Ο Γ. Παπανδρέου στον ΣΕΤΕ για τον τουρισμό


Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο εκδήλωσης του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) μίλησε ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου σήμερα το βράδυ (4/5). Παρακάτω εστιάζουμε σε τρεις αναφορές του που αφορούν και τις Κυκλάδες για το αμέσως επόμενο διάστημα:

1) «Έδωσα εντολή στον Υπουργό  Θαλασσίων Υποθέσεων να προχωρήσει σε μειώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, με την κατάργηση πολλών κρατήσεων υπέρ τρίτων στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διότι θέλουμε τόσο η Ελληνική οικογένεια όσο και ο επισκέπτης να φτάνει στον προορισμό του με το μικρότερο δυνατό κόστος. Καταργούμε αναχρονιστικές κρατήσεις που σήμερα δεν έχουν κανένα νόημα αλλά όμως επιβαρύνουν χωρίς λόγο την οικονομία και την κοινωνία. Με τις μειώσεις των κρατήσεων και τις ισόποσες μειώσεις των εισιτηρίων, ελαφραίνουμε τα βάρη στη μέση Ελληνική οικογένεια, μειώνουμε το κόστος του τουριστικού μας προϊόντος και ενισχύουμε τον τουρισμό. Το μέτρο αυτό θα μειώσει το κόστος των εισιτηρίων περίπου 10%».
2) «Έχει ωριμάσει στη χώρα μας το θέμα της εισαγωγής υδροπλάνων κυρίως για τη αεροπορική σύνδεση των νησιών μας και στόχος μας είναι μέσα στο επόμενο εξάμηνο να διαμορφώσουμε ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο».
3) «Η τουριστική βιομηχανία είναι σύνθετη και καλύπτει πολλές και διαφορετικές μορφές παροχής υπηρεσιών. Η αξιοποίηση τουριστικών κατοικιών που είναι εντεταγμένη σε ξενοδοχειακές μονάδες, είτε υπάρχουσες, είτε νέες, είναι μέσα στο σχεδιασμό μας για την παραπέρα ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου με έμφαση στην ανάπτυξη της δημόσιας περιουσίας. Στον σχεδιασμό μας αυτό επιδιώκουμε την δημιουργία μόνιμων δεσμών με ξένους επισκέπτες γνωρίζοντας ότι τα έσοδα από την αξιοποίηση των κατοικιών αυτών θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη ανταγωνιστικών και βιώσιμων τουριστικών μονάδων υψηλής κατηγορίας  4 και 5 αστέρων. Γνωρίζουμε βέβαια ότι σε άλλες χώρες υπήρξαν και αρνητικές συνέπειες από την εφαρμογή αντίστοιχης πολιτικής, αλλά θα συμπεριλάβουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις στον σχεδιασμό μας που δεν θα επιτρέψουν την δημιουργία αντίστοιχων προβλημάτων στη χώρα μας. Κατηγορηματικά θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η πολιτική αυτή δεν αφορά την παραθεριστική κατοικία που δε συνδέεται με ξενοδοχειακή επιχείρηση. Οι προϋποθέσεις για την οποία ήδη προβλέπονται από το υφιστάμενο πολεοδομικό καθεστώς. Ο σχεδιασμός μας αυτός θα διασφαλίζει απόλυτα όπως είναι αυτονόητο  το περιβάλλον».
Στη συνέχεια παρατίθεται το σύνολο των σημείων της ομιλίας του Πρωθυπουργού:

Σημεία Ομιλίας Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στη 19η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (4 Μαΐου 2011)

«Κυρίες και κύριοι, Φίλες και φίλοι,
Κανείς πια δεν αμφισβητεί ότι ζούμε ιστορικές στιγμές για τον τόπο. Στιγμές στις οποίες ο καθένας μας αποφασίζει, όλοι μας αποφασίζουμε την κατεύθυνση που θα πορευτούμε. Καλούμαστε επίσης να αποφασίσουμε τι αξίζει να αφήσουμε πίσω μας και τι αξίζει στην διαδρομή αυτή να κρατήσουμε μαζί μας. Αυτές οι στιγμές είναι – πολύ λογικά – γεμάτες προσμονή. Κάτι παλιό τελειώνει και κάτι νέο γεννιέται.  Στιγμές με προσμονή αλλά και ανασφάλεια.
Θα φτάσουμε ποτέ εκεί που πηγαίνουμε;
Θα φτάσουμε στον προορισμό μας ή θα εγκαταλείψουμε στο δρόμο;
Θα είναι καλύτερα τα πράγματα εκεί που θα φτάσουμε;
Ακριβώς επειδή σήμερα μιλάω σε σας, στους εκπροσώπους του ελληνικού τουρισμού, που φέτος δείχνει να μια νέα δυναμική, θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Η νέα δυναμική θα έρθει για ολόκληρη τη χώρα. Ξέρουμε πια ότι κάτι πρέπει να αλλάξει και να αλλάξει ριζικά στην Ελλάδα. Και αυτή την πορεία πια αλλαγής υπηρετούμε ευλαβικά μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες τον τελευταίο χρόνο. Ξέρουμε και ξέρετε πια από την δική σας πρόσφατη εμπειρία ότι είναι τελικά στο χέρι μας. Στο χέρι μας είναι αν δουλέψουμε όλοι μαζί, όπως κάνουμε στο χώρο σας τους τελευταίους μήνες.

Έχω πει πολλές φορές και το επαναλαμβάνω σήμερα ότι η πορεία δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε σύντομη. Και δεν θα βγει η πατρίδα μας από την κρίση ούτε με μαγικές συνταγές, ούτε με αποσπασματικές και ευκαιριακές κινήσεις. Θα βγει μέσα από τις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη. Στο κράτος, στην οικονομία, στους θεσμούς, στο πολιτικό σύστημα, παντού. Πάνω απ’ όλα στη νοοτροπία όλων μας. Αυτή είναι η συνταγή και καμία άλλη. Και όσοι περισσότεροι είμαστε, όσοι περισσότεροι στηρίξουμε αυτές τις μεγάλες αλλαγές, τόσο πιο γρήγορα θα δούμε το φως της εξόδου από το τούνελ.

Προσωπικά, το έχω ξαναπεί, θα προχωρήσω με όλους εκείνους που θέλουν να αλλάξει η Ελλάδα, που είτε μέσα από την δουλειά τους καθημερινά, είτε από τον δημόσιο ρόλο τους, είτε από την κοινωνική τους προσφορά, είτε μέσα από την επιχείρησή τους, κάνουν την αλλαγή πράξη. Και την κάνουν πράξη ενάντια σε μικρές ή μεγαλύτερες ολιγαρχίες. Ολιγαρχίες που φοβούνται και αντιστέκονται σε κάθε αλλαγή. Ολιγαρχίες με τα φέουδά τους, τα προνόμιά τους, το βόλεμά τους, τις αντιλήψεις τους.

Είναι αυτοί που διακηρύττουν την καταστροφή, την μοιρολατρία, τη απελπισία. Που ψάχνουν για συνομωσίες και εξιλαστήρια θύματα αντί να αποφασίσουν ότι εμείς, η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει. Για να σηκώσουμε με αισιοδοξία, η Ελλάδα, ο Έλληνας, η Ελληνίδα, το κεφάλι μας. Να φύγουμε από τον φόβο. Να αντικαταστήσουμε τον φόβο, την βία, την άρνηση, με την πρωτοβουλία, την δημιουργία, το όνειρο. Εμείς, ενάμιση χρόνο τώρα, δεν διστάσαμε να πάρουμε τις αποφάσεις που έπρεπε για το καλό της χώρα μας. Διλήμματα υπήρξαν. Πολλά. Όλα, όμως, απαντήθηκαν και απαντώνται από την αταλάντευτη βούλησή μας να αλλάξουμε αυτή τη χώρα. Να κάνουμε αυτό που πρέπει. Προβληματισμοί υπήρξαν και θα υπάρχουν. Αλίμονο αν δεν υπήρχαν πολλές σκέψεις. Επεξεργασία, διαβούλευση, διαφορετικές προσεγγίσεις. Δυσκολίες σε μια πορεία όταν ταξιδεύουμε σε αχαρτογράφητα νερά.

