2) Μετά που κατάλαβε ότι θα πέσει κράξιμο, τα «γύρισε»!

 

«Ωχ, τι πήγα να πάθω. Καλά που είμαι και πονηρός!!!»

Η ανακοίνωση που ακολουθεί, είναι η δεύτερη που δημοσιοποίησε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων Π. Ρήγας, όταν κατάλαβε  το θέμα της μη δυνατότητας ένταξης στον κυβερνητικό νόμο της τακτοποίησης των αυθαιρέτων, εκείνων των ακινήτων που βρίσκονται εντός παραδοσιακών οικισμών. Ακολουθεί το σχετικό κείμενο: 

«Αρκετές εκκρεμότητες αντιμετωπίζει ο νέος νόμος τακτοποίησης αυθαιρέτων
Αρκετές τροποποιήσεις των διατάξεων του νομοσχεδίου που αφορά στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων δέχτηκε το Υπουργείο Περιβάλλοντος κατά την συζήτηση του νομοθετήματος στην Ολομέλεια. Έτσι, για ολόκληρα νησιά των Κυκλάδων αλλά και για μεγάλα τμήματα των νησιών που έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικοί τόποι, αρχαιολογικοί χώροι ή περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους, στο αρχικό σχέδιο αποκλειόταν κάθε τακτοποίηση. Με την τελική διατύπωση του νομοσχεδίου, όταν το αυθαίρετο ή η αλλαγή χρήσης έγινε πριν από χαρακτηρισμό των εν λόγω περιοχών, τότε επιτρέπεται η τακτοποίηση.

Ο Βουλευτής Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας στην ομιλία του επί των άρθρων του νομοσχεδίου, αφού εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις αλλαγές που έκανε δεκτές το Υπουργείο, επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει πρόβλεψη και για την τακτοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών ή αλλαγών χρήσης εντός των παραδοσιακών οικισμών.

«Γνωρίζω την διαφωνία του Συμβουλίου Επικρατείας – ανέφερε ο κ. Ρήγας – αλλά πρέπει να τολμήσουμε με πολύ αυστηρούς όρους και φερέγγυα και με αντικειμενική διαδικασία να τακτοποιήσουμε και τις αυθαίρετες κατασκευές εντός των παραδοσιακών οικισμών. Η εξαίρεση των παραδοσιακών οικισμών από την ρύθμιση διατηρεί την κατάσταση ως έχει, απαγορεύει τις μεταβιβάσεις ακινήτων με αυθαίρετη κατασκευή και στερεί το δημόσιο από έσοδα. Αποτελεί ακραίο φορμαλισμό και στείρα τυπολατρία η εξαίρεση των παραδοσιακών οικισμών από τις ρυθμίσεις πρόσθεσε ο Βουλευτής». Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Ρήγας για το πρόβλημα που έχει προκύψει στην Ερμούπολη της Σύρου με την ακύρωση νόμιμων οικοδομικών αδειών από το Συμβούλιο Επικρατείας. «Η ασφάλεια δικαίου και η οφειλόμενη εμπιστοσύνη του πολίτη προς την διοίκηση εξασφαλίζονται με αυτές τις περιπτώσεις. Ενώ ο πολίτης ενεργεί με νόμιμη άδεια της αρμόδιας υπηρεσίας, στην συνέχεια βρίσκεται εκτεθειμένος και θεωρείται παράνομος. Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα κατέληξε ο Βουλευτής».