Η ΚΔΕΠΑΠ Δήμου Πάρου προσκαλεί για μάθημα Λυρικού Θεάτρου, με το αζημίωτο

Το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» με τη συμφωνία της Κυβέρνησης έχει αναλάβει να κατασκευάσει στην τεράστια δημόσια έκταση του δέλτα Φαλήρου που εγκαταλείφθηκε από την μεταφορά των εγκαταστάσεων του πρώην επαγγελματικού – στοιχηματικού Ιπποδρόμου, νέο πολυχώρο με κέντρο αναφοράς την ανάδειξη του Λυρικού Θεάτρου. Δεν γνωρίζουμε…


…ακόμα γιατί η Κυβέρνηση δεν επέλεξε να στεγάσει το Λυρικό Θέατρο στα ακριβώς απέναντι καινούρια, χρυσοπληρωμένα, Ολυμπιακά κτήρια του δημοσίου που σαπίζουν.

Σε κάθε περίπτωση, επειδή σε λίγα χρόνια θα έχουμε κτίριο για Λυρικό Θέατρο, αλλά δεν θα έχουμε θεατές (πλην των κοσμικών κυριών που ήδη ράβουν συνολάκια) εξαιτίας της εγκατάλειψης αυτής της κουλτούρας από το Ελληνικό σχολείο τα προηγούμενα χρόνια (σ.σ: κακώς κατα τη γνώμη μας), οι υπεύθυνοι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κατάλαβαν ότι θα κλείσει ο φορέας τους και θα απολυθούν, αν δεν φροντίσουν να βρουν κοινό. Έτσι, αποφάσισαν να γυρίζουν την Ελλάδα για να δημιουργήσουν εκ νέου κοινό και κουλτούρα παρακολούθησης του συγκεκριμένου είδους τέχνης. Κατά την άποψη μας, η προσπάθεια σύνδεσης με τόση επιμονή, του συγκεκριμένου είδους με την Ελληνική αρχαιότητα, μπορεί να καταλήξει και γελοία. Υπάρχει σχετικά σύγχρονη Ελληνική εργογραφία στο είδος και μάλιστα λαϊκού χαρακτήρα (όπως ήταν στις μεγάλες δόξες του είδους σε Ευρωπαϊκες χώρες), από την οποία θα μπορούσαν οι υπεύθυνοι να πάρουν τη σκυτάλη ανάδειξης.

Τώρα, για τους βερμπαλισμούς που αναμασά «ασχετολογώντας» το δελτίο τύπου της ΚΔΕΠΑΠ Δήμου Πάρου που ακολουθεί, τις αποδίδουμε στην «χαρά» που νιώθει η πρόεδρος του δημοτικού φορέα νομίζοντας ότι συμβάλλει στην διάδοση της «υψηλής τέχνης» (λόγω μίας τυχαίας και αποσπασματικής εκδήλωσης) και ότι αυτό θα το γράψει στο επόμενο προεκλογικό της φυλλάδιο «πειστικά» για να πάρει μερικά ψηφαλάκια από τους φιλότεχνους, αφού θα επισυνάψει και τις φωτογραφίες που θα φροντίσει να τραβηχτούν χαμογελαστά με τον μαέστρο της αντιπροσωπείας της Λυρικής που θα μας επισκεφτεί.

Ας είναι. Αυτό που μας ενοχλεί είναι ότι θα περάσουν τα σχολεία από το θέαμα και θα βάλουν τους γονείς των παιδιών να πληρώσουν και από 5 ευρώ. Πρώτη φορά βλέπουμε να έχει ανάγκη κάποιος να πείσει για την σημαντικότητα της τέχνης του (σ.σ: εμείς συμφωνούμε) και να προσπαθεί να πληρώσει ο ενδεχόμενος «πελάτης» του την καμπάνια του. Καλά, αυτό δεν το σκέφτηκε η πρόεδρος της ΚΔΕΠΑΠ, δεν το σκέφτηκε και η αντιπροσωπεία της Λυρικής;
Ακολουθεί το σχετικό κείμενο της ΚΔΕΠΑΠ:  

«Η K.Δ.Ε.Π.Α.Π. και ο Δήμος Πάρου  σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή σας προσκαλούν την Κυριακή 23 Οκτωβρίου και ώρα 6-7μ.μ. και 8-9 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Νάουσας καθώς και τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου  και ώρες 10-11π.μ. και 12-13μ.μ. στην Αίθουσα του Πολιτιστικού συλλόγου Αρχίλοχος, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές του σχολείου σας να παρακολουθήσουν τη συναυλία – παρουσίαση με τίτλο: «Από τη Λύρα στη Λυρική». Εδώ και τρία χρόνια το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Λυρικής Σκηνής, άνοιξε την αυλαία της όπερας στις τάξεις των σχολείων. Σήμερα, μετά από τρία χρόνια, 10.000 περίπου μαθητές γνωρίζουν πια πως η όπερα δεν είναι ένα ξένο προς εμάς είδος γιατί ήταν η Αρχαία Ελληνική Μουσική αυτή που οδήγησε στην σύγχρονη όπερα.

Η παρουσίαση αυτή είναι ένα μάθημα-συναυλία που ξεκινά από την πρωτότυπη αρχαία ελληνική μουσική μέσα από προβαλλόμενες εικόνες και ακούσματα αρχαίων ύμνων με συνοδεία ανακατασκευασμένων αρχαίων οργάνων και δείχνει την ιστορική πορεία που οδηγεί στο σύγχρονο μελόδραμα. Ένα κουαρτέτο εγχόρδων και δύο μονωδοί της Λυρικής Σκηνής παρουσιάζουν αποσπάσματα από όπερες, οπερέτες και μιούζικαλ, αφού πρώτα οι μουσικοί παρουσιάσουν με εύληπτο τρόπο τα όργανα.
Παίζουν οι καλλιτέχνες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής:
Παρουσίαση, τρομπέτα: Δρ. Νίκος Ξανθούλης
Βιολιά: Κώστας Λαζαρίδης, Θωμάς Στεφανίδης
Βιόλα: Μαριβίτα Γραμματικάκη
Τσέλο: Μαρίνα Κολοβού
Τραγούδι: Βάγια Κωφού, Χρήστος Αμβράζης

Παρακαλούμε θερμά μέχρι την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011 να έχουν συγκεντρωθεί τα ονόματα ανά  ηλικία των ενδιαφερόμενων παιδιών και το αντίστοιχο αντίτιμο των εισιτηρίων (5 ευρώ/μαθητή) ώστε να διαμορφώσουμε τα αντίστοιχα τμήματα».