Πρωτόγνωρες συνθήκες που είχαμε και έχουμε να διαχειριστούμε. Όχι μόνο ως Ελλάδα, αλλά και ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε μια περιοχή που δοκιμάζεται με πρωτόγνωρες αλλαγές – η γειτονιά μας, η Μεσόγειος, ο αραβικός κόσμος, η Αφρική. Αλλά και οι αλλαγές σε διεθνές επίπεδο. Όλοι μαζί, λοιπόν, εμψυχώνοντας ο ένας τον άλλον θα παλέψουμε και θα πετύχουμε. Συνεχίζοντας με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Με σχέδιο, νηφαλιότητα και συσπειρωμένη την κοινωνία μας, που τόσες υπερβάσεις έχει κάνει μέσα σε λίγους μήνες, θα τα καταφέρουμε. Θα καταφέρουμε όχι μόνο να ξεπεράσουμε τη δημοσιονομική κρίση, αλλά και να αλλάξουμε την ταυτότητα της ατομικής και συλλογικής μας ζωής. Την ταυτότητα της Ελλάδας μας σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία. Με ταχύτητα που εντυπωσιάζει και παράλληλα φοβίζει. Εμείς όμως θέλω να πατάμε γερά στα πόδια μας. Έχουμε περισσότερα να προσδοκούμε παρά να φοβόμαστε. Όσα πετύχατε εσείς αποδεικνύουν ότι πράγματι μπορούμε να αλλάξουμε όσα θέλουμε να αλλάξουμε.

Και συνεχίζουμε με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Με σχέδιο και πυγμή  και συσπειρωμένη την κοινωνία μας, που τόσες υπερβάσεις έχει κάνει μέσα σε λίγους μήνες, θα τα καταφέρουμε. Ήδη έχουμε ανακοινώσει τον Οδικό Χάρτη  με τον οποίο θα πορευτούμε και αυτόν θα εξειδικεύσουμε περαιτέρω. Και θα πετύχουμε, να είστε όλοι βέβαιοι. Δουλεύοντας όλοι μαζί, με υπομονή και πίστη στο σκοπό  μας, η Ελλάδα θα αλλάξει προς το καλύτερο. Θα βγει από την κρίση. 

Φίλες και φίλοι,
Η συζήτηση για το χρέος της Ελλάδας έχει συνεπάρει τον κόσμο ολόκληρο. Αυτό το χρέος φορτώθηκε ο ελληνικός λαός και κληθήκαμε εμείς ως κυβέρνηση να διαχειριστούμε. Να διαχειριστούμε αν θέλετε βάρη του παρελθόντος. Και αυτό θέλω να ξέρετε το κάνουμε. Με τεράστια προσπάθεια και εδώ και στην ΕΕ – παγκοσμίως. Η Κυβέρνηση δεν θέλει και δεν μπορεί να εμπλακεί σε μια δημόσια συζήτηση και απίστευτη σεναριολογία που αγγίζει πολλές φορές τα όρια της εγκληματικότητας και εντός αλλά και εκτός Ελλάδας. Θέλω να ξέρετε ότι εμείς διαχειριζόμαστε αυτό το μεγάλο εθνικό πρόβλημα και το κάνουμε όχι μόνο με τρόπο υπεύθυνο, με προσοχή αλλά και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να προστατευθούν τα συμφέροντα της Ελλάδας μέσα στις σημερινές παγκόσμιες συνθήκες. Αλλά το χρέος του παρελθόντος δεν είναι το θέμα στο οποίο πρέπει να εστιάζουμε στην καθημερινότητά μας. Υπάρχει τελικά και το πιο ουσιαστικό ζήτημα. Το αύριο. Γιατί το χρέος δεν ήρθε από το πουθενά. Εμείς το χτίσαμε. Εμείς χτίσαμε το χρέος όταν εγκαταλείψαμε τις αρχές και τις αξίες μας και υιοθετήσαμε άλλες. Όταν, για παράδειγμα, μας ξέφυγε η έννοια του μέτρου και τα πάντα πνίγηκαν στην σπατάλη. Όταν χάθηκε η έννοια της προσφοράς και φώλιασε η διαφθορά. Όταν χάσαμε το πνεύμα της συλλογικότητας και επιβλήθηκε η ατομικότητα. Όταν από το κέντρο της Ελληνικής κοινωνίας έφυγε ο άνθρωπος και μπήκε η κατανάλωση. Δεν μιλώ για την απαραίτητη κατανάλωση, μιλώ για το υποκατάστατο τόσων αξιών με τον επιφανειακό καταναλωτισμό.

Την προσπάθεια δηλαδή να επιβεβαιώσουμε την ύπαρξή μας και ως σύνολο και ως άτομα μέσα από το «έχειν» και όχι μέσα από το «είναι». Το χρέος δεν είναι ένα στατιστικό μέγεθος αλλά η απεικόνιση του τι χάσαμε σαν Έλληνες και τι πρέπει να ξαναβρούμε. Και το ερώτημα στο μυαλό του κάθε Έλληνα είναι «μπορούμε»; Πριν τις εκλογές είπαμε ότι τις αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε θα τις κάνουμε μαζί.  Είπαμε ότι «μαζί μπορούμε». Πριν τις εκλογές είπαμε ότι για να δημιουργήσουμε πλούτο πρέπει να βρούμε αξία σε κάθε τι που είναι ανεκτίμητο στην πατρίδα μας: τον φυσικό της πλούτο, την κληρονομιά και την νεότερη δημιουργία της και πάνω από όλα το ανθρώπινο δυναμικό της. Είπαμε ότι για να ανατρέψουμε την δύσκολη κατάσταση οφείλουμε να γυρίσουμε σε ότι καλό εκπροσωπούμε σαν Έλληνες.  Σε κάθε αξία την οποία αυθεντικά πρεσβεύουμε και όχι να προσπαθούμε να είμαστε κάτι που δεν μας ταιριάζει. Να αναδείξουμε ξανά την έννοια του φιλότιμου, το μεράκι, το κέφι για δημιουργία, το πολυμήχανο του Έλληνα να το στρέψουμε στην καινοτομία και όχι στο πως θα κοροϊδέψει τον διπλανό του, την ελληνική φιλοξενία, την ντομπροσύνη, την περηφάνια για το ότι όμορφο έχει η Ελλάδα. Αυτή είναι η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας και αν το πετύχουμε τα άλλα θα ακολουθήσουν. Αυτό πετύχαμε, όλοι μαζί, στον χώρο του τουρισμού. Αυτό που έζησε πέρσι ο τουρισμός δεν δείχνει μόνο ότι ο τουρισμός μπορεί να είναι πρωταθλητής της ανάπτυξης, όπως είπε ο κ. Ανδρεάδης τον οποίο και συγχαίρω ιδιαίτερα για την εκλογή του, αλλά ότι μπορεί να γίνει και πρότυπο ανάπτυξης για μια σύγχρονη Ελληνική οικονομία.

Ανάπτυξης με ποιότητα και βιωσιμότητα. Όχι τόσο λόγω των αισιόδοξων προβλέψεων που κινούνται στην αγορά (προφανώς εύχομαι και εγώ όλα να πάνε καλά), αλλά λόγο του έργου που έγινε στον κλάδο. Του έργου που κάναμε μαζί, φορείς και πολιτεία. Πρώτα, απ’ όλα συγχαρητήρια για την συλλογικότητα με την οποία δουλέψατε. Υπουργεία, φορείς, ΜΚΟ, επιχειρηματίες.  Αφήσατε πίσω τους άγονους ατομικισμούς και βασιστήκατε ο ένας στις δυνάμεις του άλλου. Γίνατε όλοι μαζί μια δύναμη αλλαγής. Μια δύναμη που αποδεικνύει ότι «Μαζί Μπορούμε!». Δεύτερον, αποκτήσαμε και πάλι την έννοια του μέτρου. Σωστές υπηρεσίες στις σωστές τιμές. Δεν είναι τυχαίο ότι μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τον Ελληνικό τουρισμό ο Γενικός Γραμματέας του WTO.  Ο Taleb Rifai. Την ώρα που ανταγωνιστές μας δείχνουν αλαζονεία και υπέρμετρη σιγουριά ο Ελληνικός τουρισμός δείχνει νηφαλιότητα και μέτρο.  Αλλά και αλληλεγγύη για χώρες που έχουν φέτος πληγεί. Τρίτον, αναδείξαμε μια εξωστρέφεια τεράστιας σημασίας σε αυτή την συγκυρία. Μαζί με τους εξαγωγικούς κλάδους έχετε αποδείξει ότι η Ελληνική επιχείρηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να μένει προσκολλημένη στην επικίνδυνη θαλπωρή αλλά τελικά εξάρτησή της από το Ελληνικό κράτος και μια πελατειακή γραφειοκρατία.
Και τέλος, αναβιώσατε με τον καλύτερο τρόπο την έννοια της προσφοράς και της φιλοξενίας. 

