Μεγάλη Φωτιά στην Αγκαιριά

 

Στις 5 περίπου σήμερα (13/7) το απόγευμα το πυροσβεστικό κλιμάκιο Πάρου έλαβε τηλεφωνική ειδοποίηση για πυρκαγιά στο δρόμο που συνδέει το επαρχιακό δίκτυο στο ύψος της διασταύρωσης του αεροδρομίου,  με το χωριό της Αγκαιριάς. Πληροφορίες που δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί από τους αρμόδιους της πυροσβεστικής, αναφέρουν ότι η φωτιά ξεκίνησε από οικόπεδο που βρίσκεται κοντά στις εγκαταστάσεις του ΟΤΕ στο συγκεκριμένο δρόμο.

Εκτιμάται ότι η ανάφλεξη είναι πιθανόν να προέκυψε από αναμμένο τσιγάρο που πετάχτηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο στο οικόπεδο που λόγω εποχής είχε ξερά χόρτα. Οι άνεμοι που φυσούσαν στην περιοχή εκείνη την στιγμή της φωτιάς ήταν εντάσεως 6 – 7 μποφόρ βόρειοι. Έτσι το μέτωπο αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα με κατεύθυνση τα πρώτα σπίτια της Αλυκής, ενώ οι ανακυκλώσεις του αέρα «δρομολόγησαν» τη φωτιά και προς τα δυτικά με κίνδυνο να πλησιάσει το βενζινάδικο της CYCLON και το κτίριο της ιδιοκτησίας Ροδίτη.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής με όλα σχεδόν τα οχήματα, ο δήμος με υδροφόρες, εθελοντές και κυρίως οι ιδιώτες – κάτοχοι JCB (μπουλντόζες) δημιούργησαν ζώνες ασφαλείας και «τεμάχισαν»
εύστοχα την μεγάλη φωτιά, προστατεύοντας έγκαιρα σπίτια και επιχειρήσεις και άλλους κινδύνους. Υπήρξαν αναζωπυρώσεις, γι’ αυτό και γύρω στις 19:00 έγιναν ρήψεις από πυροσβεστικά αεροπλάνα που κλήθηκαν να βοηθήσουν για να σβήσουν οριστικά όλα τα μέτωπα. Στις 20:00 όλες οι εστίες είχαν κατασβηστεί. Στην περιοχή παραμένουν δυνάμεις για προληπτικούς λόγους.

Κάηκαν μεγάλες εκτάσεις με κέδρους, θάμνους και χορτολιβαδικές. Το έργο των επίγειων δυνάμεων της πυροσβεστικής ήταν πολύ δύσκολο γιατί στην περιοχή δεν υπήρχε πρόσβαση με δρόμο.