Οι μεταφορές κατά τη γενική απεργία

Η γενική απεργία κατά των νέων μέτρων που ψηφίζονται σήμερα (29/6) στη Βουλή κατά το πρώτο και το δεύτερο 24ωρο της (28 – 29/6) που διανύουμε σήμερα, έχει λειτουργήσει στο λιμάνι του Πειραιά. Έτσι, από εχτές το πρωί δεν έχει αποπλεύσει κανένα πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά για τα λιμάνια των νησιών των Κυκλάδων. Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες πριν την έναρξη των απεργιακών κινητοποιήσεων
κοινοποίησαν τις δηλώσεις των πληρωμάτων τους ότι δεν απεργούν. Καταδείκνυαν εμμέσως πλην σαφώς στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες ότι θα πρέπει να προστατέψουν την πλεύση των πλοίων. Όμως τα σωματεία που απεργούσαν βρίσκονταν στο λιμάνι του Πειραιά και στους καταπέλτες των πλοίων που θα αναχωρούσαν και δεν επέτρεψαν την κίνηση τους από την έναρξη της απεργίας. Η αστυνομία επιτηρούσε την τάξη, χωρίς να εμπλακεί στις ενέργειες των απεργών.
Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία δεν μετείχε στο πρώτο μέρος των απεργιακών κινητοποιήσεων. Το λιμάνι του Πειραιά μπλοκαρίστηκε από τους απεργούς 2 σωματίων από εκείνα που μετέχουν στην ΠΝΟ.

Ωστόσο, για αύριο 30/6 ανακοινώθηκε απεργία και από την ΠΝΟ γεγονός που επεκτείνει τον αποκλεισμό των ταξιδιωτών από τα πλοία για ακόμα 24 ώρες, από τις 48 της γενικής απεργίας.

Η αυριανή απεργία θα αφορά όλα τα λιμάνια της Αττικής, όπως έγινε γνωστό. Η διευκρίνιση αυτή έγινε διότι τόσο εχθές (28/6), όσο και σήμερα (29/6) από το λιμάνι της Ραφήνας εκτελούνταν δρομολόγια, εκ των οποίων ένα αφορούσε και την Πάρο. Το Sea Jet εκτέλεσε κανονικά τα δρομολόγια του από και προς την Πάρο και τις δύο ημέρες. Αύριο (30/6), μάλλον δεν θα εκτελέσει δρομολόγια. Πάντως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τουλάχιστον η Blue Star θα δρομολογήσει πλοία της έκτακτα (εκτός από τα τακτικά) για τα νησιά μας, οποτεδήποτε και αν λήξει η απεργία των ναυτεργατικών σωματίων, είτε είναι 12 το βράδυ, είτε είναι ξημερώματα.

Από αέρος

Κατά την διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης του διημέρου στο αεροδρόμιο της Πάρου ματαιώθηκαν και δεν έγιναν η πρωινή και απογευματινή πτήση της Ολυμπιακής στις 28/6 (εκτελέστηκε μόνο το μεσημεριανό δρομολόγιο από και προς Αθήνα), ενώ σήμερα 29/6 έγινε το πρωινό δρομολόγιο στις 7, ματαιώθηκε αυτό που ήταν προγραμματισμένο για τις 11 και θα γίνει αυτό που είναι προγραμματισμένο για τις 16:00 περίπου. Τονίζεται ότι οι υπάλληλοι της ΥΠΑ στην Ελλάδα, συμμετέχουν με στάσεις στις απεργιακές κινητοποιήσεις και όχι με καθολική απεργία.