Από την ημέρα που φιλοξενήσατε τους επισκέπτες που έμειναν στην Ελλάδα λόγω του ηφαιστείου ξεκίνησε ένα έτος προσφοράς από τον κόσμο του τουρισμού. Φιλοξενήσατε ξένους δημοσιογράφους και ξένους ταξιδιωτικούς πράκτορες στα ξενοδοχεία σας. Διαθέσατε τους χώρους σας για να βοηθήσετε την προβολή της χώρας. Και δημιουργήσατε – (δημιουργήσαμε μαζί) – την «Συμμαχία για την Ελλάδα» που έχει κάνει ένα σημαντικό έργο χωρίς ανταλλάγματα. Ειλικρινά συγχαρητήρια.  Αναδείξατε την Ελλάδα στην οποία ελπίζουμε. Μια Ελλάδα που είναι ζωντανή, είναι μαχητική και είναι έτοιμη και -ναι μπορεί- να μας βγάλει από την κρίση.  Και να ‘ναι μια καλύτερη χαμογελαστή Ελλάδα. Απαντήσατε με την δουλειά σας και την αποτελεσματικότητά σας: Απαντήσατε: «Ναι μπορούμε» Και με αφορμή τη δική σας συμμετοχή στην προσπάθεια που κάνει η χώρα μας, θέλω να κάνω μια γενικότερη αναφορά στο θέμα αυτό. Στην ανάγκη για τη συνεργασία της πολιτείας, του Κράτους με την ίδια την κοινωνία, με τους παραγωγικούς φορείς, με τους ίδιους τους πολίτες. Ένας μύθος της εποχής μας είναι ότι οι πολιτικοί έχουν όλη την εξουσία στα χέρια τους για τα πάντα. Δεν είναι έτσι.

Με την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας αλλά και με την παγκοσμιοποίηση των προβλημάτων το έθνος κράτος έχει πολύ μικρότερες δυνατότητες να επηρεάσει τις εξελίξεις. Αυτό είναι βέβαια και μια παγκόσμια πρόκληση για την δημοκρατία. Η έννοια της δημοκρατίας και της φωνής του κάθε πολίτη εξασθενίζουν. Γι’ αυτό επιβάλλεται η όσο το δυνατό πιο στενή συνεργασία μας. Για να ακουστούμε πιο δυνατά. Για να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις εξελίξεις. Είναι πολύ εύκολο να λέμε ότι φταίνε οι 300 της Βουλής. Είναι, όμως, μεγάλο λάθος. Είναι ευθύνη καθενός μας και όλων μας μαζί να αλλάξουμε τον τόπο μας, μαζί και τις νοοτροπίες, που μας οδήγησαν εδώ.

Από την δημόσια διοίκηση μέχρι και τον επιχειρηματία. Και εσείς το αποδεικνύετε. Η συνεργασία σας, η συμμετοχή σας, η συνέργεια φέτος με την πολιτεία, την κυβέρνηση, αυτό δείχνει. Πόσο πιο εύκολα γίνονται όλα, όταν βαδίζουμε μαζί. Απέναντι σε μια τέτοια προσπάθεια η πολιτεία σας οφείλει συνέπεια. Όχι πάντα συμφωνία αλλά πάντοτε συνέπεια. Στην ομιλία που πέρσι δεσμεύτηκα για 20 εξελίξεις στον τουρισμό. 20 Εξελίξεις στις οποίες μαζί δεσμευτήκαμε. Ολοκληρώθηκαν οι 17. Προχωρούν οι άλλες τρεις. Και ολοκληρώσαμε και άλλα 5 πράγματα σημαντικά που δεν είχαμε υποσχεθεί. Από την ώρα που τελείωσα την περσινή μου ομιλία μέχρι σήμερα δουλέψαμε όλοι μαζί για να πετύχουμε όσα βάλαμε στόχο. Και έτσι θα εργαστούμε για να ολοκληρώσουμε ότι μαζί συμφωνήσουμε σήμερα. Το πρώτο που είπαμε είναι ότι ο τουρισμός είναι και θα είναι πάντα κοινωνικός εταίρος. Υποσχεθήκαμε και εντάξαμε τον ΣΕΤΕ στον σκληρό πυρήνα της ΟΚΕ.  Στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Ως ισότιμος εταίρος στον οικονομικό και κοινωνικό διάλογο για το παρών και μέλλον της χώρας. Είναι η έμπρακτη αποδοχή ότι ο τουρισμός έχει κομβικό ρόλο να παίξει στην ανάπτυξη. Ίσως να ακούγεται αυτονόητο. Τόσα χρόνια όμως δεν ήταν. Νίκο Αγγελόπουλε, το είπαμε και το κάναμε.  Κάνουμε μαζί την επανάσταση του αυτονόητου. Ξέρω πόσο σημαντικό το θεωρείς και συμμερίζομαι απόλυτα την άποψή σου. 

Είπαμε πως προτεραιότητα μας είναι να τονώσουμε την ανταγωνιστικότητα μας στο τουριστικό μας προϊόν και ναι, το κάναμε, κάναμε τα πρώτα βήματα: Ψηφίσαμε νέο επενδυτικό νόμο, που θα δώσει ώθηση στις σύγχρονες και τις πράσινες επενδύσεις στον τουρισμό. Στόχος μας σταδιακά να αλλάξει και το πρότυπο παροχής τουριστικών υπηρεσιών. Γιατί ποντάρουμε στην ποιότητα, την καινοτομία, την πρωτοπορία στην πράσινη ανάπτυξη. Την όλο και καλύτερη παρεχόμενη ποιότητα των υπηρεσιών. Γνωρίζω ότι πρέπει να γίνει μέριμνα ώστε τέτοιες επενδύσεις να μην επιβαρύνουν τις ήδη κορεσμένες περιοχές και θα πάρουμε όλα τα μέτρα για να το εξασφαλίσουμε.

Όσο αφορά στο ΕΣΠΑ, όλοι σας γνωρίζετε ότι οι εντάξεις έργων ήταν μηδενικές και ο  σχεδιασμός ανεπαρκής. Όταν αναλάβαμε τη Διακυβέρνηση για το ΕΣΠΑ ήμασταν στο σημείο ΜΗΔΕΝ. Πάρα ταύτα, αναδιοργανώσαμε υπηρεσίες, σχεδιάσαμε, αναθεωρήσαμε προγράμματα και δράσεις. Μιλήσαμε για την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για τις ειδικές μορφές τουρισμού με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, και ναι το κάναμε. Είπαμε ότι θα βρούμε τρόπο να μειωθεί το βάρος του ΦΠΑ και το κάναμε – Μειώσαμε στο 6,5% το ΦΠΑ για τα Ξενοδοχεία σε συνδυασμό με την ενίσχυση των ποιοτικών θέσεων εργασίας. Μιλήσαμε για κίνητρα στον τομέα των αερομεταφορών ως προς την προσέλκυση νέων εταιριών για τη δημιουργία νέων πτήσεων και το κάναμε. Πέρυσι προχωρήσαμε στην απαλλαγή πληρωμής των τελών προσγείωσης, απογείωσης και παραμονής αεροσκαφών σε όλους τους κρατικούς αερολιμένες, πλην του αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», η οποία έγινε πράξη για τη χρονική περίοδο από 1η Απριλίου 2010 έως 31η Δεκεμβρίου του 2010. Το είπαμε και το κάναμε.

