Χαν και Χαμένοι στη μετάφραση. Σε αναθεωρητικό έλεγχο τα έργα με Ευρωπαϊκά χρήματα

Ο επίτροπος της Ε.Ε

Ανάλυση από την Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ ΠΑΡΟΥ – ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ» της 8 Οκτωβρίου 2011

Στις 19 Σεπτεμβρίου οι 13 Περιφερειάρχες της χώρας συναντήθηκαν με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Χαν με την οργανωτική επίβλεψη του υπουργείου Ανάπτυξης.

Γιατί έγινε αυτή η συνάντηση;

Διότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της Κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους δανειστές μας τον Ιούλιο που πέρασε, αποφασίστηκε να εμπλακούν οι υπηρεσίες της Ευρώπης για την γρήγορη απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων. Με άλλα λόγια…

…, οι Ευρωπαίοι δανειστές γνωρίζουν ότι, ενώ η χώρα «βουλιάζει» στα χρέη, δεν ελπίζει σε έργα ανάπτυξης, αφού για διάφορους λόγους δεν απορροφούνται τα κονδύλια που δικαιούται η Ελλάδα για έργα. Σε μερικές περιπτώσεις, αυτό οφείλεται στην γραφειοκρατία που υπάρχει από ετών προκειμένου να κατασκευαστεί ένα έργο στην χώρα μας, σε άλλες περιπτώσεις οφείλεται στην ανικανότητα ορισμένων Περιφερειακών πολιτικο – διοικητικών ηγεσιών, σε κάποιες περιπτώσεις συμβαίνουν και τα δύο.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Χαν εξήγησε ότι θα γίνουν δύο διαδικασίες:
α) ταχύτατη αλλαγή με κατάργηση ορισμένων χρονοβόρων διαδικασιών στις αδειοδοτήσεις έργων που γίνονται με Ευρωπαϊκό χρήμα,
β) θα παρακολουθούν οι Ευρωπαϊκές υπηρεσίες βήμα προς βήμα την εξέλιξη εκατό εμβληματικών έργων που θα προταθούν από τις Περιφέρειες της χώρας για να υλοποιηθούν άμεσα.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Ευρωπαίος Επίτροπος και οι Περιφερειάρχες της χώρας συμφώνησαν να καταθέσουν οι τελευταίοι στις υπηρεσίες του πρώτου τις προτάσεις τους με 5 – 10 έργα που έχουν τις προϋποθέσεις να υλοποιηθούν μέσα στα δύο επόμενα χρόνια και να είναι εμβληματικά. Δηλαδή να μπορούν να σηματοδοτήσουν για την περιοχή τους την επανέναρξη μίας αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας. Με άλλα λόγια, το ΕΣΠΑ θα υλοποιηθεί υπό την επίβλεψη και επιτήρηση του Ευρωπαϊκού τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης. Για να υλοποιηθεί γρήγορα, για να υλοποιηθεί σίγουρα και με τις κατάλληλες προτεραιότητες και να υλοποιηθεί σε σχετικά χαμηλό κόστος.


Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Στη συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο παρευρέθηκε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Μαχαιρίδης. Ο Περιφερειάρχης των νησιών μας υπέβαλε υπόμνημα με τα πολιτικά ζητήματα που προκρίνει ο ίδιος σχετικά με την βελτίωση της περιοχής μέσω των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ενώ έκτοτε, προετοίμασε την λίστα με τα «εμβληματικά» έργα την οποία καταθέτει στον κ. Χαν αυτές τις ημέρες. Η αντιπολίτευση όμως στο πλαίσιο του Περιφερειακού Συμβουλίου καταλογίζει στον κ. Μαχαιρίδη τα εξής:

α) ότι θα έπρεπε το Περιφερειακό Συμβούλιο με αποφάσεις του να είχε επιλέξει τις προτεραιότητες που είναι αναγκαίες πριν τη συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, ενώ β) θα έπρεπε να είχε εξουσιοδοτήσει τον κ. Μαχαιρίδη για να καταθέσει προτάσεις και το πολιτικό πλαίσιο με βάση το οποίο θα πρέπει να επιλεγούν τα εμβληματικά έργα.

