Οι πολιτικές της Κυβέρνησης για παρεμπόριο και τουριστικές επενδύσεις. Αφορούν τα νησιά μας. Κριτική από Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου

Από τον συνδυασμό της μειοψηφίας του δημοτικού Συμβουλίου «Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου» με επικεφαλής τον Κ. Ροκονίδα, δημοσιοποιήθηκαν το τελευταίο τριήμερο δύο ανακοινώσεις με θέμα τις
τουριστικές επενδύσεις και το παρεμπόριο. Ακολουθούν τα σχετικά κείμενο:

1) ΝΟΜΟΣ ΕΞΠΡΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ.
Χοντρό πακέτο παροχών και προνομίων στο μεγάλο κεφάλαιο.

Όλα τα παρακάτω τα ψήφισαν εκείνοι που κόπτονται για την « προστασία του περιβάλλοντος». Που μιλάνε για « αειφόρο ανάπτυξη». Για ένα « πράσινο και οικολογικό μέλλον». Αυτοί που πίνουν νερό στο όνομα « της ισονομίας μεταξύ των πολιτών». Αυτοί που « μάχονται» στην ΕΕ για την υπεράσπιση της « νησιωτικότητας και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της». Είναι οι υπέρμαχοι της «ήπιας ανάπτυξης» που δίνουν την δυνατότητα στους « έχοντες και κατέχοντες» να αναπτύξουν την κατασκευή 700.000 με 800.000 ανεξάρτητων εξοχικών κατοικιών ανά την επικράτεια, με την μερίδα του λέοντος φυσικά να την επιβαρύνεται η νησιωτική Ελλάδα. Εξαίρεση φυσικά δεν θα μπορούσε να αποτελέσει η Πάρος αφού αποτελεί στόχο ορισμένων επίδοξων επενδυτών. Απολαύστε τους.

Για το «πόπολο» ο απαραίτητος χρόνος έκδοσης μιας οικοδομικής άδειας από το Πολεοδομικό Γραφείου Νάξου είναι περίπου ένας χρόνος.
Για τους επίδοξους επενδυτές άδειες εξπρές. Κατάργηση των Πολεοδομικών Γραφείων ( ! ) και δημιουργία Αυτοτελούς Πολεοδομικού Γραφείου με ταυτόχρονη σύσταση Ειδικής Υπηρεσίας
Εξυπηρέτησης Τουριστικών Επενδύσεων.
Για το « πόπολο» ο φάκελλος της υπό έκδοση οικοδομικής άδειας πρέπει να περιέχει βεβαιώσεις διάφορων υπηρεσιών (π.χ. Δασικής, Αρχαιολογίας κ.λ.π.).

Για τους έχοντες και κατέχοντες και προς χάριν της… τουριστικής ανάπτυξης επιτρέπεται η δόμηση σε δάση, σε Αρχαιολογικούς χώρους, σε αιγιαλούς, σε παραλίες ακόμα και στη θάλασσα.
Για το « πόπολο» εδώ και χρόνια  τα 4 στρέμματα γίναν 8 για να μπορέσει να χτίσει ένα σπίτι και να  βολέψει την οικογένειά του.
Για τους μεγαλοεπιχειρηματίες  η ελάχιστη απαιτούμενη έκταση από 150 στρέμματα που ήταν μέχρι τώρα, εν μια νυκτί έγιναν 100 στρέμματα για να μπορέσουν να κτίσουν και κατόπιν να πουλήσουν τις ανεξάρτητες – εξοχικές κατοικίες.
Για το « πόπολο», αν είχε άστρο και κληρονόμησε από τον παππού κάποιο βουναλάκι αλλά στη συνέχεια χαρακτηρίστηκε ως περιοχή ΝΑΤΟΥΡΑ, απαγορεύεται δια ροπάλου οποιαδήποτε επέμβαση.
Για τους επιχειρηματικούς ομίλους  ακόμα και σε περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ τα πάντα επιτρέπονται. Και όχι μόνον αυτό.