Φέτος συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση.
Για την ανάπτυξη δε της κρουαζιέρας και του θαλάσσιου τουρισμού μιλήσαμε για την άρση του καμποτάζ και ναι, προχωρήσαμε στην αλλαγή της σχετικής νομοθεσία. Υπήρξαν και αντιδράσεις. Όπως υπάρχουν σε πολλές αλλαγές, που κάνουμε κάθε μέρα που περνάει. Όμως πιστεύω ότι ακόμα και εκείνοι που αντέδρασαν πέρσι, σήμερα αναγνωρίζουν ότι η άρση του καμποτάζ μόνο καλά αποτελέσματα έχει και θα έχει για τη χώρα μας, για την αύξηση των θέσεων εργασίας, για τη δημιουργία νέων ευκαιριών σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Νέων ευκαιριών για τα νησιά και τα λιμάνια μας. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το είπαμε και το κάναμε.

Υποσχεθήκαμε και Προχωρήσαμε στην απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης βίζας σε νέες και αναδυόμενες αγορές, όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Ουκρανία για να έχουμε τουρισμό από όλες και όχι μόνο από 3 χώρες. Και είχαμε για τη χρονιά που μας πέρασε σε σχέση με το 2009 θεαματική αύξηση: Πχ. για τη Ρωσία, έχουμε αύξηση κατά 63,5% . Από μια απλή κίνηση που κανείς δεν μέχρι σήμερα δεν έκανε: διευκολύναμε τις θεωρήσεις.  Και φέτος προχωρήσαμε στην ίδρυση δύο νέων visa centers. Και δεν σταματήσαμε εκεί:
Μιλήσαμε για την επένδυση στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Στον πολιτισμό. Και προχωρήσαμε στην υλοποίηση του προγράμματος «Αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών για τους επισκέπτες» του πολιτιστικού μας προϊόντος. Και ενώ η χώρα μας έχει συγκριτικό της πλεονέκτημα τους μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία, τα μνημεία βυζαντινά ή νεότερα, από όσους επισκέπτες έρχονται για πολιτιστικό τουρισμό επιστρέφουν στην Ελλάδα μόνο οι μισοί. Ποσοστό τραγικά χαμηλότερο από άλλες χώρες που επενδύουν στον πολιτιστικό τουρισμό. Και ενώ έχουμε επενδύσει στην επιστημονική ανάδειξη των μνημείων μας, δεν είχαμε κάνει το ίδιο για την τουριστική τους αξιοποίηση. Μια αξιοποίηση που και συμβάλει στην στήριξη της επιστημονικής δουλειάς αλλά επενδύει και στην προβολή τους και στη σύνδεσή τους με την παροχή βασικών υπηρεσιών. Δεσμεύσαμε 20 εκατ. Από το ΕΣΠΑ το ΤΑΠ και τον ΟΠΑΠ για την αναβάθμιση των μνημείων.  Το είπαμε και το κάναμε

Κυρίες και κύριοι,
Ένα από τα κύρια ζητήματα που επανατοποθετηθήκαμε ριζικά ήταν αυτό της προβολής μας. Επενδύσαμε στις νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο για να έχουμε γρήγορη, άμεση και φτηνή πρόσβαση στις αγορές. Σχεδιάσαμε και πραγματοποιήσαμε για πρώτη φορά στοχευμένη καμπάνια ανά χώρα, ανά αγορά, ανά προϊόν. Στον EOT Μιλήσαμε για απόλυτη αλλαγή νοοτροπίας και ναι, καθημερινά δουλεύουμε με άλλη νοοτροπία. Βάλαμε τάξη στα οικονομικά μας μιλήσαμε για επανάκτηση της αξιοπιστίας μας και ναι ήδη μέσα σε ένα χρόνο έχουμε ανακτήσει τις σχέσεις με τα ξένα μέσα. Έπειτα από μελέτη αξιολόγησης των γραφείων Εξωτερικού, προχωρήσαμε στον περιορισμό τους στο 1/3 και την αναδιάρθρωσή τους, όπου κρίθηκε απαραίτητο. Η Ελλάδα ενίσχυσε την φωνή της στο διαδίκτυο. Αναβαθμίστηκε το visitgreece.gr, δημιουργήθηκε το my-greece.gr ένας διαδικτυακός τόπος που κάθε Έλληνας μπορεί να περιγράψει την εμπειρία του.

Βάλαμε την η Ελλάδα στα social media (Facebook, Twitter, YouTube, Flickr) όταν δεν είχαμε καν παρουσία και πάμε καλά σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας, κερδίζουμε έδαφος κάθε μέρα. Δημιουργήσαμε μια στοχευμένη διαφημιστική καμπάνια βασισμένη στην εμπειρία του ίδιου του επισκέπτη. Με πραγματικούς επισκέπτες, σε πραγματικούς τόπους, σε πραγματικό χρόνο, το YOUINGREECE. Κύρια στόχευση μας ήταν η αποστολή του υλικού σε opinion makers και την προβολή του στο διαδίκτυο. Θέσαμε τις βάσεις για συνδιαφήμιση του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα και ενισχύθηκαν οι επισκέψεις ξένων δημοσιογράφων και opinion makers στην πατρίδα μας, για να ζήσουν από κοντά την Ελληνική Εμπειρία. Έχουμε δουλειά πολύ ακόμα στον ΕΟΤ αλλά άρχισε η αλλαγή της πορείας του. Παράλληλα προχωρήσαμε και στην ενίσχυση και άλλων ειδών τουρισμού όπως είναι το «citybreak». Για το 2011 η ενίσχυση του τουρισμού πόλης αποτελεί προτεραιότητα. Ήδη το 2010 αναπτύξαμε δυο νέα προϊόντα για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη: Το Athens Every Week και το Θεσσαλονίκη-Σταυροδρόμι των Πολιτισμών αντίστοιχα. Το είπαμε και το κάναμε

Θέλω όμως, πριν ξεκινήσω να μιλώ για το τι θα κάνουμε την χρονιά που έρχεται, να υπογραμμίσω ένα σημαντικό σημείο.  Αν θέλουμε να αναδείξουμε τον τουρισμό ως πρότυπο ανάπτυξης στην Ελλάδα θα πρέπει όλοι μας να προσθέσουμε ένα ακόμη μέγεθος το οποίο το παρακολουθούμε με αγωνία. Όπως αναζητούμε την μηνιαία αύξηση των αφίξεων και των εισπράξεων πρέπει να κοιτάμε και την αύξηση των θέσεων εργασίας. Διότι ανάπτυξη που δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας είναι ανάπτυξη με κοντά πόδια.
Κυρίες και κύριοι, πέρσι πάλι απ το ίδιο βήμα σας μίλησα για την άνθρωπο. Είπα πως στο επίκεντρο της πολιτικής μας είναι ο άνθρωπος και ναι – δεν το λέμε απλά –  το δείχνουμε στηρίζοντας την εργασία και τις ποιοτικές θέσεις δουλειάς. Στον τουρισμό απασχολούνται είτε άμεσα είτε έμμεσα 1 στους πέντε εργαζόμενους.
Για την ενίσχυση των θέσεων εργασίας ήδη από το 2010 εφαρμόσθηκαν από τον ΟΑΕΔ 3 γενναία προγράμματα:

 1. Το ειδικό Πρόγραμμα διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου.
  Αυτό έγινε με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών.
  Έγινε και επαναπροσλήφθηκαν 70.000 άνεργοι σε εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
  Το κόστος ήταν ύψους70 εκ. ευρώ.
 2. Το Πρόγραμμα διατήρησης 10.000 θέσεων εργασίας σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, ύψους 18,6 εκ.Ευρώ.
  Το Πρόγραμμα διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών 50.000 εργαζομένων για το μήνα Σεπτέμβριο του 2010, ύψους25 εκ. Ευρώ.

