Υποχώρησε ο Στ. Γαβαλάς, στην κόντρα του με την Αντίπαρο

Την Πέμπτη 13/10 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πάρου – Αντιπάρου. Σε αυτή τη συνεδρίαση ο πρόεδρος του ΔΛΤ ανακάλεσε τις κατηγορίες που είχε διατυπώσει εναντίον του Δημάρχου Αντιπάρου, ενώ δέχθηκε να γίνει θεματική συνεδρίαση για τα θέματα της Αντιπάρου που αφορούν στο Λιμενικό Ταμείο. Ήταν η πρώτη συνεδρίαση μετά την «θυελλώδη» στο τέλος καλοκαιριού, κατά την οποία οι εκπρόσωποι της Αντιπάρου αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι για την στάση του προέδρου του ΔΛΤ, δημοτικού συμβούλου Πάρου, Στ. Γαβαλά. Τότε, ο δήμαρχος Αντιπάρου Γ. Λεβεντάκης και ο σύμβουλος του Μ. Χανιώτης ζητούσαν από τον Στ. Γαβαλά να αλλάξει την τακτική των προκατόχων του τα τελευταία 8 χρόνια, δηλαδή…

Ο δήμαρχος Αντιπάρου Γ. Λεβεντάκης

…να μην παίρνει η Αντίπαρος αυτά που της αναλογούν από τον κοινό οργανισμό.

Αρνητισμός

Ο Στ. Γαβαλάς δεν δέχτηκε τις διαμαρτυρίες των Αντιπαριωτών και λογομάχησε μαζί τους. Λίγες ημέρες μετά μάλιστα, ο πρόεδρος του ΔΛΤ είχε δημοσιοποιήσει μία ανακοίνωση με την οποία «καθύβριζε και συκοφαντούσε» τον δήμαρχο Αντιπάρου «υπεισερχόμενος μάλιστα και στα εσωτερικά του γειτονικού Δήμου». Αυτά ισχυρίζονταν οι Αντιπαριώτες. Ο δήμαρχος Αντιπάρου είχε δημοσιοποιήσει την διαμαρτυρία του για την ανακοίνωση του Στ. Γαβαλά με δική του σχετική ανακοίνωση. Και τα δύο κείμενα είχαν δημοσιευθεί κατά σειρά στην εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου».

Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν το αίτημα του κ. Λεβεντάκη προς τον πρόεδρο του ΔΛΤ να πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση για να συζητηθούν οι σχέσεις του οργανισμού με την Αντίπαρο και να επαναπροσδιοριστούν. Αυτό το αίτημα ο Στ. Γαβαλάς κατ’ αρχάς το είχε αποδεχτεί και είχε δεσμευτεί να οργανώσει τη συνεδρίαση. Πέρασαν σχεδόν δύο μήνες όμως και αντί να λάβουν τα μέλη του ΔΛΤ πρόσκληση για την θεματική συνεδρίαση με τα ζητήματα της Αντιπάρου, έλαβαν μία κανονική ημερήσια διάταξη με διάφορα θέματα Πάρου και Αντιπάρου. «Ήταν μία εσκεμμένη προσπάθεια να μας εξωθήσει στα άκρα για να χάσουμε το δίκιο μας. Επίσης, ο Στ. Γαβαλάς ήθελε να επιδείξει έναν «ψευτοτσαμπουκά» έναντι του δημάρχου Αντιπάρου» σχολίαζαν άνθρωποι από την Αντίπαρο που παρακολούθησαν τη συνεδρίαση της 13/10.

Και ο κ. Λεβεντάκης όμως, κατά τη συνεδρίαση, καυτηρίασε την συμπεριφορά του Στ. Γαβαλά και μάλιστα του είπε: «κ. Γαβαλά, παρασυρθήκατε από την ανακοίνωση μας μετά την προηγούμενη συνεδρίαση και την υβριστική δική σας επιστολή. Νομίζατε ότι εάν αγνοήσετε το αίτημα μας για θεματική συνεδρίαση, θα μας οδηγήσετε στο να μην έρθουμε στην σημερινή συνεδρίαση (σ.σ: της 13/10). Έτσι, θα λέγατε ότι αδιαφορούμε για τα θέματα της Αντιπάρου με απώτερο σκοπό να μας εκθέσετε στους συμπατριώτες μας. Όμως, εμείς
δεν είχαμε πει ότι δεν θα έρθουμε στην όποια συνεδρίαση. Εμείς είχαμε πει ότι θα επανεκτιμήσουμε την στάση μας. Πήγατε να ανοίξετε μία παγίδα και τελικά πέσατε ο ίδιος μέσα. Και ερωτώ: τι προσπαθείτε να κάνετε; Θέλετε δύο λαούς Πάρου και Αντιπάρου που πορεύονται αιώνες μαζί, να μας βάλετε να τσακωθούμε; Για ποιο λόγο; Θέλετε να μας διώξετε από το λιμενικό ταμείο επειδή δεν τα καταφέρνετε; Κάντε το. Εμείς έχουμε δικαίωμα να φτιάξουμε δικό μας Λιμενικό Ταμείο και θα το κάνουμε, αν για οποιονδήποτε λόγο συνεχίσετε να μην δίνετε στην Αντίπαρο αυτά που δικαιούται. Δεν επαιτούμε. Απαιτούμε για τα δικαιώματα μας. Εμείς στηρίζουμε ευλαβικά ό, τι θέλετε για την Πάρο. Να κάνετε και εσείς το ίδιο!».