Αλλά μειώνεται και η ελάχιστη απαιτούμενη έκταση, η « αρτιότητα» δηλαδή, αν μπορεί να υπάρξει τέτοια. Από 800 στρέμματα που ήταν μέχρι τώρα κατεβαίνει στα 300 στρέμματα, για να μπορέσουν να επενδύσουν. Και αυτό αφορά δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες.
Για το « πόπολο», αν κατά τύχη έχει δύο παιδιά και τα δύο σπιτάκια που κατάφερε να κτίσει  μετά από τόσα χρόνια δουλειάς,
θελήσει  να τους τα  μεταβιβάσει, η σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας εδώ και χρόνια απαγορεύεται.
Για τους μεγαλοεπενδυτές  προκειμένου να πουλήσουν την πραμάτεια τους όλα επιτρέπονται. Σύσταση και οριζόντιας και κάθετης ιδιοκτησίας και με τη βούλα του νόμου.
Για το « πόπολο» αν τύχει και έχει οικόπεδο με πρόσωπο στον αιγιαλό, για να χτίσει πρέπει να τραβηχτεί μέσα50 μέτρα.
Για τά τουριστικά μεγαθήρια  η ζώνη αιγιαλού και παραλίας παραδίδεται ουσιαστικά και άνευ όρων για εκτέλεση προσωρινών ή και μόνιμων έργων.
Για το « πόπολο» η παραμικρή αυθαίρετη κατασκευή αποτελεί εφ’ όρου ζωής μόνιμο βραχνά. Πρόστιμο εφ’ άπαξ, πρόστιμο διατήρησης και πολλές φορές χαράτσια με την ελπίδα… της δήθεν νομιμοποίησης. Η καινούργια ορολογία είναι τακτοποίηση… Δεν παίζονται οι άνθρωποι.

Για τους κατασκευαστικούς ομίλους  ουσιαστικά προβλέπεται συγχωροχάρτι. Τους παρέχεται η δυνατότητα τακτοποίησης χώρων, αρκεί τα συνολικά τετραγωνικά μέτρα του συγκροτήματος να μην υπερβαίνουν το συντελεστή δόμησης 0,15. Δηλαδή αν έχουν δικαίωμα να κτίσουν 4.000 τετραγωνικά μέτρα, τα 600 τετραγωνικά μέτρα παραπάνω θα τακτοποιηθούν!!! Αν δικαιούνται να κτίσουν 10.000 τετραγωνικά μέτρα, τα 1.500 παραπάνω θα τα τακτοποιήσουν!!!
Για τέτοια νούμερα μιλάμε. Δείξτε ψυχραιμία.

Για το « πόπολο», αν το νησί είχε καθορισμένες  χρήσεις γης και η ιδιοκτησία του βρισκόταν εκτός ζώνης κατοικίας, με τίποτα δεν θα επιτρεπόταν να αλλάξει χρήση γης για να μπορέσει να οικοδομήσει.
Για το ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ  θα υπάρχει πλήρης προστασία από περιπτώσεις αλλαγής χρήσεων γης… « προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα που μπορούν να πλήξουν την εμπιστοσύνη των επιχειρηματιών του τουριστικού τομέα και την ασφάλεια δικαίου των τουριστικών επενδύσεων, δημιουργώντας διοικητικές προστριβές και δικαστικές αμφισβητήσεις». Ξαναδιαβάστε το. Είδατε τι ωραία ελληνικά χρησιμοποιεί ο νομοθέτης;

Ε, ναι λοιπόν. Ολα τα παραπάνω τα ψήφισε το ΠΑΣΟΚ. Μέσα στο κατακαλόκαιρο Το κόμμα του άλλα λέω, άλλα πιστεύω, άλλα εννοώ και άλλα πράττω. Και δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά. Όλα τα παραπάνω δεν είναι θέμα καλού ή κακού υπουργού. Ικανής ή ανίκανης κυβέρνησης. Σωστού ή λάθους χειρισμού. Αυτό το παραμύθι πλέον δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσει. Τέρμα πια στις αυταπάτες.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν ρυθμίσεις που, πρώτα και κύρια, παραδίδουν τη δημόσια περιουσία για άμεση και ληστρική εκμετάλλευση εκ μέρους του κεφαλαίου.
Ολα τα παραπάνω, σε απλά ελληνικά, λέγονται διευκολύνσεις, κίνητρα, προνόμια και πολύ περισσότερες παροχές προς το μεγάλο κεφάλαιο για να επενδύσει στον τουριστικό τομέα. Εφτασε η ώρα που εκατομμύρια στρέμματα – φιλέτα δηλαδή – πρέπει να περάσουν σε όσο το δυνατόν λιγότερα χέρια. Οι μικροί και ενοχλητικοί  παίχτες του τουρισμού πρέπει να συμπιεστούν στο έπακρο μέχρι την πλήρη εξαφάνισή τους. Αυτός είναι ο στόχος του νόμου.

Αν η επανάληψη είναι μητέρα της μάθησης, τότε με τόσες επαναλήψεις του ίδιου πράγματος –  αλλά κάθε φορά σε διαφορετικούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας –  ο καθένας μπορεί να βγάλει μια και καλή τα συμπεράσματά του. Για το συγκεκριμένο θέμα θα τα ξαναπούμε σύντομα.

