Διαμαρτυρία για το νόμο περί «τουριστικής κατοικίας»

 

 

Επιστολή προς όλους τους αρμόδιους φορείς, τα κόμματα και την Κυβέρνηση απέστειλαν 18 σύμβουλοι διαφορετικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου. Διαμαρτύρονται για την προώθηση του θεσμού της τουριστικής κατοικίας που ψηφίζεται μαζί με άλλες διατάξεις σε νόμο που εισηγείται ο αρμόδιος υπουργός κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Ακολουθεί το σχετικό κείμενο:

«Εμείς οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ν. Αιγαίου που υπογράφουμε το κείμενο αυτό εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην προσπάθεια της κυβέρνησης  να προωθήσει μέσα στο καλοκαίρι, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και χωρίς διαβούλευση με την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση το «ΣχέδιοΝόμου (Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση – θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης)

Με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αν γίνει νόμος όπως είναι, θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στα νησιά, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οργάνωσή τους, στο κόστος δημιουργίας κι επέκτασης των υποδομών, στον τουρισμό – ιδιαίτερα στις μικρές τουριστικές μονάδες-, στο περιβάλλον και στις χρήσεις γης, πολύ περισσότερο που σε ελάχιστες περιπτώσεις θα μπορεί να προστατευθεί η αγροτική γη, ζητάμε:

(α) ουσιαστικό διάλογο, σε βάθος και για όλες τις διαστάσεις του νομοσχεδίου και γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου και όλων των νησιωτικών δημοτικών συμβουλίων επί του θέματος πριν προωθηθεί για ψήφιση στην ολομέλειατης Βουλής,
(β) από τους βουλευτές που εκλέγονται από τον νησιωτικό χώρο να καλέσουν την κυβέρνηση να αποσύρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αλλιώς να δεσμευτούν ότι θα το καταψηφίσουν,
(γ) τη διοργάνωση ημερίδας με ευθύνη και χρηματοδότηση της Περιφέρειας με τη συμμετοχή εκπροσώπων δήμων που θα επηρεαστούν αλλά και δήμων από άλλες χώρες που έχουν σχετική εμπειρία, περιβαλλοντικών οργανώσεων, ευρωβουλευτών και επαγγελματικών και τουριστικών φορέων για να συζητηθεί σε βάθος το θέματης «σύνθετης μαζικής τουριστικής κατοικίας»
(δ) η “τουριστική κατοικία” να προωθηθεί μόνο σε πολύ περιορισμένη κλίμακα, με μακροχρόνιες μισθώσεις και ανακαινίσεις κτιρίων που ήδη υπάρχουν και δε χρησιμοποιούνται πια. Σε πολλά νησιά λόγω αστοχιών, κακού σχεδιασμού ή της κρίσης υπάρχουν ήδη χιλιάδες εγκαταλελειμμένες κλίνες που ανήκουν σε μικροϊδιοκτήτες. Αυτές  θα μπορούσαν με συγκεκριμένες πολιτικές να ανακαινισθούν ή να αλλάξουν χρήση και να αναβαθμισθούν ενεργειακά και αισθητικά, ώστε να φιλοξενούν επισκέπτες που ενδιαφέρονται για μορφές βιώσιμου τουρισμού. Στην κατηγορία αυτή θα μπορούσαν να ανήκουν επίσης τα περισσότερα ΞΕΝΙΑ, που συνδυάζουν ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία με προνομιακές τοποθεσίες, εγκαταλειμμένα σπίτια σε παραδοσιακούς οικισμούς καθώς και μικρά ξενοδοχεία.

Ζητάμενα συζητηθεί το θέμα στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου, που θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο, στις 30 Αυγούστου, αλλά και να προωθήσουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης και διαβούλευσης με τις νησιωτικές κοινωνίες και την αυτοδιοίκηση στο Ν. Αιγαίο.

Υπογραφές: ΗΛΙΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΣ, ΣΒΥΝΟΥ ΕΙΡΗΝΗ, ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, ΒΑΡΚΑΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ, ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΔΑΔΑΟΣ ΜΑΡΚΟΣ, ΠΑΛΛΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, ΚΑΛΑΘΙΑΝΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ, ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΥ ΙΟΥΛΙΑ, ΚΟΥΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΛΟΤΣΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΜΠΙΖΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΠΑΠΑΜΑΝΩΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΖΩΓΡΑΦΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ ΝΙΚΟΣ, ΧΡΥΣΑΦΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ, ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ ΝΙΚΟΣ