Η «γκάφα»

Ο πρόεδρος του ΔΛΤ Στ. Γαβαλάς αρνήθηκε τις κατηγορίες Λεβεντάκη, αλλά επάνω στην ένταση των διαλόγων παραδέχτηκε ότι δεν περίμενε να παρευρεθούν στην συνεδρίαση οι εκπρόσωποι της Αντιπάρου, τουλάχιστον οι δύο της εκπρόσωποι της πλειοψηφίας (σ.σ: συμμετέχει και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αντιπάρου Ν. Μαριάνος στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΛΤ. Η στάση του στο θέμα δεν ήταν απολύτως ξεκάθαρη και άφησε ερωτηματικά). Όμως αυτό που αποτέλεσε αρνητικό στοιχείο για τον ίδιο τον Στ. Γαβαλά στην συνεδρίαση της 13/10 ήταν  ότι είχε βάλει στην ημερήσια διάταξη δύο θέματα που αφορούσαν την Αντίπαρο.

Όπως αποδείχτηκε, δεν είχε συνεννοηθεί με τον Δήμο Αντιπάρου γι’ αυτά τα θέματα, εξαιτίας της «κόντρας» που είχε ο ίδιος τροφοδοτήσει ή κατά άλλους, επειδή στην ουσία δεν τον ενδιέφεραν τα θέματα, απλώς τα είχε βάλει για να τα χρησιμοποιήσει εις βάρος του δημάρχου Γ. Λεβεντάκη, σε περίπτωση που ο τελευταίος – διαμαρτυρόμενος – δεν εμφανιζόταν στην συνεδρίαση, όπως πίστευε ότι θα γίνει ο Στ. Γαβαλάς.

Οι «υποχωρήσεις»

Ο δήμαρχος Γ. Λεβεντάκης παρέδωσε στα μέλη του συμβουλίου του ΔΛΤ αντίγραφα μελετών που είναι έτοιμες και αφορούσαν στα θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης του ΔΛΤ. Δηλαδή, ενώ ο Στ. Γαβαλάς καλούσε το συμβούλιο να αναθέσει μελέτες για δύο έργα της Αντιπάρου, γι’ αυτά τα έργα υπήρχαν μελέτες που είχαν γίνει από τον δήμο Αντιπάρου. Αποδείχτηκε λοιπόν, ότι ο πρόεδρος του ΔΛΤ δεν είχε διερευνήσει τα θέματα, πριν τα βάλει στην ημερήσια διάταξη. Αυτό οδήγησε στο συμπέρασμα ότι δεν τον ενδιέφεραν, γιατί δεν περίμενε ότι θα συζητηθούν.

Ευρισκόμενος σε δύσκολη θέση ο Στ. Γαβαλάς σε αυτό το σημείο των αποκαλύψεων του Γ. Λεβεντάκη, αναγκάστηκε να ανακαλέσει τους «υβριστικούς χαρακτηρισμούς» που είχε απευθύνει στον Γ. Λεβεντάκη, αφού, ο δήμαρχος Αντιπάρου την ώρα που τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ είχαν απορήσει από τα λάθη Γαβαλά με τις μελέτες, επιπλέον τους ζήτησε ως συνάδελφοι να πάρουν θέση και να καταδικάσουν τους χαρακτηρισμούς του προέδρου του ΔΛΤ εναντίον του. Και το πέτυχε. Ο Στ. Γαβαλάς είπε: «τους ανακαλώ».

Στη συνέχεια, ανακοίνωσε ότι στις 27/10 θα πραγματοποιηθεί και το δεύτερο αίτημα της Αντιπάρου, δηλαδή η θεματική συνεδρίαση για τα θέματα του νησιού σε σχέση με το ΔΛΤ. Η συνεδρίαση της 13/10 έληξε και τα δύο έργα της Αντιπάρου αποσύρθηκαν για να ξανασυζητηθούν με τον σωστό τρόπο, δηλαδή κατόπιν συνεννόησης.

Στο τέλος…

Ο πρόεδρος του ΔΛΤ Στ. Γαβαλάς

Οι εκπρόσωποι της Αντιπάρου θα έλεγε κανείς ότι εκμεταλλεύτηκαν το λάθος Στ. Γαβαλά και κέρδισαν τις εντυπώσεις, αλλά κυρίως, και την επίτευξη των στόχων τους σε επίπεδο δύο στα δύο. Το θετικό όμως είναι ότι και ο παλαιός στα δημοτικά Στ. Γαβαλάς δέχτηκε να υποχωρήσει σε μία «κόντρα» που δημιούργησε ο ίδιος για την οποία δεν είχε συμφέρον κανένα από τα δύο νησιά. Στην ουσία δέχτηκε το λάθος του για το καλό της λειτουργίας του διαδημοτικού οργανισμού που έχει πολλά άλλα προβλήματα να επιλύσει, πριν τα μέλη του αρχίσουν να φθείρονται σε προσωπικές αντιπαραθέσεις. Με αυτή την έννοια και η υποχώρηση Γαβαλά, ήταν θετική συμπεριφορά.