Αυτά τα προγράμματα είναι και στην ευρύτερη φιλοσοφία μας. Να μην δίνουμε παθητικά επιδόματα ανεργίας αλλά να βοηθάμε στην ανάπτυξη, στην συμμετοχή και στην διατήρηση ή δημιουργία θέσεων εργασίας.

Και για το 2011 :
Ήδη έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα που αφορά στην επιχορήγηση Εποχικών Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων. Έχει επίσης ξεκινήσει να εφαρμόζεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία θέσαμε το πλαφόν του 17% για τους μαθητευόμενους στα ξενοδοχεία, κάτι που τα προηγούμενα χρόνια είχε οδηγήσει σε πλήρη καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσία. Ξέρω ότι πολλοί από εσάς ανησυχείτε για το κόστος ενός τέτοιου πλαφόν. Όμως περνάμε μια δύσκολη χρονιά και πρέπει να σταθούμε δίπλα ο ένας στον άλλον. Μόνο όταν όλοι μαζί βάλουμε την δημιουργία θέσεων εργασίας για Έλληνες εργαζόμενους προτεραιότητα θα μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι το μοντέλο ανάπτυξης που προωθούμε είναι στην σωστή κατεύθυνση.

Κυρίες και κύριοι,
Όλοι μας γνωρίζουμε πολύ καλά ότι γενικότερα στη ζωή, στην κοινωνία, στην οικονομία μας, τα πράγματα δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται δουλειά, υπομονή, επιμονή, καινοτομία και προσήλωση στους στόχους. Και τα αποτελέσματα θα έρθουν. Όχι, δεν άλλαξε μέσα σε έναν χρόνο το μοντέλο του τουρισμού στη χώρα μας. Και θα ήταν αφελές να περιμέναμε να αλλάξει κάτι τόσο γρήγορα, όταν όλες οι πρακτικές, όλες οι επενδύσεις, όλες οι υποδομές δημιουργούνταν για δεκαετίες προς την αντίθετη κατεύθυνση. Κάναμε όμως μαζί τα πρώτα βήματα που μαζί σχεδιάσαμε. Και έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα. Έτσι θα συνεχίσουμε Σήμερα είμαι εδώ για να μιλήσουμε για τη συνέχεια της προσπάθειας που κάνουμε. Γιατί σημασία έχει να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια. Να μην το βάλουμε κάτω ούτε στιγμή. Να είστε βέβαιοι ότι την χρονιά που έρχεται θα επαναλάβουμε αρκετά από τα μέτρα που θεσπίσαμε πέρσι, όπως για παράδειγμα τον μηδενισμό των τελών αεροδρομίων και την επιδότηση θέσεων εργασίας. Αλλά την ίδια ώρα βάζουμε νέες στρατηγικές προτεραιότητες που μέχρι σήμερα δεν τις είχαμε αναπτύξει.

Οι προτεραιότητες αυτές είναι εξαιρετικά σημαντικές και έχουν στόχο να καταστήσουν τον Τουρισμό πρότυπο ανάπτυξης της χώρας μας. Συνεχίζοντας τη δουλειά που ξεκίνησε από πέρσι, η στρατηγική μας θα αναπτυχθεί παράλληλα σε τρία επίπεδα. Πρώτον, στη διευκόλυνση των επενδύσεων. Δεύτερον, στη διευκόλυνση της πρόσβασης στη χώρας μας, ώστε να πετύχουμε αυξήσεις τόσο σε ποσοτικούς, όσο και σε ποιοτικούς όρους. Τρίτον, στην προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό. 
Συγκεκριμένα, λοιπόν: Αναφορικά με την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό.

 • Η τουριστική προβολή της Ελλάδας δεν είναι και δεν μπορεί να είναι κρατικό μονοπώλιο.
 • Όπως κάναμε και μέχρι τώρα, θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασίας μας για να διασφαλίσουμε την συνέχεια και την συνέπεια του μηνύματος μας.
 • Να δημιουργήσουμε το πλαίσιο όπου η προβολή θα έχει την απαραίτητη ευελιξία για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των νέων τεχνολογιών και των νέων μέσων.
 • Μαζί μπορούμε να διασφαλίσουμε αυτό το πλαίσιο μέσα από έναν κοινό φορέα προβολής της Ελλάδας και εμπορικής αξιοποίησης των νέων μέσων. 
 • Η πρότασή σας με βρίσκει σύμφωνο αλλά θα πρέπει να δείτε πώς αυτός ο φορέας δεν θα αποκτήσει τις αγκυλώσεις της δημόσιας διοίκησης και δεν θα επεμβαίνει στον ρόλο του ΕΟΤ.
 • Διότι παράλληλα πρέπει να δώσουμε και νέο νόημα στον ρόλο του κράτους.  Ώστε να προβάλει και να εγγυάται πάντα μια διακριτή ταυτότητα της χώρας.   Να προβάλει και περιοχές ή και μορφές τουρισμού της χώρας μας που σήμερα δεν είναι ανεπτυγμένες ενώ έχουν μεγάλες δυνατότητες.
 • Χρειάζονται και αυτές οι περιοχές φωνή αν θέλουμε πραγματικά την ισόρροπη ανάπτυξη και την ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού.
 • Και με την ευκαιρία, θα ήθελα να σας συγχαρώ για τη συνεργασία σας για το πρόγραμμα της EXPEDIA αλλά και της προβολής μέσω των tour operators και των αερογραμμών. 

Τώρα, σχετικά με την ανταγωνιστικότητα του Ελληνικού τουρισμού και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη χώρα μας.
Πρώτον, συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για την αναθεώρηση του καθεστώτος χορήγησης Βίζα, κάτι που φυσικά σχετίζεται με τη μάχη που πρέπει να δώσουμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 • Πέρσι ξεκίνησε μια συστηματική δουλειά για την απλοποίηση χορήγησης θεωρήσεων
  Θα συνεχίσουμε αυτήν την δουλειά σε κάθε γωνιά της γης όπου υπάρχουν εν δυνάμει επισκέπτες.
 • Αλλά θα την κάνουμε και πιο αποτελεσματικά.
 • Καταρχήν απλοποιώντας σημαντικά τη διαδικασία
  • Παράδειγμα για το πώς μικρές αλλαγές στην Ελληνική γραφειοκρατία μπορούν να κάνουν μεγάλες διαφορές: το χαρτόσημο στην βίζα Schengen
  • Μόνο η Ελλάδα εδραίωσε την Ευρωπαϊκή βίζα και κράτησε το παραδοσιακό χαρτόσημο της Ελληνικής διαδικασίας.
  • Το κόστος σε χρόνο και ανθρώπινο δυναμικό να κωλυθεί αυτό το χαρτόσημο, να σφραγισθεί και να υπογραφεί φτάνει το 40% του συνολικού!
  • Ο Υπουργός Οικονομικών έδωσε εντολή να καταργηθεί.
  • Αλλά θέλω στο σημείο αυτό να επισημάνω ότι τα εύσημα ανήκουν στον υπάλληλο που τόλμησε να προτείνει την κατάργησή του.
 • Επίσης όμως, πέραν του τι κάνουμε εμείς ως χώρα, θα δώσουμε μάχη και στην Ευρώπη.
  • Σήμερα είναι πολλές χώρες που θέλουν αναθεώρηση του Schengen
  • Συμφωνούμε αλλά με άλλη κατεύθυνση – θέλουμε απλοποίηση.
  • Δεν μπορεί όλοι οι παραγωγικοί κλάδοι της Ευρώπης να διευκολύνονται από την Ένωση και ο τουρισμός να υποφέρει.
  • Έμφαση σε Ρωσία, Τουρκία, BRICs. Και προσωπικά έχω εισηγηθεί στην ΕΕ την μεγαλύτερη ευελιξία για τις θεωρήσεις Τούρκων υπηκόων που θέλουν να επισκεφτούν στην Ελλάδα.

