Για τον θάνατο του Σάκη Πεπονή

Πολιτικό μνημόσυνο πραγματοποιήθηκε εχτές – στο επίπεδο των δηλώσεων βέβαια – από τα πολιτικά κόμματα στη μνήμη του Αναστάσιου Πεπονή. Το στέλεχος αρχικά της Ένωσης Κέντρου (προ δικτατορίας) και στη συνέχεια του ΠΑΣΟΚ, υπήρξε συνεπής πολιτικός, μετριοπαθής, αλλά όχι μέτριος. Για όσους τον θυμούνται, μίλαγε λίγο, αλλά όταν μιλούσε έλεγε την αλήθεια, όσο σκληρή και αν ήταν. Κυρίως, όμως, έπραττε το καθήκον του.

Αντιμετώπισε την ατίμωση στην πράξη από τα στελέχη των κομμάτων εξουσίας, αφού στους διαδρόμους των κομματικών γραφείων τον ύβριζαν επειδή έφερε στο κοινοβούλιο νόμο και εξανάγκασε το κόμμα του και άλλα να ψηφίσουν την ίδρυση του ΑΣΕΠ για να εισάγονται με αντικειμενικά κριτήρια οι Έλληνες σε θέσεις του δημόσιου τομέα. Ειδικά αρκετοί «σύντροφοι» του υπουργοί στο ΠΑΣΟΚ, φρόντισαν για λόγους λαϊκισμού, ψηφοθηρίας και προσωπικής ανάδειξης, να δημιουργήσουν «παράθυρα» στο νόμο Πεπονή για το ΑΣΕΠ αφότου είχε θεσμοθετηθεί, για να συνεχίσουν να «βάζουν» τους δικούς τους στο δημόσιο.

Αρκετοί πολιτικοί από αυτούς που «μυξόκλαιγαν» χτες με δηλώσεις τους για το θάνατο του Α. Πεπονή, δεν έχουν τιμήσει το παράδειγμα της ζωής του ως πολιτικού και τη συνέπεια του, στη δική τους πολιτική ζωή. «Βγάζουν» ανακοινώσεις υποκρισίας για να κερδοσκοπήσουν ακόμα και από το θάνατο ενός θαρραλέου και ευγενούς πολιτικού, διότι γνωρίζουν ότι οι πολίτες – ανεξαρτήτως κομματικών απόψεων – τιμούσαν με την αγάπη τους τον Αν. Πεπονή.
Αυτή είναι η δική μας άποψη.

Ακολουθούν ανακοινώσεις των κομμάτων που τις δημοσιοποίησαν σε επίπεδο κορυφής. Ο αναγνώστης θα καταλάβει και θα αξιολογήσει ποιες ανήκουν στις υποκριτικές και ποιες είναι ειλικρινείς:

Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τον θάνατο του Αναστάση Πεπονή:

«Ο Αναστάσης Πεπονής υπήρξε παράδειγμα πολιτικού, παράδειγμα ήθους και εντιμότητας. Συνέδεσε τη ζωή του με την πορεία της Δημοκρατικής Παράταξης. Και πρωταγωνίστησε σε μερικές από τις
κρισιμότερες στιγμές της πολιτικής ζωής του τόπου, πριν και μετά τη Μεταπολίτευση. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την γενναία στάση του απέναντι στο πραξικόπημα του Παλατιού τον Ιούλη
του ’65 και την απόφασή του, ως Γενικού Διευθυντή του τότε Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας, να μεταδώσει το Μήνυμα του Γεωργίου Παπανδρέου προς τον Ελληνικό λαό, με το οποίο κατήγγειλε τα σχέδια του Παλατιού.

Όπως και την απόφασή του να υπερασπιστεί σθεναρά το θεσμικό πλαίσιο που ο ίδιος εισήγαγε το 1994, για τις αξιοκρατικές προσλήψεις στο Δημόσιο. Πρόκειται για δύο σημαντικά παραδείγματα από τον πολυκύμαντο πολιτικό βίο του Αναστάση Πεπονή, που όμως χαρακτηρίζουν και την γενικότερη στάση του στην πολιτική αλλά και προσωπική του ζωή. Ο Αναστάσης Πεπονής υπήρξε φωτεινό παράδειγμα αφοσίωσης και σταθερότητας στους στόχους του, στις αρχές του, στην ιδεολογία του. Για σαράντα και πλέον χρόνια έδωσε αγώνες για την εθνική ανεξαρτησία, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη λαϊκή κυριαρχία.

