1. Διευρύνεται το χάσμα μεταξύ Γ. Ραγκούση και ιδιοκτητών ταξί

Ο ιστότοπος μας συνεχίζει να παρουσιάζει τις κεντρικές εξελίξεις επάνω στο θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος των κατόχων αδειών ταξί και επαναλαμβάνουμε τους λόγους: 1) γιατί επηρεάζει την
τουριστική οικονομία όπως αποδεικνύεται από τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί, 2) διότι εμπλέκεται ο Παριανός υπουργός υποδομών Γ. Ραγκούσης στην υπόθεση.

Έτσι, τα νεότερα για σήμερα είναι ότι διευρύνεται η ένταση μεταξύ των δύο μερών, δηλαδή μεταξύ των συνδικαλιστών και του υπουργείου υποδομών. Η ένταση οξύνθηκε ύστερα από την αδυναμία εξεύρεσης κοινώς αποδεκτής λύσης σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε εχτές μετά από διαδήλωση διαμαρτυρίας που κατέληξε στο κτήριο του υπουργείου υποδομών. Οι συνδικαλιστές έγιναν δεκτοί από τον υπουργό και μετά από συζήτηση, εκτιμήθηκε ότι δεν μπορούν να συμφωνήσουν τα δύο μέρη, αφού ο υπουργός επιμένει ότι η απελευθέρωση πρέπει να είναι πλήρης και παντού, χωρίς αστερίσκους και σύμφωνα με τις αρχικές κυβερνητικές αποφάσεις και τους νόμους που παρήχθησαν για όλα τα επαγγέλματα. Οι οδηγοί ταξί εμένουν στη συμφωνία με τον προηγούμενο υπουργό υποδομών και νυν υπουργό εσωτερικών Δ. Ρέππα από την οποία ο Γ. Ραγκούσης υπαναχώρησε καίτοι είναι μέλος της ίδιας Κυβέρνησης με τον κ. Ρέππα.
Μετά τη συνάντηση, από το γραφείο τύπου του υπουργείου δημοσιοποιήθηκαν οι θέσεις του υπουργού όπως εκτέθηκαν στη συνάντηση με τους συνδικαλιστές των ταξιτζήδων. Ακολουθεί το σχετικό κείμενο:

«Βασικά σημεία από την εισήγηση του Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, κ. Γ. Ν. Ραγκούση, στη συνάντηση με τους εκπροσώπους του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής
Καταρχάς, καλημέρα σας. Να σας πω λίγα πράγματα και μετά ευχαρίστως να σας ακούσω και να σας ακούσουμε με τον υφυπουργό, αλλά θέλω να ξεκινήσω λίγο υπενθυμίζοντας κάποια πράγματα. Γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι πέρα από τις διαφωνίες, υπάρχουν και κάποιες αξίες που καλό είναι να τις διαφυλάττουμε. Θέλω να με ακούσετε με πολύ μεγάλη προσοχή, θέλω να με ακούσετε μέχρι τέλους σε ό,τι έχω να σας πω και μετά θα σας ακούσω με μεγάλη προσοχή και μέχρι τέλους κι εγώ για ό,τι θέλετε να μου πείτε.

Όμως, οφείλω να σας πω ότι απέναντι μας είστε εκτεθειμένοι. Είχαμε μια συνάντηση πριν από δέκα ημέρες και σας είχα πει προσωπικά δυο τρία πολύ βασικά πράγματα. Πρώτον, δεν πρόκειται να σας κοροϊδέψουμε. Δεν πρόκειται να σας αιφνιδιάσουμε Δεν πρόκειται να ξυπνήσετε μια μέρα και να μάθετε ότι χθες υπεγράφη η τάδε απόφαση. Σας είπα ειλικρινά και θαρρετά ποια είναι η οπτική με την οποία βλέπουμε το θέμα.  Σας είπα ειλικρινά και θαρρετά ότι δεν φοβόμαστε να σας πούμε την άποψή μας, επί της οποίας, και αν χρειαστεί να διαφωνήσουμε, θα διαφωνήσουμε. Δεν έχουμε κανένα λόγο να προσπαθήσουμε να κρυφτούμε, να σας πούμε ότι π.χ. αυτό πιστεύουμε, αλλά θα το δούμε κάπως αλλιώς.

