Νέο, μεγαλύτερο κρούσμα παράνομης αλίευσης γόνου από τη Νάξο. Ερωτηματικά. Προκαλεί η βουβαμάρα των τοπικών πολιτικών!!

 

 

 

 

 

Τις τελευταίες ημέρες από τις Λιμενικές Αρχές Πάρου και Νάξου πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία των τελευταίων χρόνων έλεγχοι και έγιναν συλλήψεις μεγαλοπαραγόντων
– ψαράδων (κομματαρχών) των δύο νησιών. Η εφημερίδα Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου στο φύλλο της 27/8 που κυκλοφορεί αποκαλύπτει τα στοιχεία που συνδέονται με την σύλληψη του γνωστού μεγαλοπαράγοντα – ψαρά από τη Νάουσα ο οποίος πιάστηκε να επιστρέφει στον Αμπελά από ταξίδι με 80 κιλά γόνο στο καΐκι του στις 22/8 τα ξημερώματα.

Το Σάββατο που μας πέρασε 27/8, πιάστηκε…

στο Κερατσίνι Αττικής φορτηγάκι με 450 κιλά γόνο από παράνομη αλίευση. Το φορτηγάκι ανήκε σε γνωστό μεγαλοπαράγοντα ψαρά της Νάξου ο οποίος είναι και μόνιμος μεγαλοεργολάβος μεταφοράς ασθενών από τα νησιά των Κυκλάδων προς το νοσοκομείο της Σύρου.

Ερωτήματα

Οι υποθέσεις «έσκασαν» χρονικά πολύ κοντά και αφορούν παρομοίου είδους «παράγοντες» των δύο γειτονικών νησιών, οι οποίοι έχουν σχεδόν τα ίδια χρόνια στο ψάρεμα στις θάλασσες των Κυκλάδων. Τα 450 κιλά παράνομων αλιευμάτων από την Νάξο είναι προφανές ότι δεν ψαρεύτηκαν σε μία βραδιά. Φορτώθηκαν στις 26/8 από τη Νάξο στο Χάι – Σπιντ 4 με το φορτηγάκι που πιάστηκε αργότερα τη νύχτα στο Κερατσίνι. Σκοπός ήταν να πουληθούν στις χονδρεμπορικές αγορές. Γνωρίζουμε επίσης ότι το καΐκι από τη Νάουσα που πιάστηκε στον Αμπελά στις 22/8, επέστρεφε από το λιμάνι της Νάξου και όχι από κάποιο ψαρότοπο.

Το ερωτήματα που τίθενται είναι απλά: 1) Υπάρχει σχέση της μίας υπόθεσης με την άλλη; 2) Υπάρχει «κύκλωμα» παράνομης αλίευσης που δρα στις Κυκλάδες; 3) Οι Λιμενικές Αρχές των δύο νησιών θα ερευνήσουν το ενδεχόμενο σύνδεσης των δύο υποθέσεων; 4) Οι Εισαγγελείς και ανακριτές που εμπλέκονται, θα ερευνήσουν τυχόν συσχετισμό
των δικογραφιών;

Οι τοπικοί πολιτικοί

Οι υποθέσεις με την παράνομη αλίευση στα δύο νησιά με πρωταγωνιστές μεγαλοπαράγοντες – κομματάρχες – ψαράδες αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολιτικής συνενοχής
και πολιτικής συνυποκρισίας στο τοπική πολιτική σκηνή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε στο επίπεδο των Δήμων, ούτε στο επίπεδο του Νομού (Περιφερειακής Ενότητας) Κυκλάδων, ούτε από βουλευτές, δεν έχει ακουστεί ακόμα ούτε μία κουβέντα για τις συλλήψεις εκ μέρους των Λιμενικών Αρχών Πάρου και Νάξου. Ακόμα και οι αριστερές ή οικολογικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας, δεν έχουν εκδώσει ούτε μία ανακοίνωση που να επιβραβεύουν την δράση των οικείων αρχών. Αυτό καταδεικνύει ότι έχουν ενοχές για εκείνα που γνώριζαν και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι τους τα τελευταία χρόνια και δεν έμπαιναν στον κόπο να καταγγείλουν.

Τελικά, αποδεικνύεται ότι κάποιοι «δικοί μας» και όχι οι Τούρκοι, οι Ιταλοί, οι εξωγήινοι, «ξεσκίζουν» τις θάλασσες μας, αδιαφορώντας ότι ο πλούτος της αποτελεί την μοναδική «ασπίδα» όλων μας για τις δύσκολες ημέρες που ακολουθούν.    

Παραθέτουμε τα δύο δελτία τύπου από το γραφείο τύπου του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος για τις δύο υποθέσεις:   

ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΑΞΟΥ 27/08/2011
«Μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε από κλιμάκιο του Γραφείου Αλιείας και του Β΄ Λιμενικού Τμήματος Κερατσινίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, εντός χερσαίας ζώνης, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, διαπιστώθηκε σε φορτηγό όχημα η μεταφορά εβδομήντα (70) φελιζόλ (450 κιλά) γοπάκι υπολειπόμενων διαστάσεων μήκους 6–7εκ. αντί του προβλεπόμενου 10 εκ. Κατά του 65χρονου ιδιοκτήτη του φορτηγού οχήματος, ο οποίος ήταν και ιδιοκτήτης του Α/Κ σκάφους που αλιεύθηκε η ανωτέρω ποσότητα ψαριών σύμφωνα με το δελτίο αποστολής, βεβαιώθηκε αλιευτική παράβαση για αλιεία αλιευμάτων υπολειπόμενων διαστάσεων, τα δε αλιεύματα κατασχέθηκαν και θα διατεθούν σε ευαγή ιδρύματα».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΡΟΥ 22/08/2011
«Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, κατόπιν αξιοποίησης διαθέσιμων πληροφοριών και ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση στελεχών της Λιμενικής Αρχής Πάρου,  πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο επαγγελματικό Α/Κ «ΑΓΙΟΣ ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ» Ν.Π.04, κατά τον κατάπλου του από αλιευτική δραστηριότητα, στο λιμένα ΑΜΠΕΛΑ.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου εντοπίστηκαν οκτώ (08) ιχθυοκιβώτια που περιείχαν αλίευμα (γόπα) υπολειπομένων διαστάσεων, συνολικού βάρους ογδόντα (80) κιλών. Από τη Λιμενική Αρχή Πάρου που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν το ανωτέρω αλίευμα, καθώς και το αλιευτικό εργαλείο (αθερινόδιχτο), ενώ παράλληλα κινήθηκε και η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων».