Αίτημα Χρυσόγελου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που αποκαλύπτει

Τα σημαντικά θέματα πρέπει να περάσουν από το Περιφερειακό Συμβούλιο λέει ο Ν. Χρυσόγελος

Στις 19 Σεπτεμβρίου οι 13 Περιφερειάρχες της χώρας συναντήθηκαν με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Χαν με την οργανωτική επίβλεψη του υπουργείου Ανάπτυξης.

Γιατί έγινε αυτή η συνάντηση;

Διότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της Κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους δανειστές μας τον Ιούλιο που πέρασε αποφασίστηκε να εμπλακούν οι υπηρεσίες της Ευρώπης για την γρήγορη απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων. Με άλλα λόγια, οι Ευρωπαίοι δανειστές γνωρίζουν ότι, ενώ η χώρα «βουλιάζει» στα χρέη, δεν ελπίζει σε έργα ανάπτυξης, αφού για διάφορους λόγους δεν απορροφούνται τα κονδύλια που δικαιούται η Ελλάδα για έργα. Σε μερικές περιπτώσεις, αυτό οφείλεται στην γραφειοκρατία που υπάρχει από ετών προκειμένου να κατασκευαστεί ένα έργο στην χώρα μας, σε άλλες περιπτώσεις οφείλεται στην ανικανότητα ορισμένων Περιφερειακών πολιτικο – διοικητικών ηγεσιών, σε κάποιες περιπτώσεις συμβαίνουν και τα δύο.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Χαν εξήγησε ότι θα γίνουν δύο διαδικασίες: α) ταχύτατη αλλαγή με κατάργηση ορισμένων χρονοβόρων διαδικασιών στις αδειοδοτήσεις έργων που γίνονται με Ευρωπαϊκό χρήμα,  β) θα παρακολουθούν οι Ευρωπαϊκές υπηρεσίες βήμα προς βήμα την εξέλιξη εκατό εμβληματικών έργων που θα προταθούν από τις Περιφέρειες της χώρας για να υλοποιηθούν άμεσα. Σε αυτή την κατεύθυνση ο Ευρωπαίος Επίτροπος και οι Περιφερειάρχες της χώρας συμφώνησαν να καταθέσουν οι τελευταίοι στις υπηρεσίες του πρώτου τις προτάσεις τους με 5 – 10 έργα που έχουν τις προϋποθέσεις να υλοποιηθούν μέσα στα δύο επόμενα χρόνια και να είναι εμβληματικά. Δηλαδή να μπορούν να σηματοδοτήσουν για την περιοχή τους την επανέναρξη μίας αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας.

Με άλλα λόγια, το ΕΣΠΑ θα υλοποιηθεί υπό την επίβλεψη και επιτήρηση του Ευρωπαϊκού τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης. Για να υλοποιηθεί γρήγορα, για να υλοποιηθεί σίγουρα και με τις κατάλληλες προτεραιότητες και να υλοποιηθεί σε σχετικά χαμηλό κόστος.

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Στη συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο παρευρέθηκε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Μαχαιρίδης. Ο Περιφερειάρχης των νησιών μας υπέβαλε υπόμνημα με τα πολιτικά ζητήματα που προκρίνει ο ίδιος σχετικά με την βελτίωση της περιοχής μέσω των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ενώ προετοίμασε την λίστα με τα «εμβληματικά» έργα την οποία καταθέτει στον κ. Χαν αυτές τις ημέρες. Η αντιπολίτευση όμως στο πλαίσιο του Περιφερειακού Συμβουλίου καταλογίζει στον κ. Μαχαιρίδη τα εξής:

α) ότι θα έπρεπε το Περιφερειακό Συμβούλιο με αποφάσεις του να είχε επιλέξει τις προτεραιότητες που είναι αναγκαίες για τα νησιά μας, πριν τη συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, ενώ,
β) θα έπρεπε να είχε εξουσιοδοτήσει τον κ. Μαχαιρίδη για να καταθέσει προτάσεις για τα «εμβληματικά έργα» ύστερα από συνεδρίαση.

Χαρακτηριστική είναι η επιστολή που έχει στείλει ο επικεφαλής του συνδυασμού «Οικολογικός Άνεμος» (στηρίζεται από το κόμμα «Οικολόγοι – Πράσινοι») κ. Ν. Χρυσόγελος. Με αυτή την επιστολή ο Ν. Χρυσόγελος ζητά για δεύτερη φορά (είχε στείλει επιστολή στον Περιφερειάρχη κ. Μαχαιρίδη και πριν τη συνάντηση με τον Γ. Χαν) να συζητηθούν στο πλαίσιο του Περιφερειακού Συμβουλίου τα θέματα που αφορούν το σύνολο των ζητημάτων που παρήχθησαν από την συνάντηση Χαν με τους Έλληνες Περιφερειάρχες πριν 10 ημέρες. Η συζήτηση αυτή προτείνει να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της τακτικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου που έχει προγραμματισθεί για αύριο 28/9 στην Ρόδο. Στην επιστολή του ο Ν. Χρυσόγελος επισυνάπτει και λίστα που ισχυρίζεται ότι αποτελεί τον κατάλογο των «εμβληματικών έργων» του Νοτίου Αιγαίου που ο κ. Μαχαιρίδης θα προτείνει στον Επίτροπο Γ Χαν. Ακολουθείτο σχετικό κείμενο:

