ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΑΣΠΡΟ ΧΩΡΙΟ


Σύμφωνα με σχετικό δελτίου τύπου του συλλόγου Άσπρου Χωριού «ΑΤΛΑΝΤΙΣ» με σεμνότητα και θρησκευτική κατάνυξη εορτάστηκε η Μεγάλη Εβδομάδα στο Άσπρο Χωριό ενώ με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκαν και οι Πασχαλινές εκδηλώσεις του Πολιτιστικού συλλόγου «ΑΤΛΑΝΤΙΣ» κατά την διάρκεια των ημερών του Πάσχα. Καθ’όλη την διάρκεια της Μ. Εβδομάδας πλήθος πιστών παρακολούθησε τις Ιερές ακολουθίες που κατανυκτικά τελέστηκαν στον Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής με τους υπέροχους ύμνους που απέδωσαν άψογα οι ψάλτες του Ιερού Ναού.
Την Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ κατά την λιτάνευση του Επιταφίου, τον οποίο φέτος συνόδευσαν τιμητικά φαντάροι του χωριού, σε όλη την διάρκεια της διαδρομής μέσα από 15 αναπαραστάσεις αναβίωσαν τα Πάθη του Κυρίου, ενώ το βράδυ του μεγάλου Σαββάτου στην Ανάσταση μέσα σε μία μαγευτική ατμόσφαιρα από την ρίψη βεγγαλικών έλαβε χώρα και η αναπαράσταση της Αναστάσεως του Κυρίου.

Στο διάστημα από την Κυριακή των Βαίων μέχρι την Παρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο Πασχαλινό παζάρι με τοπικά παραδοσιακά προιόντα και πασχαλινά είδη. Το παζάρι λειτούργησε καθημερινά πρωινές και απογευματινές ώρες και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Με μεγάλη λαμπρότητα και με την παρουσία πλήθους κόσμου έγινε και ο εορτασμός του Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής Άσπρου Χωριού. Το βράδυ της Πέμπτης έγινε ο μικρός  εσπερινός και τελέστηκε αγιασμός στον μικρό Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής και στην συνέχεια τελέστηκε ο μέγας πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία στον μεγάλο Ι.Ν.  Ανήμερα της εορτής μετά την πανηγυρική Θ.Λειτουργία και την λιτάνευση της ιερής εικόνας στήθηκε το καθιερωμένο πανηγύρι με φαγητά, εδέσματα και άφθονο κρασί, ενώ τα παιδιά της χορευτικής ομάδας του Άσπρου Χωριού (τμήμα του Μουσικοχορευτικού συγκροτήματος Νάουσας) χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.  Ακολούθησε γλέντι μέχρι αργά το απόγευμα με ζωντανή μουσική καθώς και με τους παραδοσιακούς ρυθμούς της τσαμπούνας με το τουμπάκι.