Αυξήσεις ξανά στις υπηρεσίες των πλοίων μας, εξαιτίας ΦΠΑ

Ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης σχετικά έκανε στην ακόλουθη δήλωση:

«Οι τραγικές συνέπειες της παράλογης και καταστροφικής αύξησης του Φ.Π.Α. στην εστίαση, από το 13% στο 23%, ήδη, ξεκίνησαν. Πρώτο θύμα οι νησιώτες και οι ταξιδιώτες. Η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας προέβη σε ανακοίνωση, ότι, λόγω αδυναμίας να ενσωματώσει την υπέρογκη (κατά 77%) αύξηση του Φ.Π.Α. στα προϊόντα της, ανεβάζει, από 1η Σεπτεμβρίου, κατά 10%, όλες τις τιμές των “αγαθών” που πωλούνται στους χώρους εστίασης των πλοίων.
Ο κ. Βενιζέλος, αντί να επιμένει στο λάθος, ας παραδεχτεί, επιτέλους, την πραγματικότητα και ας αντιληφθεί το αναπόφευκτο ντόμινο που προκαλεί στην Οικονομία και τον Τουρισμό η απόφασή του. Για μια ακόμη αφορά, τον καλούμε να ανακαλέσει, άμεσα, την αύξηση του Φ.Π.Α. στην εστίαση και να υιοθετήσει την πρόταση της Ν.Δ. για χαμηλό Φ.Π.Α. σε ολόκληρο το τουριστικό πακέτο, όπως, άλλωστε, ισχύει σε πολλές χώρες της Ε.Ε.».

Η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (μία από τις δύο των ακτοπλοϊκών εταιρειών στην οποία δεν συμμετέχει η Blue Star Ferries της Attika group και Marfin) νωρίτερα είχε δημοσιοποιήσει την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Το επιβατηγό κοινό των πλοίων της επιβατηγού ναυτιλίας από 1ης Σεπτεμβρίου 2011 θα κληθεί να καταβάλλει 10% επιπλέον χρήματα για την αγορά κάθε πωλούμενου ¨αγαθού ¨ στα μπαρ των επιβατηγών πλοίων, λόγω της μετάταξης των προϊόντων αυτών από το μέχρι τώρα ισχύοντα Φ.Π.Α (13%) στον υψηλότερο Φ.Π.Α ( 23% ). Η προσπάθεια μας να συγκρατηθούν οι τιμές αυτές με την χρήση αυτομάτων πωλητών ειδών πρόχειρης εστίασης, νερού και αναψυκτικών απέβη άκαρπη, αφού αφενός δεν θα μείωνε το ποσοστό του Φ.Π.Α και αφετέρου θα είχε ως αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην ανεργία κάποιοι ναυτικοί, που σήμερα εργάζονται στα μπαρ των πλοίων. Ζητάμε την κατανόηση των επιβατών που διακινούνται με τα πλοία μας για την επιβαλλόμενη από το κράτος αναγκαία αύξηση των τιμών των πωλούμενων στα μπαρ των πλοίων ειδών. Τέλος θα θέλαμε να τους γνωρίζουμε ότι για τις αυξήσεις που θα παρατηρηθούν από 1ης Σεπτεμβρίου 2011, οι μόνες που δεν ευθύνονται είναι οι πλοιοκτήτριες εταιρίες».