Τουλάχιστον εγώ, επειδή έχω το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίσει πολλές τέτοιες υποθέσεις, ποτέ δεν κάναμε και δεν έκανα προσωπικά τέτοιες επιλογές. Σας είπα ότι ξεκινάμε έναν διάλογο. Και επίσης μου είπατε ότι συμφωνούμε να τον ξεκινήσουμε αυτόν τον διάλογο. Και σας είπα φέρτε προτάσεις. Και όντως, στείλατε προτάσεις. Και πριν καν απαντήσουμε, εγώ μέχρι την Πέμπτη έλειπα στις Ηνωμένες Πολιτείες, και χωρίς εσείς να ξέρετε αυτή τη στιγμή τι θα απαντήσουμε ως υπουργείο, προχωρήσατε το Σάββατο σε γενική συνέλευση, παίρνοντας απόφαση να προχωρήσετε σε μια 48ωρη απεργία, ταυτόχρονα όμως κλείσατε αεροδρόμια, δρόμους και λιμάνια , όταν απέναντι μας έχετε δεσμευθεί ότι θα κάνουμε διάλογο, θα πείτε τις απόψεις σας, θα πούμε τις απόψεις μας , αν χρειαστεί θα διαφωνήσουμε και μετά ο καθένας από εκεί και μετά παίρνει τις αποφάσεις του. Εκπρόσωποι είστε μιας επαγγελματικής τάξης, έχετε όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από το
Σύνταγμα και το νόμο και μπορείτε να πάρετε όποιες αποφάσεις θέλετε στα πλαίσια αυτά, αλλά δεν μπορείτε όμως δεοντολογικά, από πλευράς αρχών, όταν ξεκινάει ένας διάλογος, να αθετείτε και μάλιστα με τόσο ακραίο τρόπο μια δρομολογημένη διαδικασία, δεν λέω εγώ συμφωνία, τουλάχιστον μια διαδικασία.

Κάνατε τις προτάσεις σας , εγώ σας είχα πει την προηγούμενη φορά , μαζί με τον Υφυπουργό, δυο τρία πολύ βασικά πράγματα, τα οποία θέλω σας παρακαλώ πολύ να τα υπενθυμίσω. Το άνοιγμα όλων των επαγγελμάτων έχει ήδη νομοθετηθεί.. Εσείς από πλευράς σας, σας το είχα πει και την προηγούμενη φορά, είχατε πράγματι καταλήξει σε μια συμφωνία με τον προηγούμενο Υπουργό. Αυτό δεν σας το
αμφισβήτησα ποτέ. Μια συμφωνία, η οποία θα κατέληγε σε ένα Προεδρικό Διάταγμα, που ποτέ όμως δεν καταλάβατε ότι αυτό το Προεδρικό Διάταγμα δεν θα το υπέγραφε ο Δημήτρης ο Ρέππας , αλλά θα το υπέγραφε ο Γιάννης ο Ραγκούσης, με τον οποίο δεν είχατε μιλήσει ποτέ. Υπάρχει για εσάς το εύλογο ερώτημα: δεν υπάρχει συνέχεια στην κυβέρνηση; Βεβαίως υπάρχει, όταν υπάρχουν αποφάσεις συλλογικών οργάνων.

Εάν είχε συνέλθει το υπουργικό συμβούλιο, και είχαμε αποφασίσει με τη συμμετοχή και τη δική μου ως υπουργού εσωτερικών , μετά από εισήγηση, ότι πρέπει να μείνει κλειστό το επάγγελμα των ταξί και είχαμε πάρει τέτοια απόφαση, τότε αυτό βεβαίως και θα δέσμευε τον οποιονδήποτε ερχόταν στη θέση του κ. Ρέππα. Όμως, σας το είπα και την προηγούμενη φορά ότι τέτοια απόφαση σε συλλογικό
κυβερνητικό όργανο ποτέ δεν λήφθηκε. Η απόφαση ήταν της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας, όπως θα μπορούσε να είναι και οποιουδήποτε άλλου Υπουργού στο πλαίσιο των περιθωρίων που έχει από το σύνταγμα και το νόμο, να χειρίζεται κάποια θέματα όπως νομίζει. Αλλά εδώ, έφτασε το θέμα την υπογραφή μου να την βάλω εγώ, ο οποίος έχω άλλη άποψη, και δεύτερον δεν έχω μια κυβερνητική απόφαση να με δεσμεύει, μια συλλογική κυβερνητική απόφαση, για το αντίθετο μάλιστα υπάρχει απόφαση. Επίσης, ήρθε η ώρα να σας πω και κάτι παραπάνω, γιατί από εκείνη τη μέρα που συναντηθήκαμε έχουν μεσολαβήσει κάποια πράγματα.

