Εναντίον του νομοσχεδίου για την τουριστική κατοικία οι Οικολόγοι Πράσινοι


Με δελτίο τύπου, από τους «Οικολόγους Πράσινους» δημοσιοποιήθηκαν σήμερα οι θέσεις του κόμματος για την τουριστική κατοικία με βάση το νομοσχέδιο που προωθεί ο αρμόδιος υπουργός
Γ. Παπακωνσταντίνου. Ακολουθεί το σχετικό κείμενο:

«Kατά γράμμα ακολουθεί την προτροπή της Γερμανικής Bild  «Έλληνες πουλήστε τα νησιά σας», το πολυμήχανο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, στις διατάξεις για την τουριστική κατοικία. Το νομοσχέδιο, που συμπληρώνει με το χειρότερο τρόπο τον Εφαρμοστικό Νόμο, οδεύει ήδη προς ψήφιση από τη Βουλή με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς δημόσια διαβούλευση.
Οι διατάξεις του ανακαλύπτουν και προωθούν τα ήδη παρωχημένα στον υπόλοιπο κόσμο «σύνθετα τουριστικά καταλύματα» (mixed use resorts):

  • Τμήματα τους θα είναι μικρά και μεγάλα διαμερίσματα ή βίλες – τουριστικές κατοικίες δηλαδή – που θα μπορούν να πωληθούν ή εκμισθωθούν μακροχρονίως.
  • Τα συγκροτήματα, που θα χτιστούν με συντελεστή δόμησης 0,15 και ελάχιστο απαιτούμενο εμβαδόν 100 στρέμματα, θα έρθουν να προστεθούν στη νόμιμη και αυθαίρετη, εκτός σχεδίου, δόμηση.
  • Αιγιαλοί και παραλίες που έχουν την ατυχία να βρίσκονται δίπλα σε ακίνητα που ανήκουν στα ΕΤΑ χαρακτηρίζονται πλέον μέρος των «Τουριστικών Δημόσιων Κτημάτων», για να προωθηθεί η      «ολοκληρωμένη» εκμετάλλευσή τους.

Πρόκειται ξεκάθαρα για Τουριστική Πωλητική, με βίαιη αλλαγή χρήσεων σε βάρος του περιβάλλοντος και του τοπίου. Δεν έχει τόση σημασία αν πρόκειται για Πώληση Εξπρές, πώληση σταδιακή ή αργό θάνατο, και αν γίνεται στη σωστή τιμή, όπως άγχεται η αξιωματική αντιπολίτευση, αν τα στρέμματα για τα νέα συγκροτήματα τέρατα θα είναι 150 ή 100 (στα νησιά), ή αν το ποσοστό κατοικιών στα νέα τουριστικών συγκροτημάτων θα είναι 35% ή 30%.

Η ίδια κυβέρνηση που συγκεντρώνει τους μετανάστες από τις «λάθος» χώρες σε στρατόπεδα, θα επιδοτήσει βίλες για τους έχοντες και κατέχοντες από τις «σωστές» χώρες σε όλα τα νησιά και τις ακτές, ερήμην των τοπικών κοινωνιών, ανατρέποντας τις ισορροπίες τους (περιβαλλοντικές, κοινωνικές & οικονομικές) για πάντα. Στα πλαίσια του φαστ τράκ, και της διακυβέρνησης ερήμην της τοπικής κοινωνίας και των νόμων, ιδρύεται Ειδική Υπηρεσία Προώθησης Τουριστικών Επενδύσεων στον ΕΟΤ («υπηρεσία μιας στάσης»), αυτοτελές πολεοδομικό γραφείο στον ΕΟΤ, για την παράκαμψη τυχόν εμποδίων για τις μεγάλες ή σύνθετες τουριστικές επενδύσεις (ΠΟΤΑ) και η σύσταση Κεντρικής Συντονιστικής Ομάδας για τις τουριστικές επενδύσεις με εκπροσώπους όλων των εμπλεκομένων υπουργείων.

