Επερωτήσεις από τον Κ. Μπιζά


Ερωτήσεις με σκοπό να απαντηθούν στο προσεχές συμβούλιο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου υπέβαλε σήμερα το πρωί ο περιφερειακός σύμβουλος της μειοψηφίας με τον περιφερειακό συνδυασμό «Νέα Εποχή» (υποστηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία) κ. Κώστας Μπιζάς. Ο εκπρόσωπος της Πάρου και της Αντιπάρου στο Περιφερειακό Συμβούλιο προσπαθεί να προκαλέσει την εμπλοκή της διοίκησης της Περιφέρειας στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Πάρου. Ακολουθούν τα σχετικά κείμενα:

Επερώτηση 1  (26 Μαίου 2011)

Προς τον Περιφερειάρχη κ Γ. Μαχαιρίδη, και τους Αντιπεριφερειάρχες κ. Γ. Πουσσαίο και Φ. Χατζηδιάκο
(Με βάση το άρθρο 16 του σχεδίου Εσωτερικού Κανονισμού του Περιφερειακού Συμβουλίου)
Θέμα: Προβλήματα υγείας στα νησιά Πάρου – Αντιπάρου 

Την Τετάρτη 25 Μαΐου πραγματοποιήθηκε συζήτηση στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου Μ.Ε.Α.Σ. Αρχίλοχος με τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων Πάρου και Αντιπάρου, τα μέλη των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων Πάρου , τους Φορείς Πάρου-Αντιπάρου, τους Συλλόγους και τα μέλη τους. Το θέμα της συζήτησης ήταν τα προβλήματα που παρουσιάζει η υγεία στα νησιά της Πάρου και της Αντιπάρου. Πριν λίγους μήνες το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πάρου είχε εκδώσει ομόφωνα ψήφισμα στο οποίο περιέγραφε την τραγική κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Πάρου. Δυστυχώς όσα αναφέρονταν στο ψήφισμα παραμένουν άλυτα και σας τα αναφέρω παρακάτω:

  • Υπάρχει έλλειψη ιατρών γενικής ιατρικής με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν εύρυθμα τα πρωινά ιατρεία και να μην βγαίνει το πρόγραμμα εφημεριών
  • Δεν υπάρχει παιδίατρος εδώ και έξι μήνες. Μας έστειλαν παιδίατρο για τέσσερις ημέρες!!! την περίοδο του Πάσχα.
  • Δεν υπάρχουν ορθοπεδικοί, γυναικολόγος και μαία.
  • Το ΕΚΑΒ αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις καθημερινές ανάγκες λόγω έλλειψης προσωπικού.
  • Τα πολυδύναμα και αγροτικά ιατρεία υπολειτουργούν επειδή υπάρχουν κενά στους αγροτικούς ιατρούς.
  • Ο Οργανισμος λειτουργίας του Κέντρου Υγείας  είναι υποστελεχομένος κατά 50% σε όλους τους κλάδους και τις ειδικότητες.
  • Τα έκτακτα περιστατικά συνεχίζουν , όταν είναι αδύνατη η έλευση ελικοπτέρου, να μεταφέρονται στο Νοσοκομείο της Σύρου με ψαροκάικα, το έτος 2011 !!!, που στοιχίζουν στο Ελληνικό Δημόσιο 3500 €  ανά μεταφορά.

Ερωτάσθε:
1. Εάν προτίθεστε να συζητήσετε το παραπάνω επείγον θέμα στο προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο.
2. Ποια μέτρα και ποιες πρωτοβουλίες θα λάβετε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας στα νησιά μας;

Επερώτηση 2  (26 Μαίου 2011)

Προς τον Περιφερειάρχη κ Γ. Μαχαιρίδη, και τους Αντιπεριφερειάρχες κ. Γ. Πουσσαίο και Φ. Χατζηδιάκο
(Με βάση το άρθρο 16 του σχεδίου Εσωτερικού Κανονισμού του Περιφερειακού Συμβουλίου)
Θέμα: Χρόνος αναμονής από το Κ.Ε.Δ.ΔΥ. Σύρου

Τα παιδιά της Πάρου και της Αντιπάρου που παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες και ειδικά εξελικτικά ζητήματα, είναι απαραίτητο να εξεταστούν από το Κ.Ε.Δ.ΔΥ. Σύρου. Όμως πάρα τις προσπάθειες που καταβάλλει το προσωπικό του Κ.Ε.Δ.ΔΥ. Σύρου, λόγω του πλήθους των υπό εξέταση μαθητών , οι αιτήσεις εξυπηρετούνται μέχρι και ένα χρόνο μετά την υποβολή τους. Επιπλέον για τους κατοίκους των νησιών της Πάρου και της Αντιπάρου, απαιτείται η παραμονή τους στην Σύρο ακόμη και για τρεις μέρες , καθώς η εξέταση είναι χρονοβόρα και τα δρομολόγια των πλοίων δεν εξυπηρετούν.
Για τον παραπάνω λόγο η  Ένωση Γονέων του Δήμου Πάρου έχοντας δεχτεί τα δικαιολογημένα παράπονα των γονέων , ζητάει να ενεργοποιηθεί το Κ.Ε.Δ.Δ.Υ.  Νάξου, ώστε αφενός να επιταχυνθεί η
εξυπηρέτηση των αιτήσεων- εφόσον οι υπό εξέταση μαθητές θα μοιραστούν σε δύο Κέντρα- και αφετέρου να μειωθεί το κόστος και ο χρόνος διαμονής των οικογενειών κατά τη μετακίνησή τους, καθώς με τη Νάξο υπάρχει πιο τακτική συγκοινωνία και πιθανόν θα ολοκληρώνεται η  διαδικασία της εξέτασης αυθημερόν.
Ερωτάσθε: Ποια μέτρα και ποιες πρωτοβουλίες θα λάβετε για την αντιμετώπιση του παραπάνω θέματος;