκη γράφοντας: «Θα συνεχίσω στον ίδιο δρόμο με την ακλόνητη πεποίθηση ότι το νέο ΕΑΜ θα γεννηθεί. Όχι γιατί το θέλω εγώ, αλλά γιατί είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου για το λαό και την Ελλάδα. Όταν δημιουργηθεί – μιας και είναι σίγουρο ότι κάτι τέτοιο θα γίνει – προσωπικά θα βρίσκομαι στις γραμμές του, απλός στρατιώτης όπως ήμουν πάντα. Το δυστύχημα είναι ότι θα έχει απέναντί του και τους μελανοχιτώνες του παρακράτους που έχει διαλέξει τη Σπίθα για να τους εκκολάψει». Τέλος, σήμερα ο κ. Καζάκης είναι μέλος του ΕΠΑΜ (Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο). Το ΕΠΑΜ ιδρύθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα και αφετηρία του έχει το κίνημα των «αγανακτισμένων».


Περί Πάρου

Ο κ. Δ. Καζάκης στο τέλος της ομιλίας του είπε ότι έχει ενημερωθεί για τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Πάρου. Γι’ αυτό το λόγο υποσχέθηκε ότι σε συνεννόηση με ομάδα γιατρών(καρδιολόγος, παιδίατρος, ψυχολόγος) θα έλθουν να δουν το χώρο του Κ.Υ. και από τα επόμενα Σαββατοκύριακα οι γιατροί θα έρχονται στο νησί μας ώστε να εξετάζουν ασθενείς. Τέλος, η Πρωτοβουλία Πολιτών Πάρου έδωσε νέο ραντεβού στην πλατεία Μαντώς της Παροικιάς σήμερα (15/9), ενώ σε μήνυμά της γράφει ότι «τάσσεται μαζί με τους συνδικαλιστικούς φορείς του νησιού μας και καλεί όλους τους Παριανούς πολίτες στην πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση στις 19 Οκτωβρίου».