Δεύτερη πρωτοβουλία για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα του Ελληνικού τουρισμού και να διευκολύνουμε την πρόσβαση των επισκεπτών στις διάφορες περιοχές. Έδωσα εντολή στον Υπουργό  Θαλασσίων Υποθέσεων να προχωρήσει σε μειώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, με την κατάργηση πολλών κρατήσεων υπέρ τρίτων στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διότι θέλουμε τόσο η Ελληνική οικογένεια όσο και ο επισκέπτης να φτάνει στον προορισμό του με το μικρότερο δυνατό κόστος.

 • Καταργούμε αναχρονιστικές κρατήσεις που σήμερα δεν έχουν κανένα νόημα αλλά όμως επιβαρύνουν χωρίς λόγο την οικονομία και την κοινωνία.
 • Με τις μειώσεις των κρατήσεων και τις ισόποσες μειώσεις των εισιτηρίων, ελαφραίνουμε τα βάρη στη μέση Ελληνική οικογένεια, μειώνουμε το κόστος του τουριστικού μας προϊόντος και ενισχύουμε τον τουρισμό. Το μέτρο αυτό θα μειώσει το κόστος των εισιτηρίων περίπου 10%.

Η τρίτη πρωτοβουλία μας στην ίδια κατεύθυνση αφορά το Σπατόσημο:

 • Πέρσι και φέτος καταργήσαμε όλα τα τέλη προσγείωσης, απογείωσης και παραμονής αεροσκαφών σε όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας
 • Φέτος πάμε ένα βήμα παραπάνω: Είμαστε στο τελικό στάδιο με στόχο να μειώσουμε το σπατόσημο για πτήσεις που φτάνουν στα περιφερειακά αεροδρόμια τους χειμερινούς μήνες από αεροδρόμια εκτός ΕΕ αλλά σε απόσταση ίδια με τα πιο απόμακρα Ευρωπαϊκά αεροδρόμια.
 • Για να δώσω συγκεκριμένα παραδείγματα: αντί το μειωμένο τέλος να ισχύει μόνο για τα αεροδρόμια της Ευρώπης θα ισχύει για πτήσεις π.χ. από πόλεις όπως η Μόσχα ή το Τελ Αβίβ τους μήνες του χειμώνα
 • Αυτό είναι ένα σοβαρό κίνητρο για πτήσεις του καλοκαιριού να μείνουν ανοιχτές τον χειμώνα για να εξυπηρετήσουν τον χειμερινό τουρισμό και τα city breaks.

Και έρχομαι στο θέμα της αδειοδότησης των επιχειρήσεων και στις διαδικασίες για την απλοποίησή της.

 • Είναι γνωστό ότι οι διαδικασίες αδειοδότησης στην Ελλάδα είναι αναχρονιστικές και έχουν σχεδιαστεί από ένα φοβικό κράτος, που αντιμετωπίζει κάθε επιχείρηση με καχυποψία και όχι με εμπιστοσύνη, με μόνα αποτελέσματα την ταλαιπωρία, την καθυστέρηση και την διαφθορά
 • Πολλά υπουργεία, πολλοί εμπλεκόμενοι φορείς, πολλά δικαιολογητικά που κατατίθενται ξανά και ξανά χωρίς κανέναν συντονισμό, χωρίς καμία δέσμευση εκ μέρους της Πολιτείας για τη γρήγορη εξυπηρέτησή τους.
 • Προσέξτε για τι είδους γραφειοκρατία μιλάμε:
 • 200 επιχειρήσεις αυτού του τύπου καταθέτουν στο Δημόσιο κάθε χρόνο από 180 δικαιολογητικά η κάθε μία για να ξεκινήσουν μια επένδυση σε κύριο τουριστικό κατάλυμα.
 • Αυτό σημαίνει 36.000 δικαιολογητικά το χρόνο…
 • Και για την ανανέωση, 3.000 επιχειρήσεις καταθέτουν από άλλα 20 δικαιολογητικά, δηλαδή άλλα 60.000 δικαιολογητικά ακόμα ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ.
 • Και βέβαια όλοι ξέρετε τους χρόνους που απαιτούνται για να διεκπεραιωθούν όλες αυτές οι υποθέσεις…
 • Ένα Κράτος, που τελικά δούλευε για τον εαυτό του και για κανέναν άλλον. Ή μάλλον είχε και έχει στηθεί σε μεγάλο βαθμό για να θέτει εμπόδια. Εμπόδια που μετά εξαργυρώνονται σε ψήφους, διαφθορά, αντίτιμα δηλαδή ιδιοτελή που σταματούν την επιχειρηματικότητα και την εγκλωβίζουν την ανάπτυξη, την δημιουργικότητα και την πρωτοβουλία.

Για αυτό είναι πολύ εύκολο να φωνάζουμε γενικά για την ανάπτυξη αλλά αυτό δεν αρκεί.
Ας καταλάβουμε ποιά ανάπτυξη θέλουμε και ποιά τελικά ήταν τα εμπόδια στην χώρα μας για την σωστή ανάπτυξη.

 • Το ΥΠΠΟΤ σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία έχει ξεκινήσει μια δουλειά που θα βοηθήσει σημαντικά την διαδικασία
 • Μεταξύ αυτών εξετάζουμε:
  • Την ίδρυση Ειδικής Υπηρεσίας Εξυπηρέτησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων για επενδύσεις που δε μπορούν να ενταχθούν στο Fast Track.
  • Την ίδρυση εντός της υπηρεσίας αυτής Πολεοδομικού Γραφείου το οποίο θα επιλαμβάνεται της έκδοσης και αναθεώρησης οικοδομικών αδειών για τις μεγάλες και σύνθετες τουριστικές επενδύσεις και για τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται σε δημόσια ακίνητα.
  • Στόχος μας είναι και η σύσταση Κεντρικής Συντονιστικής Ομάδας για την αδειοδότηση των τουριστικών επενδύσεων που θα συμπεριλαμβάνει Γενικούς Γραμματείς και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΠΟΤ και του ΥΠΕΚΑ που θα παρακολουθεί, θα συντονίζει και θα επιλύνει προβλήματα της αδειοδοτικής διαδικασίας.

Σε συνεργασία με το ΣΕΤΕ και στο πλαίσιο της δουλειάς του Εσωτερικών και του Ανάπτυξης θα μειώσουμε τα δικαιολογητικά για νέες επενδύσεις κατά 75% και για ανανεώσεις κατά 90%.  Θα μειώσουμε στο ένα τέταρτο τον χρόνο για να ξεκινήσει να λειτουργεί μια επιχείρηση και με αυτόν τον τρόπο θα μειώσουμε και την ταλαιπωρία και την διαφθορά που υπάρχει.
Παράλληλα, θα ήθελα να αναφερθώ εδώ και στη ουσία κάποιων πραγμάτων που αφορούν την ολοκληρωμένη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων. Τους τελευταίους μήνες, όπως γνωρίζετε, προχωράμε στο άνοιγμα των επαγγελμάτων. Όμως το άνοιγμα των επαγγελμάτων δε θα ολοκληρωθεί μόνο με την ψήφιση ενός νομοσχεδίου. Θα ολοκληρωθεί όταν εξορθολογιστούν οι διαδικασίες αδειοδότησης,  που σήμερα συχνά δημιουργούν συντεχνιακές αγκυλώσεις, αλλά και όταν επί της ουσίας ο επαγγελματίας έχει την ελευθερία να προσφέρει το ολοκληρωμένο πακέτο  υπηρεσιών που επιθυμεί, εντός του νομικού πλαισίου που το ορίζει.