Ασυμβίβαστος πάντα, χωρίς να υπολογίζει προσωπικό ή πολιτικό κόστος, έδινε μάχες για τις αρχές του, για τις ιδέες του, ξεκινώντας από φοιτητής με την συμμετοχή του στον παράνομο αντιστασιακό Τύπο. Ο Αναστάσης Πεπονής υπήρξε αγωνιστής της δημοκρατίας. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών καταδικάστηκε από το Έκτακτο Στρατοδικείο για
την αντιδικτατορική του δράση. Αποφυλακίστηκε με την πρώτη μερική Αμνηστία, αλλά στη συνέχεια εκτοπίστηκε δύο φορές και συνελήφθη άλλες δύο από την ΕΣΑ και κρατήθηκε σε αυστηρή απομόνωση.

Άνθρωπος με σταθερές αξίες, υπηρέτησε την πολιτική με συνέπεια και εισήγαγε νέα πρότυπα – τομές στη Δημόσια Διοίκηση της χώρας. Τίμησε με την παρουσία του το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ διετέλεσε πολλές φορές Υπουργός στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Το βαθύ αποτύπωμα που άφησε στον δημόσιο βίο της χώρας ας αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας και οδηγό στις προσπάθειές μας για ένα καλύτερο μέλλον.

Ο Αναστάσης Πεπονής, υπήρξε ένας ανεκτίμητος συναγωνιστής στο Κίνημά μας. Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

 

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, για το θάνατο του Αναστάσιου Πεπονή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Έφυγε, σήμερα, ένας μεγάλος Έλληνας και ασυμβίβαστος μαχητής της Δημοκρατίας, ο Αναστάσιος Πεπονής. Στη μακρά πολιτική διαδρομή του υπήρξε σημαιοφόρος της εντιμότητας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Άφησε την προσωπική του σφραγίδα – σφραγίδα ηθικής – στη νεότερη πολιτική μας ιστορία. Συνέδεσε το όνομά του με την αξιοκρατία, καθιερώνοντας τον πρωτοποριακό για την Ελλάδα
θεσμό του Α.Σ.Ε.Π. Ο ίδιος, άλλωστε, δεν χώριζε τους Έλληνες ανάλογα με τις κομματικές τους προτιμήσεις και ούτε υιοθέτησε ποτέ πρακτικές αποκλεισμών.

Ο Σάκης Πεπονής τίμησε, έμπρακτα, το δημόσιο βίο της Πατρίδας μας και άφησε πλούσιο συγγραφικό έργο. Στάθηκε όρθιος σε δύσκολες περιστάσεις και υπηρέτησε με σθένος τα συμφέροντα του
Ελληνισμού. Μετουσίωνε σε έργο, το γνήσιο πατριωτισμό που τον χαρακτήριζε και αποδείκνυε ευαισθησία, σύνεση και τόλμη στα μεγάλα εθνικά μας ζητήματα. Στους οικείους του εκφράζω τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά μου. Η μνήμη του θα είναι αιώνια».
Το γραφείο τύπου της Κ.Ε του ΚΚΕ δημοσιοποίησε την ανακοίνωση που ακολουθεί για τον θάνατο του Α. Πεπονή:

«Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του Αναστάσιου Πεπονή».
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας δημοσιοποίησε την ανακοίνωση που ακολουθεί για τον θάνατο του Αν. Πεπονή:

«Αποχαιρετούμε έναν ευγενή πολιτικό, έναν άνθρωπο με ανοιχτό πνεύμα που τίμησε με το ήθος του τον δημόσιο βίο και υπερασπίστηκε με αρχές τη δημοκρατία στη χώρα μας. Εκφράζω τα συλλυπητήρια μου στους οικείους του».

