Ερωτήσεις προς Περιφέρεια από «Κόντρ στον Καιρό» για τον ΦΠΑ

Ερωτήσεις προς την διοίκηση Μαχαιρίδη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κατάθεσε στις 23/8 ο συνδυασμός της μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου  «Πολίτες Κόντρα στον Καιρό» (πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ) με επικεφαλής τον κ. Ν. Συρμαλένιο. Ακολουθεί το σχετικό κείμενο:

«Κύριε πρόεδρε, εκ μέρους της παράταξης μας και βάσει του Κανονισμού, θέλουμε να καταθέσουμε τις παρακάτω Ερωτήσεις-Επερωτήσεις:

1) Όπως έχει γίνει ευρύτατα γνωστό η κυβέρνηση από 1/9 προτίθεται να αυξήσει το συντελεστή ΦΠΑ…

στα είδη εστίασης από 13 στο 23% και φυσικά αυτό θα συμβεί και στο Ν. Αιγαίο, ανεξάρτητα αν θα διατηρηθούν οι αντίστοιχοι μειωμένοι συντελεστές. Επειδή το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και θα έχει ακόμα πιο δραματικές επιπτώσεις τόσο στις επιχειρήσεις εστίασης, όσο και στους καταναλωτές, ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή και ο Περιφερειάρχης, εάν προτίθενται να θέσουν το θέμα στο προσεχές περιφερειακό συμβούλιο για να υπάρξει αποφασιστική στάση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου που αποτελεί κατεξοχήν θιγόμενη περιοχή. Επιπλέον ο φημολογούμενος διαχωρισμός στην υλοποίηση του μέτρου σε τουριστικές επιχειρήσεις all inclusive και στις υπόλοιπες, το μόνο που μπορεί να πετύχει είναι, η ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των τοπικών νησιωτικών οικονομιών, αφού οι επιχειρήσεις αυτές, ούτως ή άλλως δεν επιφέρουν κανένα όφελος στην τοπική οικονομία και κοινωνία.

2) Από την ενημέρωση μας κατά την πρόσφατη επίσκεψη μας στην Κίμωλο, προέκυψαν ορισμένα ζητήματα που αφορούν απευθείας την Περιφερειακή Αρχή. Με βάση αυτά, σας υποβάλλουμε τα εξής ερωτήματα:

α) εάν πρόκειται να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ η επέκταση της προβλήτας του λιμένα της Ψάθης Κιμώλου

β) εάν θα προχωρήσει άμεσα η έγκριση θεώρησης από την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας των μελετών που ήδη έχουν εκπονηθεί για σημαντικά έργα οδοποιίας και λοιπά, όπως το φρεάτιο όμβριων υδάτων (περιοχή Ξαπλοβούνι), το γεφυράκι (περιοχή Θεοσκέπαστη), η συντήρηση και επισκευή του παραδοσιακού γεφυριού (Πάνω Κλήμα), έτσι ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση τους.

23/8/2011 Νίκος Συρμαλένιος (επικεφαλής)  –  Παύλος Χρυσαφίδης (περιφερειακός σύμβουλος)