Σήμερα, π.χ., κανείς δεν κατανοεί γιατί η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες, που δεν επιτρέπεται να μισθώσεις  αυτοκίνητο με οδηγό. Είναι ένα αναχρονιστικό μέτρο, που δεν εξυπηρετεί πια. Θα το διορθώσουμε, προφανώς με μεγάλη ευαισθησία απέναντι στις ανάγκες άλλων επαγγελματιών, που πιθανόν να αισθάνονται ότι θίγονται από μια τέτοια αλλαγή. Η τουριστική βιομηχανία είναι σύνθετη και καλύπτει πολλές και διαφορετικές μορφές παροχής υπηρεσιών. Η αξιοποίηση τουριστικών κατοικιών που είναι εντεταγμένη σε ξενοδοχειακές μονάδες, είτε υπάρχουσες, είτε νέες, είναι μέσα στο σχεδιασμό μας για την παραπέρα ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου με έμφαση στην ανάπτυξη της δημόσιας περιουσίας. Στον σχεδιασμό μας αυτό επιδιώκουμε την δημιουργία μόνιμων δεσμών με ξένους επισκέπτες γνωρίζοντας ότι τα έσοδα από την αξιοποίηση των κατοικιών αυτών θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη ανταγωνιστικών και βιώσιμων τουριστικών μονάδων υψηλής κατηγορίας  4 και 5 αστέρων. Γνωρίζουμε βέβαια ότι σε άλλες χώρες υπήρξαν και αρνητικές συνέπειες από την εφαρμογή αντίστοιχης πολιτικής, αλλά θα συμπεριλάβουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις στον σχεδιασμό μας που δεν θα επιτρέψουν την δημιουργία αντίστοιχων προβλημάτων στη χώρα μας. Κατηγορηματικά θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η πολιτική αυτή δεν αφορά την παραθεριστική κατοικία που δε συνδέεται με ξενοδοχειακή επιχείρηση. οι προϋποθέσεις για την οποία ήδη προβλέπονται από το υφιστάμενο πολεοδομικό καθεστώς.
Ο σχεδιασμός μας αυτός θα διασφαλίζει απόλυτα όπως είναι αυτονόητο  το περιβάλλον.
Και έρχομαι σε ένα ζήτημα, πολύ κρίσιμο, που γνωρίζω ότι όλοι σας γνωρίζετε καλά. Τα κριτήρια ποιότητας.

 • Αν μια χώρα θέλει να είναι περήφανη για την ποιότητα του τουρισμού της δεν μπορεί να αρκεστεί σε τεχνικά κριτήρια ποιότητας
 • Σε ορισμένες περιπτώσεις τα κριτήρια είναι εντελώς αναχρονιστικά
 • Θέλουμε κριτήρια που θα αναδεικνύουν την ποιότητα για κάθε είδος ξενοδοχείου
 • Θέλουμε κριτήρια που θα αναδεικνύουν στοιχεία της ποιότητας και της ταυτότητας που ενδιαφέρουν και δεν μετριόνται σήμερα (αν η αρχιτεκτονική είναι παραδοσιακή, αν το ξενοδοχείο είναι φιλικό στο περιβάλλον κοκ).
 • Υπάρχουν μελέτες που χρειάζονται επικαιροποίηση. 
 • Μαζί θα τις ανανεώσουμε για να προχωρήσουμε σε αλλαγές που θα κάνουν και το δικό σας όνομα πιο αξιόπιστο αλλά και της Ελλάδας ως προορισμό
 • Πιστεύω, επίσης, ότι υπάρχει ένας τομέας στον οποίο μπορούν να συνεργαστούν με άμεσα αποτελέσματα η Πολιτεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι τοπικοί φορείς και οι επιχειρηματίες για τον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος αλλά και την ανάδειξη της κληρονομιάς μας.
 • Αυτός ο τομέας είναι η προετοιμασία αιτήσεων για να ενταχθούν μνημεία της χώρας μας στο World Heritage Convention.
 • Όμορφο παράδειγμα είναι η δουλειά που έγινε στην Σπιναλόγκα.
  Μετά από μια επίσκεψη του Υπουργού στο νησί, μαζεύτηκαν όλοι στο καφενείο (ο Υπουργός, οι τοπικοί παράγοντες, οι ξενοδόχοι της Ελούντας, φορείς όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο) και εκπόνησαν ένα σχέδιο για να ενταχθεί η Σπιναλόγκα μεταξύ των πρώτων σε υπηρεσίες για τον επισκέπτη μνημεία.

Αποδεικνύει το παράδειγμα αυτό και τον πλούτο που έχουμε γύρω μας και ή δεν το γνωρίζουμε ή δεν ξέραμε σωστά και οργανωμένα να το αναδείξουμε για φέρει τουρισμό, ενδιαφέρον και υπεραξία. Αντιθέτως το περιβάλλον γύρω από τα ξενοδοχεία μας, τα χωριά, οι γειτονιές πολλές φορές υποβαθμίζονται από την έλλειψη σωστού τοπικού σχεδιασμού και συνεργειών, αντί να αναβαθμίζονται.

 • Υπάρχουν κοινά που αναζητούν αυτούς τους προορισμούς ή ακόμα κάθε τέτοιος προορισμός μπορεί να εμπλουτίσει και να δώσει μια ολοκληρωμένη εμπειρία.
 • Η φήμη της χώρας μας δυναμώνει όταν φαίνεται ο πλούτος των μνημείων, συνδέονται με τον μύθο, την ιστορία, την παράδοση, το ελληνικό προϊόν, την ελληνική διατροφή.
 • Θα ζητήσω από το ΥΠΠΟΤ να δημιουργήσει έναν μηχανισμό που θα παρακολουθεί και θα βοηθάει τέτοιες προσπάθειες, όμως ο ρόλος κάθε τοπικής κοινωνίας, κάθε Δήμου, κάθε Περιφέρειας εδώ είναι εξαιρετικά κρίσιμος.

Δεν αρκούμαστε μόνο σε αυτές τις βασικές πρωτοβουλίες. Τις συμπληρώνουμε με δράσεις που επηρεάζουν όλο το φάσμα του τουρισμού, όπως ενδεικτικά:

 • Δίνοντας βάρος στην ανάπτυξη μορφών τουρισμού, εδώ και χρόνια η χώρα μας έχει αφήσει ανεκμετάλλευτες όπως:
  • Στον τουρισμό υπαίθρου.
  • Στον καταδυτικό τουρισμό.
  • Στον ιαματικό τουρισμό.
 • Δίνουμε έμφαση στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας και του θαλάσσιου τουρισμού ως κομβικές στην ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα.
  Στόχος είναι να γίνει η χώρα μας ηγετική δύναμη σε αυτόν τον χώρο και οι υποδομές είναι απαραίτητο στοιχείο αυτής της προσπάθειας.
 • Είναι επίσης ώρα να πιάσουμε το θέμα της τουριστικής παιδείας από την αρχή και να αποφασίσουμε μαζί:
  • Τι τουριστική παιδεία θέλουμε;
  • Σε ποιες μορφές τουριστικής παιδείας οφείλει να εμπλέκεται το κράτος
  • Σε ποιες μορφές πρέπει να συνεργαστούμε για να αναπτυχθεί το δυναμικό που έχει πράγματι ανάγκη ο κλάδος.
  • Τέλος και η απελευθέρωση των δημόσιων πανεπιστημίων και ΤΕΙ μπορεί να δώσει ώθηση και στον εκπαιδευτικό τουρισμό. Ενώ η λειτουργία νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών τους μήνες του καλοκαιριού μπορεί να βοηθήσει πολλές οικογένειες τουριστών να επιλέξουν ελληνικούς προορισμούς. Και αυτό απαιτεί συνέργεια με το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας σε περιφερειακό επίπεδο.
 • Έχει ωριμάσει στη χώρα μας το θέμα της εισαγωγής υδροπλάνων κυρίως για τη αεροπορική σύνδεση των νησιών μας και στόχος μας είναι μέσα στο επόμενο εξάμηνο να διαμορφώσουμε ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο.
 • Αντιμετωπίζουμε το θέμα των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων με τρόπο ώστε και αυτά να προστατεύονται αλλά και να μην δημιουργούνται προβλήματα και αβεβαιότητα στην επιχειρηματική κοινότητα.
 • Η αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων οικισμών μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό και για την κληρονομιά μας αλλά και για την ανάπτυξη. Έχω ζητήσει την καταγραφή του αριθμού και της κατάστασης που επικρατεί σε αυτούς, καθώς και ιδέες για το πως μπορούν να αξιοποιηθούν.

Μείωση εργοδοτικών εισφορών σε όσες επιχειρήσεις είναι συνεπείς με τις πληρωμές τους.