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη για την απώλεια του Αναστάσιου Πεπονή έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με θλίψη αποχαιρετάμε τον Αναστάσιο Πεπονή. Έναν πολιτικό με υψηλό αίσθημα ευθύνης, προερχόμενο απ´ την παλιά Ένωση Κέντρου. Με την παρουσία του προσέδωσε κύρος και μετριοπάθεια στην
πολιτική ζωή της χώρα μας. Τις αρετές αυτές διατήρησε και ως υπουργός αλλά τις ανέδειξε και μέσα από την πρωτοβουλία του για τη δημιουργία του ΑΣΕΠ, προκειμένου να εξαλείψει την εκμετάλλευση του κράτους από τα κομματικά κατεστημένα.

Η απώλεια του Αναστασίου Πεπονή  κάνει το σημερινό πολιτικό σκηνικό ακόμα φτωχότερο».

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Σάκη Πεπονή:

Ο Αναστάσιος Πεπονής γεννήθηκε το 1924. Στην Κατοχή (1941-1944) ο Αναστάσιος Πεπονής ήταν στέλεχος των οργανώσεων Π.Ε.Α.Ν. και Ε.Σ.Α.Σ. (Αθήνας) με συμμετοχή στον παράνομο Τύπο και άλλες
εκδηλώσεις. Με δράση κατά τη δικτατορία του 1967-1974, συνελήφθη 5 φορές, φυλακίστηκε, εκτοπίστηκε και κρατήθηκε σε απομόνωση.

Δικηγόρος στην Αθήνα από το 1952. Πρόεδρος της Νεολαίας της Ε.Π.Ε.Κ. (Ν. Πλαστήρα) το 1951-1952. Ως Γενικός Διευθυντής του Ε.Ι.Ρ. το 1964-1965, ίδρυσε τον Πειραματικό Σταθμό με τον οποίο ξεκίνησε η κρατική τηλεόραση στην Ελλάδα. Ο ευπατρίδης της πολιτικής εξελέγη βουλευτής Α΄ Αθήνας με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. από το 1977 έως το 2000. Ευρωβουλευτής το 1981.

Διατέλεσε: Υπουργός Βιομηχανίας-Ενέργειας το 1981-1982. Άνευ χαρτοφυλακίου το 1984. Υπουργός Βιομηχανίας – Ενέργειας – Έρευνας το 1986-1989, το 1989-1990 και το 1995. Υπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης το 1989 και το 1993-1994. Δικαιοσύνης το 1995 και Υγείας – Πρόνοιας το 1996.

Ως υπουργός αρμόδιος για την ενεργειακή πολιτική, ο Αναστάσιος Πεπονής διαπραγματεύθηκε το 1987-1988 και συμφώνησε την εισαγωγή του Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα από την Ε.Σ.Σ.Δ. (Ρωσία)
και την Αλγερία και ξεκίνησε το αντίστοιχο έργο. Με την ίδια ιδιότητα εισηγήθηκε και χειρίστηκε τη μεθόδευση και τα μέτρα αποσύνδεσης των ερευνών ξένων εταιρειών για πετρέλαια στο Βόρειο Αιγαίο από ζητήματα εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής.

Ως Υπουργός Προεδρίας, ο Αναστάσιος Πεπονής θέσπισε με το ν.2190/94 το ΑΣΕΠ και σύστημα προσλήψεων με αντικειμενικά κριτήρια.

Βιβλία του Αναστάσιου Πεπονή ήταν: Προσωπική Μαρτυρία, εκδ. «Κέδρος» και «Προσκήνιο», Η Μεγάλη Επικοινωνία, εκδ. «Ίκαρος», Για τη Λαϊκή Κυριαρχία, εκδ. «Νέα Σύνορα» Α. Α. Λιβάνη, Η Συνταγματική Αναθεώρηση 1985/1986, εκδ. Σάκουλα, Ελλάδα και Δημοκρατία στη Νέα Πραγματικότητα, εκδ. Α. Α. Λιβάνη, 1961-1981. Τα Γεγονότα και τα Πρόσωπα, εκδ. Α. Α. Λιβάνη.