Προς –  Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ Γ. Μαχαιρίδη και αντιπεριφερειάρχες
–  Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου κ Γ. Γκούφα
–  Αντιπρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου κ Γ. Γιαννακάκη
–  Επικεφαλής Παρατάξεων Π.Σ. Χ. Κόκκινο, Λ. Καφαντάρη, Ν. Συρμαλένιο
–  Περιφερειακούς Συμβούλους Ν. Αιγαίου

 

ΘΕΜΑ: ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Σε συνέχεια της επιστολής που σας είχαμε στείλει στις 20/9/2011, επαναφέρουμε την πρότασή μας να συζητηθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ν Αιγαίου, κατά τη συνεδρίαση του στις 28/9/2011, στη Ρόδο, οι προτεραιότητες της Περιφέρειας Ν Αιγαίου για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή που θα πρέπει να κατατεθούν στον Ευρωπαίο Επίτροπο, με δεδομένο ότι, όπως γνωρίζουμε, οι Περιφέρειες, μέσα σε δέκα μέρες από την συνάντηση με τον Επίτροπο, πρέπει να προτείνουν το σύνολο των έργων που θα ενταχθούν στο σχέδιο.

Είναι γεγονός…

…ότι η συζήτηση αυτή έπρεπε να έχει προηγηθεί της συνάντησης (19/9) του Περιφερειάρχη Ν Αιγαίου με τον Επίτροπο. Είχαμε ως ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ προτείνει να δημιουργηθεί μια
επιτροπή με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων ώστε να υπάρξει κατάλληλη προεργασία και να προταθούν άξονες, δράσεις και κατευθύνσεις που θα εξέφραζαν έναν ώριμο προβληματισμό. Δεν είχαμε καμία απάντηση από τον Περιφερειάρχη, ούτε καν επίσημη ενημέρωση για την συνάντηση. Όμως, είναι ανήκουστο το θέμα να μην μπαίνει καν στην ημερήσια διάταξη της 11ης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Από δελτία τύπου ενημερωθήκαμε για το ποια έργα θεωρεί η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου ως «εμβληματικά», όπως ζήτησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος (συνημμένος πίνακας).  Ο κατάλογος των έργων που εμφανίζονται ανάμεσα στα περίπου 100 υποτίθεται πιο σημαντικά – υψηλής ποιότητας – για το σύνολο των περιφερειών είναι σίγουρα πολύ φτωχός. Εξίσου φτωχή είναι και η πρόταση της Περιφερειακής Αρχής Ν. Αιγαίου: καταγραφή απλώς κάποιων έργων, χωρίς να διαφαίνεται μια στρατηγική για την περιφέρεια. Σε κάθε περίπτωση η περιφέρεια πρέπει τις επόμενες μέρες να αναδείξει τις προτεραιότητες και τη στρατηγική της σε τομείς που είναι σημαντικοί για την απασχόληση (δημιουργία θέσεων εργασίας), την κοινωνική συνοχή (υγεία, κοινωνικές και περιβαλλοντικές υποδομές) και τη βιωσιμότητα (σύνδεση πολιτισμού, πρωτογενούς παραγωγής και τουρισμού, παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ προς όφελος τοπικών κοινωνιών, τοπικής οικονομίας και περιβάλλοντος, συγκοινωνίες – σύνδεση νησιών, οργάνωση διοίκησης κα).

Ως παράταξη, καταθέσαμε τις αναλυτικές προτάσεις μας τόσο στον Ευρωπαίο Επίτροπο όσο και δημόσια (διαβάστε ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ), ενώ έχουμε προσκαλέσει και τις άλλες παρατάξεις να καταθέσουν τις δικές τους επεξεργασίες τόσο στο πλαίσιο της συνεδρίασης του ΠΣ όσο και δημοσίως, ώστε μέσα από έναν γόνιμο διάλογο να διαμορφωθεί ένα Στρατηγικό Σχέδιο Βιωσιμότητας, Συνοχής και Απασχόλησης για την περιφέρεια Ν Αιγαίου.

Θεωρούμε πάντως τη στάση της Περιφερειακής Αρχής προσβλητική προς το Περιφερειακό Συμβούλιο, όταν αντιμετωπίζει το θέμα αυτό ως θέμα απλώς σχέσεων του Περιφερειάρχη και του Ευρωπαίου Επιτρόπου, ενώ οι προτάσεις στα θέματα αυτά είναι, σύμφωνα με τον «Καλλικράτη», αρμοδιότητας του ΠΣ και θα έπρεπε να υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας και Περιφερειακού Συμβουλίου. Ζητάμε, έστω και εκ των υστέρων, να γίνει αναλυτική συζήτηση επί του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στη Ρόδο, να διαμορφωθούν άξονες και κατευθύνσεις, αναλυτικές προτάσεις που θα κατατεθούν στη συνέχεια από την Περιφέρεια στον Ευρωπαίο Επίτροπο.

Με εκτίμηση
Νίκος Χρυσόγελος

 

Πίνακας: Έργα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου που ανακοινώθηκαν από την διοίκηση της Περιφέρεας κατά τη συνέντευξη του Ευρωπαίου Επιτρόπου και περιλαμβάνονται στα 100 «εμβληματικά» έργα!