Μνήμες Σμύρνης στο Άσπρο Χωριό

 

Άσπρο Χωριό Πάρου, 11 Σεπτεμβρίου 2011 7η Μικρασιατική Συνάντηση Πάρου Νέο Μελί Μεγάρων

Σε δελτίο τύπου που δημοσιοποίησε σήμερα 19/9 ο σύλλογος ΑΤΛΑΝΤΙΣ αναφέρει ότι, στην φιλόξενη Μικρασιατική γωνία της Πάρου, το Άσπρο Χωριό, εκεί που τα τελευταία χρόνια γιορτάζεται η Πανήγυρις του Αγίου Ιερομάρτυρος και Εθνομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης σ’ ένα από τα ελάχιστα εκκλησάκια που είναι αφιερωμένα στην μνήμη του, πραγματοποιήθηκαν και φέτος  οι εορταστικές εκδηλώσεις που ξεκίνησαν στις 29 Αυγούστου με την ομιλία του δικηγόρου κ. Γεωργίου Πούλιου με θέμα «Χρυσόστομος Σμύρνης – ο Εθνομάρτυρας – ο Επίσκοπος του Ελληνισμού», συνεχίστηκαν στις 6 Σεπτεμβρίου με την συναυλία Βυζαντινής μουσικής των Capella Romana της Αμερικής, και κορυφώθηκαν το διήμερο 10 και 11 Σεπτεμβρίου με την Θρησκευτική Πανήγυρη και την 7η Μικρασιατική συνάντηση Πάρου.

Ψυχή των εκδηλώσεων…

… ήταν ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ατλαντίς». Βοήθησαν το Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα, όπως και η Χορωδία Νάουσας, που στηρίζουν με διάφορους τρόπους αυτές τις εκδηλώσεις. Φέτος οι καλεσμένοι της Μικρασιατικής συνάντησης ήταν οι Μελιώτες της Ερυθραίας που μένουν τώρα στο Νέο Μελί Μεγάρων, που με τους χορούς, τις φορεσιές, την μουσική αλλά και το ήθος τους εντυπωσίασαν τους πολλούς σταθερούς φίλους της εκδήλωσης.

Στην εκκλησία

Το πρωί της Κυριακής 11 Σεπτεμβρίου μετά την Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Παροναξίας κ.κ. Καλλινίκου, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέου Μελίου Μεγάρων «ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ» και αντιπροσωπείες του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΑΤΛΑΝΤΙΣ» Άσπρου Χωριού και του Μουσικοχορευτικού Συγκροτήματος Νάουσας  πλαισίωσαν την λιτανεία της ιερής εικόνας ανάμεσα σε πλήθος κόσμου.

Στην κεντρική εκδήλωση

Το βράδυ της Κυριακής 11 Σεπτεμβρίου στο Άσπρο Χωριό δόθηκε η ευκαιρία στον κόσμο που παραβρέθηκε να παρακολουθήσει μια πανδαισία μουσικής, χορών, θεατρικών δρώμενων και τραγουδιών της Μικρασίας, των γύρω νησιών μας, και της Πάρου.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε  από τον Σύλλογο του Νέου Μελίου προβολή dvd για το Μελί της Μ. Ασίας, δρώμενο από την ζωή στο χωριό, χορούς και τραγούδια. Από την άλλη πλευρά η Χορωδία Νάουσας, με μαέστρο την μουσικό Φένια Θεοφίλου, απέδωσε με ευαισθησία τραγούδια της Ερυθραίας και της Προποντίδας ενώ το Χορευτικό του Μουσικοχορευτικού Συγκροτήματος Νάουσας Πάρου χόρεψε Μικρασιάτικα,  και νησιώτικα. Παράλληλα έγινε παρουσίαση σπανίων φορεσιών της Μικράς Ασίας και από τα δύο Συγκροτήματα. Ξεχωριστή νότα στην όλη εκδήλωση ήταν το χορευτικό τμήμα Άσπρου Χωριού με τους νησιώτικους χορούς τους.

Οι μουσικοί ήταν από το Νέο Μελί οι Μπάμπης Χατζόπουλος ούτι, Στέργιος Οικονόμου τζουράς, Παναγιώτης Ζιαζιάς τουμπερλέκι, Αλεξίου Γιώργος λύρα και Σεμίνα Μανέτα τραγούδι, ενώ από την Πάρο οι Μανώλης Δελέντας και Μαρουσώ Μενέγου, βιολί, ο Παναγιώτης Μενέγος, λαούτο, η Μαργαρίτα Κυδωνιέως τουμπερλέκι, και οι Άννα Ρούσσου και Ελένη Τσουνάκη τραγούδι. Στην τσαμπούνα ήταν οι Βασίλης Τριαντάφυλλος και Γιώργος Γεμελιάρης.

Η όλη εκδήλωση έκλεισε με ανταλλαγή δώρων και με μικρασιατικά φαγητά και γλυκά που προσφέρθηκαν απλόχερα στα μέλη των χορωδιών και των χορευτικών ομάδων από τον Πολιτιστικό σύλλογο «ΑΤΛΑΝΤΙΣ», και ολοκληρώθηκε με χορούς και τραγούδια που χόρεψαν και γλέντησαν όλοι μέχρι αργά. Ο Παριανός σύλλογος ευχαρίστησε όλους όσους παρευρέθηκαν στις εκδηλώσεις και τους φορείς και εταιρείες που βοήθησαν στη διοργάνωσή της. Επίσης θερμές ευχαριστίες δόθηκαν στους υπεύθυνους των χορευτικών τμημάτων του Άσπρου Χωριού κ. Άννα – Μαρία Μοστράτου και Στέλιο Ζουμή για την αφιλοκερδή διδασκαλία των χορών στα παιδιά του χωριού.