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΡΟΥ
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2011

2) «ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ» Επιστρατεύουν ιδιωτικούς αστυνομικούς και επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν για τις αιτίες της κρίσης.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη με θέμα την πάταξη του παραεμπορίου ο υπουργός Μ. Χρυσοχοίδης δήλωσε ότι διερευνάται με ποιό τρόπο θα μπορούσε να δοθεί η δυνατότητα στα
Επιμελητήρια να συμμετέχουν σε ελέγχους για το παρεμπόριο. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων πρότειναν οι ιδιωτικοί αστυνομικοί να διενεργούν ελέγχους συνδράμοντας το έργο της αστυνομίας και της δημοτικής αστυνομίας, να είναι εξοπλισμένοι με σπρέϊ καταστροφής προϊόντων και όπου διαπιστώνουν παραβάσεις να ψεκάζουν τα «μαϊμού» προϊόντα, καταστρέφοντάς τα.

Τα Επιμελετήρια, δηλαδή, να πληρώνουν ντετέκτιβ, ιδιωτικούς αστυνομικούς και ότι άλλο προκύψει, με τις υποχρεωτικές συνδρομές που πληρώνουν με αιματηρές προσπάθειες οι ΕΒΕ. Κανείς δεν αρνείται ότι οι πλανόδιοι είναι ένα πρόβλημα. Οπως κανείς επίσης δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι πηγή του παρεμπορίου και της κακοδαιμονίας του εμπορίου είναι οι πεινασμένοι αλλοδαποί που κυνηγιούνται για ένα κομμάτι ψωμί. Αυτό θέλουν να μας παρουσιάσουν σαν αιτία.

Πηγή του είναι τεράστιες εισαγωγικές εταιρείες ( συνδεδεμένες και αλληλοσυμπληρούμενες με τη νόμιμη δραστηριότητα ) που εισάγουν τα εμπορεύματα αυτά. Ολοι όμως αρνούνται να τις ελέγξουν και να
σταματήσουν το κακό στην πηγή του. Άλλωστε, η διακίνησή τους γίνεται ελεύθερα λόγω της ελευθερίας διακίνησης των αγαθών της Ευρωπαικής Ενωσης που καθιερώθηκε με τη συμφωνία του Μάαστριχτ, που ψήφισαν όλα τα κόμματα που συμφωνούν με την ΕΕ.

Εμπορεύματα από τις ίδιες χώρες πουλάνε και οι μεγάλες μονοπωλιακές – εμπορικές  αλυσίδες που κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του εμπορικού τζίρου σε συνθήκες κρίσης και κλεισίματος χιλιάδων μικρομάγαζων. Οταν «καθαρίσουν» με τους παράνομους μικροπωλητές θα έρθει και η σειρά όσων μικρομάγαζων απέμειναν. Σ’ αυτές τις αλυσίδες και στην συνεχώς μειούμενη αγοραστική ικανότητα των εργαζομένων βρίσκεται η κακοδαιμονία του εμπορίου.

Στην πολιτική που δίνει κίνητρα, φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις και τζάμπα εργαζόμενους στα εμπορικά μονοπώλια, ενώ σφαγιάζει με νέους φόρους τους μικρούς, μειώνει μισθούς και απολύει χιλιάδες εργαζόμενους. Μοναδικός τρόπος για να περιοριστεί το πρόβλημα της παράνομης διακίνησης
εμπορευμάτων είναι ο έλεγχος στην πηγή, στις εισαγωγικές και μεταφορικές εταιρείες,  πριν βγούν στην κυκλοφορία.
Αυτή είναι η μοναδική λύση. Ολα τα
άλλα που συζητιούνται είναι απλώς για εσωτερική κατανάλωση…

Οι επαγγελματίες, οι έμποροι και οι βιοτέχνες δεν έχουν κανένα λόγο να πέσουν στην παγίδα που τους στήνουν η κυβέρνηση και όσοι συμφωνούν με αυτή. Οσο διαρκεί η κρίση, για να μπορέσουν να
κρατήσουν τη δουλειά τους οι παραπάνω, χρειάζονται μέτρα στήριξης και  ανακούφισης όπως μείωση της φορολογίας, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, πάγωμα των χρεών προς τις τράπεζες, απαγόρευση πλειστηριασμών, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μια σειρά άλλα μέτρα. Με αυτά θα ασχοληθεί κανεις;

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΡΟΥ
29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011