Περισσότερο ρεπορτάζ για τον πνιγμό Ιταλίδας στο Πίσω Λιβάδι Πάρου

Σχετικά με την υπόθεση του πνιγμού της πεντάχρονης Ιταλίδας εχτές (18/8) στην παραλία του Πίσω Λειβαδιού Μάρπησσας Πάρου, μέχρι στιγμής έχουν διασταυρωθεί από το ρεπορτάζ τα εξής:

1) Το κοριτσάκι …

έπαιζε με τα λίγο μεγαλύτερα αδελφάκια του πίσω από μία βάρκα στα αβαθή του κόλπου. Είχαν μάσκες και κοίταζαν τον βυθό στα ρηχά. Οι γονείς ήταν στο ίδιο σημείο σε πολύ κοντινή απόσταση. Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα αβλεψίας και ενώ τα δύο παιδιά έπαιζαν βουτιές, το ένα κοριτσάκι αναδύθηκε πίσω από τη βάρκα, ενώ το άλλο που έμελλε να είναι και το θύμα, οι δικοί του δεν το έβλεπαν να παίζει στην περιοχή. Αμέσως, άρχισαν την αναζήτηση και το βρήκαν μέσα στο νερό, κάτω από την βάρκα.

Είχε ήδη υποστεί πνιγμό, ενδεχομένως και από λάθος χρήση της μάσκας.

2) Βάρδια ασθενοφόρου υπήρχε στο Κέντρο Υγείας Πάρου την ώρα που η μονάδα έλαβε το τηλεφώνημα για να παρέμβει. Μετέβησαν στο σημείο ένας οδηγός του Κ.Υ (όχι ΕΚΑΒΙΤΗΣ) αλλά με τη συνοδεία γιατρού. Ασφαλώς, έκαναν αρκετή ώρα για να φθάσουν με το ασθενοφόρο από την Παροικιά στην Μάρπησσα, αλλά δεν υπήρχε καμία καθυστέρηση εξαιτίας κάποιου προβλήματος ή έλλειψης. Αλλά μόνο λόγω απόστασης.

3) Ασφαλώς, καλά έκαναν οι ιδιώτες και μετέφεραν το περιστατικό στο Κέντρο Υγείας, αφού το είδος των παθολογικών συνεπειών στο σώμα από πνιγμό, απαιτεί ιατρική ή πάντως εξειδικευμένη παρέμβαση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Οι γιατροί στο Κέντρο Υγείας Πάρου, ούτως ή άλλως παρέλαβαν το σώμα του άτυχου κοριτσιού, χωρίς ελπίδες αναστροφής στη ζωή. Ωστόσο, έκαναν προσπάθειες, αλλά δυστυχώς, δεν καρποφόρησαν.

4) Στη συγκεκριμένη παραλία δεν είναι υποχρεωτικό να υπάρχει ναυαγοσώστης, αφού δεν πληροί τα χαρακτηριστικά των προβλέψεων του σχετικού νόμου.

5) Οι γονείς και η οικογένεια του παιδιού συντετριμμένοι αναχωρούν από την Ελλάδα, προκειμένου να αποχαιρετήσουν το αγγελούδι τους στον τόπο κατοικίας τους στην γειτονική χώρα. Με βεβαιωμένη παρέμβαση της Ιταλικής πρεσβείας στις αρμόδιες Ελληνικές Αρχές, παρακάμφθηκαν ορισμένες διαδικασίες για να γίνει αυτό εφικτό.

6) Δεν υπάρχει πάντα λόγος για να ασκήσει κανείς κριτική σε αξιωματούχους ή καταστάσεις, ακόμα και σε δομές (όπως του Κέντρου Υγείας Πάρου), όπου εδώ και πολύ καιρό παρατηρούνται επικίνδυνα προβλήματα για την ασφαλή διαβίωση των κατοίκων των νησιών μας και των επισκεπτών τους.

Η εφημερίδα μας «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» και οι ιστότοποι της, δεν φοβούνται να ασκήσουν κριτική, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να γράψουν ψέματα: Μέχρι την ώρα που γράφαμε αυτές τις γραμμές, δεν είχε προκύψει κάποιο εύρημα εναντίον του Κ.Υ και των ανθρώπων του, για την περίπτωση της 5 χρονης Ιταλίδας.