Εθελοντισμός «εισαγωγής» στον Δήμο Πάρου

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου του Δήμου Πάρου, η Τουριστική Επιτροπή Δήμου Πάρου, η Διεύθυνση Καθαριότητας και Περιβάλλοντος του Δήμου και η Δημοτική Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο “Indiana University”, διοργάνωσαν και φέτος πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Από το 2004 η κα. Susan Buck Sutton – βοηθός συμβούλου του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Indiana University – διοργανώνει στο νησί μας θερινό τμήμα σπουδών για φοιτητές του πανεπιστημίου της, διάρκειας 3 ½ εβδομάδων, το οποίο επιχορηγείται από το Διεθνές Κέντρο Μεσογειακών και Ελληνικών Σπουδών της Αθήνας. Βασική προϋπόθεση συμμετοχής των φοιτητών στο τμήμα αυτό αποτελεί η προσφορά εργασίας σε τοπικούς φορείς του νησιού.

 

Φέτος, η προσπάθεια επικεντρώθηκε στον καθαρισμό των ακτογραμμών, των μονοπατιών, των κεντρικών δρόμων και των υπαίθριων πάρκων του νησιού μας. Το πρόγραμμα εργασιών διήρκεσε από 30 Ιουνίου έως 20 Ιουλίου, απασχόλησε 20 φοιτητές και περιελάμβανε τον καθαρισμό: των ακτογραμμών Αλυκής, Αγκαιριάς, Παροικιάς (Λιβάδια), Νάουσας, Αρχιλόχου και Πούντας, του  Βυζαντινού μονοπατιού, του κεντρικού δρόμου της Μάρπησσας, καθώς και του Περιβαλλοντικού Πάρκου και του πάρκου της Εκατονταπυλιανής.

Ο Δήμος Πάρου προσέφερε και φέτος τον εξοπλισμό (εργαλεία και είδη καθαριότητας), ενώ η Τουριστική Επιτροπή και η Δημοτική Βιβλιοθήκη προσέφεραν τον συντονισμό όλων των διαδικασιών που απαιτήθηκαν για την υλοποίηση του έργου. Στην προσπάθεια αυτή είχαμε φέτος αρωγούς όλους του τοπικούς δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι φρόντισαν για την υποδοχή των φοιτητών, τον συντονισμό της δράσης καθώς και για τα καθημερινά τους κεράσματα, βοήθεια η οποία απέδειξε τη φιλοξενία του τόπου μας και υπήρξε πολύτιμη για την υλοποίηση του έργου.

Νέος χορηγός φέτος η ΚΤΕΛ Α.Ε. και ο κ. Γιώργος Τζανακόπουλος – Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας – οι οποίοι προσέφεραν δωρεάν μεταφορά της εθελοντικής ομάδας, γεγονός που κατέστησε την υλοποίηση της δράσης εφικτή ιδίως εν μέσω υψηλής τουριστικής περιόδου. Ο κ. Αλέκος Καρποδίνης, ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ TRAVEL, προσέφερε και φέτος δωρεάν μεταφορά των φοιτητών όσες φορές δεν εξυπηρετούσε η τοπική συγκοινωνία.

Ο Δήμος Πάρου ευχαρίστησε την ομάδα των φοιτητών, τους συνοδούς καθηγητές καθώς και όλους όσους συνεισέφεραν με τον τρόπο τους στην πραγματοποίηση της δράσης, παρέχοντας  δεξίωση που πραγματοποιήθηκε στην αυλή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και στην οποία παρευρέθηκαν για να τιμήσουν τους εθελοντές ο αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Κουτσουράκης και άλλοι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής. Η συνεργασία όλων αυτών των φορέων, εταιρειών, ιδιωτών και κυρίως όλων αυτών των ανθρώπων οδήγησε σε μια ακόμα επιτυχημένη δράση και απέδειξε πως όταν οι άνθρωποι θέλουμε, μπορούμε να φέρουμε θετικά αποτελέσματα, αρκεί να έχουμε καλή πρόθεση και διάθεση.