Για τις καθυστερήσεις στα τομεακά προγράματα, κατηγορεί την κυβέρνηση ο Γ. Μαχαιρίδης


 

Υπό την διοικητική μέριμνα της αιρετής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου δημοσιοποιήθηκαν τα πρώτα έργα που εντάσσονται στη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Θυμίζουμε ότι μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα τα έργα εντάσσονταν με την μέριμνα των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων του Κράτους. Σύμφωνα λοιπόν με δελτίο τύπου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Γιάννη Μαχαιρίδη εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ, δύο νέα πολύ σημαντικά έργα συνολικού προϋπολογισμού900 χιλ. € για δύο  νησιά της Περιφέρειας.
Πρόκειται για τα έργα:

1) Αποκατάσταση – σήμανση αγροτικών μονοπατιών Νισύρου, που εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013 με προϋπολογισμό 350 χιλ. €. Το έργο θα υλοποιηθεί από το Δήμο Νισύρου και θα συμβάλει στην ανάπτυξη του περιπατητικού τουρισμού. Συγκεκριμένα πρόκειται να πραγματοποιηθούν εργασίες για την συντήρηση – σήμανση 12 λιθόστρωτων μονοπατιών και αναβαθμίδων στο νησί καθώς και στην επισκευή – συντήρηση των υφιστάμενων παραδοσιακών ξηρολιθοδομών.

2) Περιβαλλοντική αποκατάσταση Χ.Α.Δ.Α. Δημοτικής Κοινότητας Πυλίου Δήμου Κω, στη θέση «Αγ. Κωνσταντίνος» που εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013 με προϋπολογισμό 550 χιλ. €. Το έργο θα υλοποιηθεί από το Δήμο Κω και αφορά στην αποκατάσταση χώρου συνολικής έκτασης περίπου 17,2 στρεμμάτων και περιλαμβάνει χωματουργικά έργα, έργα τελικής κάλυψης, διαχείρισης όμβριων, στραγγισμάτων και βιοαερίου και αντιδιαβρωτικά έργα (φυτεύσεις). Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης & Νήσων Αιγαίου συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη από το Ταμείο Συνοχής και το Ελληνικό Δημόσιο.

Εξάλλου, πραγματοποιήθηκε συνεργασία Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχη με την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή για ΕΣΠΑ, την αρμόδια επιτροπή που ελέγχει και προωθεί τα έργα αυτών των χρηματοδοτήσεων. Συγκεκριμένα, συνεργασία με τον προϊστάμενο της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κ. Αντώνη Βουτσίνο, είχε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης και ο αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ Αντιπεριφερειάρχης Τζώρτζης Μακρυωνίτης. Στη συνάντηση έγινε γενική ανασκόπηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου (ΠΕΠ), άξονα προς άξονα και μέτρο προς μέτρο, και συζητήθηκαν όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν στη διαχείριση του προγράμματος, το οποίο όπως επεσήμανε ο Περιφερειάρχης «κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα και θα γίνει προσπάθεια προκειμένου στους επόμενους μήνες να κλείσει το σύνολο των ενταγμένων έργων όσον αφορά  στην υπογραφή των συμβάσεων».

Έπειτα από τη διαπίστωση ότι έχει καθυστερήσει η έναρξη αρκετών τομεακών προγραμμάτων, αποφασίστηκε να υπάρξει στενότερη παρακολούθηση και πίεση, προκειμένου να εκχωρηθεί μέρος της υλοποίησης αυτών των προγραμμάτων στις διαχειριστικές αρχές των περιφερειών. Επίσης, αποφασίστηκε η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να συνεχίσει χωρίς καμία αλλαγή το έργο της. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα υπάρξει και εκχώρηση των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων.

Νέες τοποθετήσεις και οργάνωση

Με απόφαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από την 1η Ιουλίου 2011 ανέλαβε διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού ο κ. Ελευθέριος Καστρίσιος, ενώ διευθυντής Διοίκησης αναλαμβάνει ο κ. Δημήτρης Δουρής. Επιπλέον, στις 5 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στην Σύρο συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Γ. Μαχαιρίδη με τους προϊστάμενους των Διευθύνσεων Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας. Στη σύσκεψη συζητήθηκε η οργάνωση των υπηρεσιών και κυρίως το πώς θα συγκεντρωθούν σε ένα κτήριο οι υπηρεσίες, οι οποίες έως τώρα, βρίσκονται διάσπαρτες σε έξι διαφορετικά κτήρια. Όπως τόνισε ο κ. Μαχαιρίδης, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου βρίσκεται σε διαβούλευση έτσι ώστε να βρεθεί σύντομα ο κατάλληλος χώρος που θα στεγάσει τις υπηρεσίες.

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται πρόγραμμα εκπαίδευσης υπαλλήλων της Περιφέρειας. Το Διαβαλκανικό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης (Δ.Ι.Δ.Δ.), ως αναγνωρισμένος φορέας παροχής υπηρεσιών δια βίου εκπαίδευσης της ΑΔΕΔΥ και πιστοποιημένος φορέας επιμόρφωσης των δημοσίων υπαλλήλων, υλοποιεί «Προγράμματα Δια Βίου Εκπαίδευσης για το Ανθρώπινο Δυναμικό της Δημόσιας Διοίκησης», στο πλαίσιο του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση». Από τις 4/7 έως και την Τρίτη (12/7), το πρόγραμμα διάρκειας 35 εκπαιδευτικών ωρών, υλοποιείται στη Ρόδο, όπου υπάλληλοι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου παρακολουθούν ειδικά σεμινάρια στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ραντεβού για τον αγροτικό τομέα

Σύσκεψη με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννη Δριβελέγκα θα πραγματοποιήσει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, με τη συμμετοχή του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Σωτήρη Παμπάκα. Αντικείμενο της σύσκεψης, η οποία πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη, είναι τα Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης Αλιείας.