Θα σας το εξηγήσω όπως μας το εξήγησαν χθες και εμάς οι νομικοί σύμβουλοι του Υπουργείου. Ο νόμος 3919 δεν αφήνει γενικά και αόριστα σε κάθε υπουργό τη δυνατότητα να εκδίδει ένα Προεδρικό Διάταγμα και να κλείνει ένα επάγγελμα. Το επιτρέπει αυτό, μόνο λέει, και αυτά να τα σημειώσετε σας παρακαλώ όπως τα λέω για να ρωτήσετε τους νομικούς σας συμβούλους, μόνο για λόγους εξυπηρέτησης επιτακτικού λόγου δημοσίου συμφέροντος,  που νοούνται λόγοι για την εθνική ασφάλεια, τη δημόσια ασφάλεια, τη δημόσια υγεία κλπ. Σας λέω δε, και κάτι το οποίο δεν επιδέχεται καμία απολύτως αμφισβήτηση, και επίσης κρατήστε το σας παρακαλώ πολύ και ελέγξετε το, ότι είναι ήδη έτοιμη να εκδοθεί , μάλλον για να ακριβολογώ, να δημοσιοποιηθεί, απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ, με συγκεκριμένο σκεπτικό για ζητήματα που σχετίζονται με περιορισμούς στο άνοιγμα επαγγελμάτων.

Άρα στην κατεύθυνση του ανοίγματος του επαγγέλματος εμείς είμαστε πρόθυμοι για τις προϋποθέσεις και τους κανόνες οι οποίες θα κάνουν ένα βιώσιμο, ένα σύγχρονο επάγγελμα, όσο το δυνατόν πιο χρήσιμο για τον πολίτη, να ακούσουμε κάθε πρόταση. Αυτό σας το έχουμε πει πολλές φορές. Όμως, εσείς πήρατε μια απόφαση, η οποία όχι μόνο κανένα αποτέλεσμα δεν θα φέρει, αλλά μόνο κακό κάνει σε όλη αυτή
την προσπάθεια και την διαδικασία του διαλόγου. Έχετε επιλέξει να πλήξετε καίρια την ελληνική κοινωνία. Γιατί είναι άλλο πράγμα το απεργώ και υφίσταμαι εγώ τις συνέπειες της απόφασής μου και άλλο πράγμα είναι ότι αυτή τη στιγμή μια χώρα που δίνει μάχη για την επιβίωση της να την μπλοκάρω εκεί που αιμοδοτείται.

Αυτή η πράξη για τη χώρα μας είναι καθ’ όλα απαράδεκτη, γιατί η Ελλάδα δεν είναι ούτε στο 2009 ούτε στο 2001 ούτε στο 1999. Τη στιγμή αυτή που μιλάμε η χώρα δίνει μάχη για την επιβίωση της. Τελειώνοντας, σας επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι το επόμενο διάστημα, όχι τις επόμενες ημέρες, θα σας δώσουμε την ολοκληρωμένη και συνολική θέση μας για το πώς θα ανοίξει το επάγγελμα, με ποιους κανόνες θα ανοίξει, κι έτσι θα έχετε πλήρη απάντηση στις προτάσεις σας. Επίσης, όταν έχετε κάτι νεότερο να προτείνετε, μπορείτε να μας το στείλετε ή να το αναφέρετε, και από πλευράς μας θα έχετε όλο το εύλογο χρονικά διάστημα που θα χρειαστείτε για να διατυπώσετε τα σημεία στα οποία συμφωνείτε ή διαφωνείτε».