Το real estate και το παλιό καλό τσιμέντο της εποχής των εργολάβων αλλά και του κ. Σουφλιά, μεταμφιέζονται σε «σύγχρονο τουριστικό προϊόν» το οποίο δεν έχει σημασία αν θα το αγοράσει κανείς, αρκεί να παραχθεί. Κάτι τέτοιο καμιά σχέση δεν έχει με τον «ποιοτικό» (πόσο μάλλον τον οικολογικό) τουρισμό, ή με την, έτσι κι αλλιώς δύσκολη, μείωση της εποχικότητας. Από την άλλη, όμως, θα καταστρέψει για πάντα την ερημική νησιωτική & παράκτια εικόνα η οποία προσελκύει τους τουρίστες. Σε 10 χρόνια, όπου γυρνούν το κεφάλι τους θα βλέπουν ημιτελή συγκροτήματα και σκουριασμένες μπουλντόζες, αλλά και μινι-καζίνο/φρουτάκια, που επίσης προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο.

Στο ίδιο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται η επιβολή ειδικού τέλους μετά από τριετία (2% επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων) επιβάρυνσης του περιβάλλοντος για την εγκατάλειψη υφιστάμενων εντός ή εκτός σχεδίου παλαιών τουριστικών καταλυμάτων, τέλος που θα αποδίδεται στο περιβόητο – άφαντο – Πράσινο Ταμείο. Παρέχεται επίσης  κάποιο κίνητρο απόσυρσης (κατεδάφισης) παλαιών μονάδων, όχι όμως για κοινόχρηστες χρήσεις και αποκατάσταση του περιβάλλοντος, μόνο για τη δημιουργία νέων τουριστικών υποδομών, όχι για κοινόχρηστες χρήσεις.

Μαθαίνοντας από τα παθήματα στο Σ.τ.Ε, οι Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α.) θα οριοθετούνται πλέον με Προεδρικό Διάταγμα σε εκτάσεις άνω των 800 στρεμμάτων, αφού όμως προηγηθεί Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση (Σ.Π.Ε.) όπως απαιτεί η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2001/42/ΕΚ και η εθνική νομοθεσία. Να υποθέσουμε ότι και αυτή η «εκτίμηση» θα γίνεται από ειδικούς του fast track;

Πρακτικά η κυβέρνηση προωθεί την ολοκλήρωση της αποκοπής του τουρισμού από την υπόλοιπη τοπική οικονομία, με αυτάρκη συγκροτήματα “all inclusive” και επιλογές που δε μπορούν να σταθούν ούτε από οικονομική άποψη: Αρκεί να σκεφτούμε ότι μόνο στην Ισπανία υπάρχουν σήμερα ήδη για διάθεση εκατοντάδες χιλιάδες απούλητες τουριστικές κατοικίες, σε λουτροπόλεις – φαντάσματα. Η φούσκα αυτή μάλιστα των τουριστικών ακινήτων αποτέλεσε σε μεγάλο βαθμό την αφετηρία της οικονομικής κρίσης στη μεσογειακή αυτή χώρα.

Θέση των Οικολόγων Πράσινων είναι ότι η τουριστική κατοικία μπορεί να προωθηθεί μόνο σε πολύ περιορισμένη κλίμακα, με μακροχρόνιες μισθώσεις και ανακαινίσεις κτιρίων που ήδη υπάρχουν και δε χρησιμοποιούνται πια. Στην κατηγορία αυτή θα μπορούσαν να ανήκουν τα περισσότερα ΞΕΝΙΑ, που συνδυάζουν  ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία με προνομιακές τοποθεσίες, αλλά και εγκαταλειμμένα σπίτια σε παραδοσιακούς οικισμούς. Μαζί με τις τοπικές κοινωνίες οι οποίες θα πρέπει να αντιπαλέψουν κάθε νέο τουριστικό τέρας, ας ελπίσουμε ότι η κυβέρνηση δεν θα προφτάσει να εφαρμόσει στην πράξη το πολυκαταστροφικό πολυνομοσχέδιο.