Τι ζήτησε ο τομέας εμπορίου από τη Βουλή

Την Τετάρτη 15 Ιουνίου αντιπροσωπεία των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων των εμπόρων και των επαγγελματοβιοτεχνών ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, επισκέφτηκε την Αντιπρόεδρο της Βουλής κα Ροδούλα Ζήση και επέδωσε κοινό ψήφισμα σχετικά με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο  Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Οι πρόεδροι των δύο οργανώσεων κ.κ. Δημήτρης Ασημακόπουλος και Βασίλης Κορκίδης, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ Νικόλαος Σκορίνης, ο Αντιπρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Παναγής Καρέλλας και το μέλος του ΔΣ της ΕΣΕΕ κ. Παύλος Πολιτάκης, εξέθεσαν τα
προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά και παρουσίασαν τις απόψεις τους για την υπέρβαση της κρίσης. Κεντρικό αίτημα της ελληνικής μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας είναι η αντιστροφή της καθοδικής και επικίνδυνης για την οικονομία και κοινωνία υφεσιακής πορείας, η οποία παράγει λουκέτα, δημιουργεί ανεργία και οδηγεί τη χώρα σε οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα και διεξήχθη σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης της κρισιμότητας της κατάστασης. Τόσο η Αντιπρόεδρος της Βουλής, όσο και οι εκπρόσωποι της αγοράς συμφώνησαν ότι οι Μμε Επιχειρήσεις δεν είναι το πρόβλημα αλλά η λύση στις οικονομικές εξελίξεις της χώρας.

Το ψήφισμα

«Οι Συνομοσπονδίες των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ΕΣΕΕ & ΓΣΕΒΕΕ, συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της Τετάρτης 15 Ιουνίου 2011, με τρίωρο κλείσιμο των καταστημάτων τους και στις
προγραμματισμένες συγκεντρώσεις. Κεντρικό αίτημα της ελληνικής μεσαίας επιχειρηματικότητας είναι η παύση της καθοδικής και επικίνδυνης για την οικονομία και κοινωνία υφεσιακής πορείας της χώρας, η οποία δημιουργεί και  παράγει λουκέτα, ανεργία, φτωχοποίηση, διευρυμένα ελλείμματα και ακόμα μεγαλύτερα χρέη. Η διάρρηξη αυτού του φαύλου κύκλου, η δημοσιονομική ευταξία, ο εκσυγχρονισμός και η ορθολογική λειτουργία του Δημοσίου τομέα είναι ζητούμενα που δεν είναι δυνατόν να εκπληρωθούν με τα έως τώρα μέτρα και τις τεράστιες απαιτήσεις των δανειστών μας (Μνημόνια).
Η απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα της χώρας, την ύφεση, δεν μπορεί να είναι άλλη από την επανεκκίνηση της οικονομικής και επενδυτικής δραστηριότητας των Μικρών επιχειρήσεων (της «πραγματικής» οικονομίας), που αποτελούν την “ραχοκοκαλιά της απασχόλησης” σε Ευρώπη και Ελλάδα. Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα σήμερα, με τα προαναγγελλόμενα νέα μέτρα υπερφορολόγησης και τον ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό των εισοδημάτων καταναλωτών και επιχειρηματιών (ΦΠΑ – έμμεσοι φόροι – κατάργηση αφορολόγητου ορίου και εκπτώσεων φόρου) επενδύσεις από τις μικρές επιχειρήσεις δεν πρόκειται να υπάρξουν.
Η Κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και οι κοινωνικοί φορείς οφείλουν ταχύτατα, αυτήν τη στιγμή, να επαναπροσδιορίσουν τις προτεραιότητές τους. Πρέπει να δημιουργηθεί στην ελληνική κοινωνία ένα αίσθημα ότι θα κατορθώσουμε να αντιμετωπίσουμε τα διαρκώς ογκούμενα προβλήματα, και να απαλλαγούμε και από το καταστροφικό και πεσιμιστικό σύνδρομο του “τελικά δεν θα τα καταφέρουμε”. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εμπόρων και των επαγγελματοβιοτεχνών ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ δηλώνουν για ακόμη μία φορά την αντίθεσή τους στα νέα μέτρα που θα οδηγήσουν σε πρωτοφανή συρρίκνωση της επιχειρηματικής δράσης. Οι εκπρόσωποι των ελληνικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αρθρώνουν «κραυγή αγωνίας» για το μέλλον της ελληνικής αγοράς και οικονομίας.  Στο πλαίσιο αυτό, οι Πρόεδροι & μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων της ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ θα καταθέσουν το παρόν ψήφισμα στο Προεδρείο της Βουλής με το οποίο προτείνουν:

 • Σχέδιο ανασυγκρότησης, για όλους εκείνους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας, που διαθέτουν τα μεγαλύτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα.
 • Ισχυρά κίνητρα για τις Μμε, εγχώριες επενδύσεις και εκσυγχρονισμός

μικρών ελληνικών επιχειρήσεων.

 • Μείωση ΦΠΑ και όχι εγκληματικές μετατάξεις σε υψηλότερους συντελεστές.
 • Δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη σύγχρονων τοπικών αγορών, επιχειρηματικων και βιοτεχνικών πάρκων.
 • Δραστικός περιορισμός της παρασιτικής οικονομίας (παρεμπόριο, λαθρεμπόριο).
 • Εγγύηση τραπεζικών καταθέσεων ιδιωτών και επιχειρήσεων για μια ακόμα τριετία (Ν. 3714/2008) ώστε να αποκατασταθεί κλίμα ηρεμίας και εμπιστοσύνης.
 • Δεσμευτικό σύμφωνο Κυβέρνησης και τραπεζών, που λαμβάνουν κρατικές εγγυήσεις, για διοχέτευση συγκεκριμένου μέρους τους προς ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας.
 • Αναθεώρηση της εμπορικής χωροταξίας και στήριξη της επαγγελματικής στέγης.
 • Περιορισμός στην εξάπλωση των πολυκαταστημάτων.
 • Θέσπιση απλού φορολογικού και εμπορικού κώδικα.
 • Διατήρηση ιατροφαρμακευτικής κάλυψης σε μη ενήμερους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ για τουλάχιστον 12 μήνες και δυνατότητα καταβολής επιδόματος αντίστοιχο του επιδόματος ανεργίας.

 Έμποροι, βιοτέχνες και επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, εργοδότες και εργαζόμενοι ενώνουμε την φωνή μας
Όχι σε βαθύτερη ύφεση
Όχι σε νέα φορολογικά βάρη
Ναι στην αυθεντική ανάπτυξη
Ναι σε μια παραγωγική Ελλάδα

Αθήνα, 15 Ιουνίου 2011
Για την ΓΣΕΒΕΕ,    Για την ΕΣΕΕ