Και όντως, η αλήθεια είναι ότι από λίστες που διέρρευσαν με έργα που προτείνει η διοίκηση της Περιφέρειας ως εμβληματικά, δεν προκύπτει ότι είναι τέτοια. Αποτελούν μεγάλα (τοπικά) κατασκευαστικά εγχειρήματα, αλλά δεν αποτελούν υποδομές από τις οποίες θα μπορεί να επωφελείται δια μακρόν το κάθε νησί, σε συνδυασμό με άλλες υποδομές που υπάρχουν ήδη ή που θα μπορούσαν να γίνουν στο μέλλον, και μαζί να πολλαπλασιάσουν την αξία των χρημάτων που θα επενδυθούν, καθώς και την ωφέλεια των πολιτών. Απουσιάζει το «βάθος» στις επιλογές, ώστε να εξυπηρετείται το μακροοικονομικό όφελος.
Στην Πάρο

Οι τοπικές πολιτικές δυνάμεις δεν φαίνεται να ασχολούνται με όσα διαδραματίζονται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, παρά το γεγονός ότι ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης υπάρχει για τα συμφέροντα και της Πάρου. Το πρώτο ζήτημα είναι ότι η Περιφέρεια μέρα με την ημέρα αποκλίνει από τον σκοπό ίδρυσής της, δηλαδή να εργάζεται ισοτίμως τόσο για τα συμφέροντα της Δωδεκανήσου, όσο και για τα συμφέροντα των Κυκλάδων.

Ο Γ. Μαχαιρίδης αξίζει συγχαρητήρια από τους συμπατριώτες του για την δραστηριότητα που επιδεικνύει δημιουργώντας προδιαγραφές ώστε να ωφεληθούν κατά τα μέγιστα από την ύπαρξη του θεσμού της Περιφέρειας, αλλά δεν ασχολείται στον ίδιο βαθμό με τις Κυκλάδες. Γι’ αυτό το πρόβλημα δεν πρέπει να κατηγορούμε τον Περιφερειάρχη, αλλά τους εκπροσώπους των Κυκλάδων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, καθώς και τους δημάρχους του κάθε νησιού των Κυκλάδων.

Τα τελευταία αφορούν ένα γενικότερο ζήτημα των Κυκλαδιτών πολιτικών και ασφαλώς δεν αφορούν τους πολιτικούς μόνο  της Πάρου.
Το δεύτερο ζήτημα όμως τους αφορά πιο άμεσα. Οι πολιτικοί όλων των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου έχουν χρέος να συζητήσουν την τακτική πολιτικής σε σχέση με την Περιφέρεια. Είναι ανάγκη να καθορίσουμε τους στόχους μας, τις επιδιώξεις μας και τις διεκδικήσεις μας. Μέχρι σήμερα, σε καμία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δεν έχει γίνει λόγος για τα όσα συζητούνται στο επίπεδο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου τα οποία μας αφορούν.

Η οποιαδήποτε αναφορά σε ανακοινώσεις για εντάξεις έργων της Πάρου που ανακοίνωσε πρόσφατα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, είναι άσχετη με το πολιτικό ζήτημα που μόλις αναλύσαμε. Αλλά ακόμα και αυτές οι «προκαταρτικές» εγκρίσεις χρηματοδότησης έργων του νησιού μας μέσω ΕΣΠΑ και Περιφέρειας, είναι λάθος να γιορτάζονται ως προεξοφλημένες.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση «παπαγάλων» της δημοτικής αρχής Πάρου οι οποίοι εξαιτίας ανυπαρξίας έργων και πολιτικών για την Παροικιά τα τελευταία χρόνια, «ξεχύθηκαν» στα σοκάκια της και έλεγαν ότι ο Δήμος ήδη έχει εισπράξει 3,5 εκατομμύρια ευρώ που πρόκειται να «ρίξει» σε έργα στο παραλιακό μέτωπο της Παροικιάς. Βεβαίως, η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική. Ο Δήμος Πάρου για πρώτη φορά προσπάθησε να οργανώσει μία απαίτηση χρηματοδότησης για έργο στην Παροικιά (εμείς την στηρίζουμε και την έχουμε παρουσιάσει τρεις φορές μέχρι σήμερα), αλλά ακόμα η κατάσταση βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και φυσικά ακόμα ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΠΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ από την Περιφέρεια.

Προτείνουμε στην δημοτική αρχή – έστω και μετά από πέντε χαμένα χρόνια – να εργάζεται με σοβαρότητα και να μην πολυμιλάει για τέτοια ζητήματα. Διότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να κοπούν οι «αβανταδόρικές» αρχικές εντάξεις έργων που μοίραζαν σκόπιμα τους τελευταίους μήνες η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (κρατικός οργανισμός) και μετά τον Ιούνιο που μας πέρασε, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (τής μεταβιβάστηκε η αρμοδιότητα για το ΕΣΠΑ). Μπορεί οι αθεράπευτοι θιασώτες του πασοκισμού στη διαχείριση των δημόσιων υποθέσεων να συνεχίζουν την τακτική τους, παρά του ότι η χώρα διαλύεται, αλλά ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Χαν και το προσωπικό του θα είναι πολύ αυστηροί για την τελική έγκριση έργων στις Περιφέρειες.