Το εμπόριο συζητά για την κρίση


Ιδιαίτερη επιτυχία, με μεγάλη παρουσία επιχειρηματιών, εκπροσώπων επιστημονικών, παραγωγικών και κοινωνικών φορέων,  σημείωσε η ανοιχτή συζήτηση με θέμα:« ΑΜΕΣΗ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ  ΤΗΣ  ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ  ΚΑΙ  ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΗΣ  ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ», που συνδιοργάνωσαν στις 30 Μαΐου 2011 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΒΕΠ, το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, Ομόρων Νομών & Νήσων Αιγαίου και ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, για την προάσπιση των Συνταγματικών Δικαιωμάτων, της Δημοκρατίας και των θεμελιωδών αρχών της εθνικής κυριαρχίας.

Εισηγητές ήταν οι κ.κ. Γ. Κασιμάτης, Ομοτ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Κ. Μπέης, Ομοτ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών,
Μ. Μελετόπουλος, Διδάκτωρ Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης και Γ. Ρωμανιάς, Οικονομολόγος, ενώ συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Γ. Παπαδάκης, Δημοσιογράφος.
Χαιρετισμό απηύθυναν οι διοργανωτές, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Γ. Κασιμάτης, ο Πρόεδρος της ΟΕΣΑΟΝΝΑ κ. Δ. Αρμενάκης, ο Πρόεδρος του ΕΣΠ κ. Γ. Ζησιμάτος, όπως επίσης ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β.
Κορκίδης, και ο Ομοτ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Η. Κρίσπης.

Ο κ. Γ. Κασιμάτης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «….οι όποιες, μέχρι τώρα, κυβερνητικές πρωτοβουλίες έχουν αναπτυχθεί, διακρίνονται από αβεβαιότητα, σύγχυση, ατολμία, μονομερή και επαχθή μέτρα, ενώ απουσιάζει εντελώς κάθε αναπτυξιακός προσανατολισμός, ικανός να δημιουργήσει συνθήκες και προοπτικές εξόδου από την κρίση. Η λήψη γενναίων μέτρων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, η επανεκκίνηση του παραγωγικού δυναμικού, η πρακτική της εξωστρέφειας και της διείσδυσης σε ξένες αγορές, αποτελούν βασικές συνιστώσες και εκ των ων ουκ άνευ προϋποθέσεις αναζωογόνησης και ανάπτυξης του εθνικού μας πλούτου……».
Ο κ. Δ. Αρμενάκης, τόνισε ότι «…οι πολιτικοί μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση, αυτοί πρέπει να βρουν την ενδεδειγμένη λύση, για να δικαιολογήσουν και την ύπαρξη της πολιτικής, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για την προάσπιση των Συνταγματικών Δικαιωμάτων, της Δημοκρατίας και των θεμελιωδών αρχών της Εθνικής κυριαρχίας ….». Ο κ. Γ. Ζησιμάτος, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι επιθυμία των παραγωγικών τάξεων είναι η πραγματική και εκ βάθρων μεταρρύθμιση του κράτους μέσα από την κάθαρση και την διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα, με συνταγματική δικαιοσύνη προκειμένου να προχωρήσουμε μπροστά, να εκσυγχρονιστεί η κοινωνία μας, να αποκατασταθεί το πανέμορφο «μωσαϊκό» του ελληνικού εμπορίου και να ανακτηθεί το χαμένο κύρος και η εικόνα της χώρας μας διεθνώς.
Από πλευράς εισηγητών, ο κ. Γ. Κασιμάτης έκανε μια γενική αναφορά στο δέσιμο, στην υποτέλεια και στην δυσφήμηση  της Ελλάδας, επεσήμανε τις βασικές δεσμεύσεις –εθνικής κυριαρχίας, δημόσιας περιουσίας- φορολογικής και εισοδηματικής πολιτικής, ανέλυσε την πολιτική και οικονομική σημασία τους, τόνισε την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης της κοινωνίας, για την γέννηση μιας νέας
πολιτικής ηγεσίας που θα στηρίξει με πυγμή τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας και θα διαπραγματευθεί με τους δανειστές της, ως μια κυβέρνηση ελεύθερου και ανεξάρτητου κράτους.
Ο κ. Κ. Μπέης, αρχικά κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στα οικονομικά δεδομένα της χώρας, υποστήριξε ότι τουλάχιστον για το ορατό μέλλον, είναι αδύνατη η ανόρθωση της κατεστραμμένης ελληνικής
οικονομίας και ότι μονόδρομος για την έξοδο από την κρίση, είναι το νοικοκύρεμα του κράτους μέσα από την θέσπιση ενός νέου Συντάγματος με αξιόπιστους θεσμούς.
Ο κ. Μ. Μελετόπουλος αναφέρθηκε στις ριζικές μεταβολές που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, λόγω της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής. Τόνισε ότι η λήψη οδυνηρών μέτρων δεν θα οδηγήσει την χώρα σε ανάκαμψη, διότι για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία απαιτούνται ριζικές διαρθρωτικές μεταβολές, οι οποίες δεν μπορούν να προκύψουν από το υπάρχον πολιτικό σύστημα και κατέθεσε, διαφορετικές από την ακολουθούμενη πολιτική προτάσεις, για την δυναμική ανάκαμψη της επιχειρηματικότητας.

Ο κ. Γ. Ρωμανιάς, τόνισε την δυσχερή θέση που έχει περιέλθει ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και ότι σύντομα θα αντιμετωπίσει αδυναμία στην καταβολή των συντάξεων και των
υποχρεώσεων, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στις δυσμενείς εξελίξεις που θα έχει το ασφαλιστικό στο προσεχές μέλλον. Ακολούθησαν ερωτήσεις που υπέβαλλαν οι παριστάμενοι στους εισηγητές, οι αντίστοιχες τοποθετήσεις επ΄αυτών, ενώ κατέστη σαφές, ότι υπάρχει η δυνατότητα να επηρεαστεί η πορεία της κρίσης, μόνο μέσα από ριζικές και αποφασιστικές ενέργειες και με τη συμμετοχή όλων.