 • Μέρος μιας ευνομούμενης κοινωνίας είναι να πληρώνουν περισσότερα αυτοί που δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις τους.
 • Μελετούμε ένα σχέδιο που να εξασφαλίζει ότι όσοι πληρώνουν με ακρίβεια τις ασφαλιστικές τους εισφορές θα πληρώνουν λιγότερα
 • σύντομα θα έχω περισσότερα να ανακοινώσω για αυτό.

Φίλες και φίλοι,
Ότι είπαμε το κάναμε και ότι λέμε σήμερα μας δεσμεύει για να προχωρήσουμε μαζί. Αυτό που θέλουμε είναι ο τουρισμός να γίνει πρωταθλητής αλλά και πρότυπο ανάπτυξης για την χώρα μας. Ένα πρότυπο που αντανακλά και την ταυτότητα της ανάπτυξης που θέλουμε για τον τόπο.

Με ξεκάθαρους στόχους:
την δημιουργία πλούτου για όλους και την δημιουργία νέων βιώσιμων θέσεων εργασίας. Την δημιουργία ενός νέου επενδυτικού περιβάλλοντος στην χώρα μας. Την εδραίωση και προβολή αξιοζήλευτων στοιχείων της ταυτότητά μας. Την διαμόρφωση εκπαιδευτικών μονάδων που θα εμπλουτίσουν, ερευνήσουν, καινοτομήσουν για να αναδείξουν την ελληνική τουριστική μας ταυτότητα. Ένα πρότυπο ανάπτυξης που αντανακλά βαθιές Ελληνικές αξίες. Τον Άνθρωπο στο επίκεντρο της κοινωνίας μας. Την Αυθεντικότητα ως μόνο κριτήριο στις επιλογές μας. Την επιστροφή του Μέτρου σε κάθε τι που κάνουμε.
Με αυτές τις αξίες θα πετύχουμε τους στόχους μας διότι με μέτρο στις επιλογές μας, με κριτήριο την αυθεντικότητα των στοιχείων που αναδεικνύουμε και με τον Άνθρωπο στο επίκεντρο των αποφάσεών μας μπορούμε να ανατρέψουμε τις αρνητικές διαστάσεις της κρίσης και να κάνουμε την κρίση ευκαιρία. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας αν μαζί συνεχίσουμε να σχεδιάζουμε και να ενεργούμε συλλογικά όπως το κάναμε μέχρι σήμερα. Προφανώς η επιτυχία μας θα μετρηθεί σε αύξηση των αφίξεων. Προφανώς θα μετρηθεί και με αύξηση των εισπράξεων. Αλλά θα μετρηθεί και από την δυνατότητα να ανατρέψουμε την πορεία της Ελλάδας στον δείκτη ανταγωνιστικότητας. Από την προσέλκυση μεγάλων επενδυτών και γνωστών ονομάτων με σταθερό πελατολόγιο στην χώρα μας. Και θα μετρηθεί από τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσουμε. Θέλουμε επενδύσεις που θα αλλάξουν και θα αναβαθμίσουν το τουριστικό μας προϊόν. Επενδύσεις που θα φέρουν νέα κριτήρια ποιότητας. Που θα προωθήσουν την Ελληνική ταυτότητα και την Ελληνική φιλοξενία. Επενδύσεις που θα ταυτιστούν και με την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής γενικότερα στην χώρα μας. Θέλουμε επενδύσεις όπως το Kisterna Hotel and Spa στην Μονεμβασιά που συγκαταλέγεται στην συλλογή  Best of the Best new hotels. Όπως το Eagel’s Palace στην Χαλκιδική που προτάθηκε για το βραβείο Υπεύθυνου Τουρισμού και βραβεύτηκε στην Φιλοξένια 2008. Και προφανώς όπως το Costa Navarino, το όραμα του αείμνηστου Καπετάν Βασίλη Κωσταντακόπουλου που ανέβασε τον πήχη και στον χώρο του τουρισμού αλλά κυρίως κατόρθωσε να αναδείξει την χώρα μας κάνοντας μια επένδυση από βαθιά αγάπη για την περιοχή του. Όταν ζήτησα καλά παραδείγματα επενδύσεων ανακαλύψαμε δεκάδες μονάδες, παλιές και νέες, που μας κάνουν περήφανους για τον τουρισμό μας. Πράσινα ξενοδοχεία. Ξενοδοχεία που επενδύουν σε τοπικά προϊόντα. Αγροτουριστικές μονάδες που κάνουν θαύματα στην Ελληνική ύπαιθρο. Και αστικές μονάδες στολίδια για τις πόλεις μας. Δεν θέλω να αδικήσω κάποιες αναφέροντας άλλες.

Αλλά αν δεν αναδείξουμε με τόλμη και χωρίς ταμπού παραδείγματα προσπαθειών να γίνει η Ελλάδα ο τουριστικός προορισμός που της αξίζει δεν θα πείσουμε ποτέ ότι ξέρουμε τι έχει αξία στην χώρα μας. Αυτές οι καλές πρακτικές και παραδείγματα μπορούν να αποτελέσουν και μαγιά για τις εκπαιδευτικές μας δράσεις και μονάδες. Φυτώριο ανακάλυψης και καινοτομίας για την ελληνική τουριστική ταυτότητα. Σκεφτείτε ότι σε τρεις για την  Ελλάδα δυναμικούς κλάδους έχουμε την μικρότερη ζήτηση για εκπαίδευση. Οι σχολές με πολύ μικρή ζήτηση στην χώρα μας είναι οι ναυτιλιακές σπουδές, οι σπουδές σε ιχθυοκαλλιέργειες και οι τουριστικές σπουδές. Τυχαίο; Δεν νομίζω! Η ποιότητα των σπουδών αυτών δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες – τις δυναμικές εξελίξεις και δυνατότητες – στους κλάδους αυτούς. Αυτό αποτελεί γενικότερο πρόβλημα της ελληνικής παιδείας σήμερα. Τομέας στον οποίον προετοιμάζουμε ριζικές αλλαγές. Όμως για τον τουρισμό χρειάζεται να κάνουμε ξεχωριστή προσπάθεια. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να έχει σχολή ή σχολές που πρωτοπορούν στον τομέα του τουρισμού. Να γίνει κέντρο η χώρα μας γνώσης και τεχνογνωσίας για το είδος του τουρισμού που θα συνδέεται με τις δικές μας παραδόσεις και ταυτότητα.

Και αυτό απαιτεί μια ξεχωριστή δομή σχολών που θα συνδέονται με την θεωρία και την πράξη, την περιφέρεια και τους φορείς που εμπλέκονται στον τουρισμό. Από την αγροτική ανάπτυξη, την διατροφή μέχρι τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.  Ήδη έχει ξεκινήσει μια πρωτοβουλία στην  Κρήτη που ελπίζω οι εκεί φορείς να το σπρώξουν. Εμείς θα’μαστε αρωγοί της προσπάθειας αυτής. Εκεί πιστεύω ότι πρέπει να εστιάσει την προσπάθειά του ο ΣΕΤΕ. Περιμένω τις σκέψεις του και είμαστε έτοιμοι για ρηξικέλευθες αποφάσεις. Γιατί ένας φορέας όπως αυτός, ο δικός σας, δεν μπορεί να αρκείτε απλά στην εκπροσώπηση όλων χωρίς διακρίσεις αλλά και στην ενθάρρυνση αυτών που έχουν κάτι νέο, κάτι καινοτόμο και κάτι ποιοτικό να εκφράσουν. Φέτος πετύχαμε μαζί πολλά για να φτάσουμε εδώ που είμαστε. Και τα πετύχαμε διότι είχαμε άποψη, κοινούς στόχους και μια βαθιά πίστη ότι μπορούμε να καταφέρουμε ότι βάλουμε στόχο. Αυτό αποδείξαμε πέρσι και αυτό θα αποδείξουμε φέτος. Και κάθε χρόνο μέχρι να καταφέρουμε τον πήχη που εσείς βάλατε. Να κατατάξουμε την Ελλάδα μέσα στους 10 παγκόσμιους προορισμούς. Αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι η Ελλάδα μπορεί, εμείς οι έλληνες μπορούμε. Σας ευχαριστώ».