Έργο για την προσβασιμότητα σε άτομα με αναπηρία σε παραλίες των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, εξήγγειλε η Περιφέρεια

Είκοσι παραλίες στο Νότιο Αιγαίο, πρόκειται να διαμορφωθούν και να εξοπλιστούν, έτσι ώστε να είναι προσβάσιμες σε άτομα με αναπηρία. Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου της διοίκησης της Περιφέρειας Νοτίου αιγαίου που δημοσιοποιήθηκε στις 6/10, το έργο που ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο, έπειτα από πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη Τζώρτζη Μακρυωνίτη, εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής αλλά και της τουριστικής ανάπτυξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η
πρόταση αφορά την εγκατάσταση στις παραλίες συστημάτων προσβασιμότητας σε άτομα με αναπηρία. Συγκεκριμένα…

 

 

…κάθε μια από τις είκοσι παραλίες σε 17 νησιά της Περιφέρειας, πρόκειται να εξοπλιστεί με δύο αμφίβια αμαξίδια, ειδικό διάδρομο για την κίνηση του αμαξιδίου και την πρόσβαση του λουόμενου στη θάλασσα, τις ομπρέλες και τα αποδυτήρια, καθώς και ειδικό χώρο (καμπίνα) Αποδυτηρίων-Αποχωρητηρίων. Η πρωτοβουλία για να επιδιωχθεί η υλοποίηση του έργου, έρχεται σε συνέχεια της υποβολής πρότασης προκειμένου να ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης ο πλήρης εξοπλισμός των Σχολείων Ειδικής Αγωγής του Νοτίου Αιγαίου.

 Πρότυπο της συγκεκριμένης δράσης αποτελεί η παραλία της Βάρης στη Σύρο, στην οποία έχουν εγκατασταθεί από το 2009 από τον τέως δήμο Ποσειδωνίας συστήματα προσβασιμότητας, τόσο σε άτομα με κινητικά προβλήματα, όσο και σε άτομα με απώλεια μερικής ή ολικής όρασης. Μάλιστα το φετινό καλοκαίρι η συγκεκριμένη παραλία αποτέλεσε πόλο έλξης ομάδας τουριστών με προβλήματα όρασης από την Παλαιστίνη συμβάλλοντας στην αύξηση των επισκεπτών, στην παράτασης της τουριστικής περιόδου και στη διεθνή προβολή της χώρας μας.

Οι παραλίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν επιλεγεί με βάση τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • είναι χαρακτηρισμένες ως «πολυσύχναστες παραλίες» (σύμφωνα με το άρθρο 1 του Π.Δ. 23/2000 (ΦΕΚ 18 Α΄/7-2-2000) και το άρθρο 2 του Γενικού Κανονισμού Λιμένα αριθ.: 20 (ΦΕΚ 444 Β΄/26-4-99)
  • ή έχουν βραβευθεί με τη «Γαλάζια Σημαία» για το έτος 2011 σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ).
  • Επιπλέον διαθέτουν την κατάλληλη μορφολογία εδάφους (μικρές κλίσεις, απουσία σκαλοπατιών και υψομετρικών διαφορών), καθώς και Ναυαγοσώστη ή Επόπτη Παραλίας.

Ωστόσο, το δελτίο τύπου της Περιφέρεας δεν ανακοινώνει ποιές είναι οι παραλίες.