Στη Ρόδο για την ανεργία σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα

Ο Περιφερειάρχης κ. Μαχαιρίδης και η Υπουργος κ. Κατσέλη κατά την υπογραφή

 Πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Ρόδο συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου με βασικό θέμα το σύμφωνο συνεργασίας της Περιφέρειας με το Υπουργείο Εργασίας. Αφορά στην προώθηση χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων για τα νησιά μας που θα καταπολεμούν την ανεργία και θα δίνουν ευκαιρίες απασχόλησης μέσω των τοπικών επιχειρήσεων.
Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε η Υπουργός Εργασίας κ. Λ. Κατσέλη. Στη συνεδρίαση η Υπουργός παρουσίασε τα προγράμματα για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όμως νωρίτερα παρουσιάσθηκαν και τα στοιχεία για την ανεργία στα νησιά Κυκλάδων και Δωδεκανήσων που καταγράφεται έως σήμερα. Στη συνεδρίαση δεν μετείχαν οι δύο Περιφερειακοί Σύμβουλοι από την Πάρο.
Το περιεχόμενο της συμφωνίας παρουσιάζεται  στο δελτίο τύπου που ακολουθεί:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Θέμα: Επίσκεψη της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στη Ρόδο
Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Τ. Κατσέλη, πραγματοποίησε την Πέμπτη, 28 Απριλίου 2011, συνάντηση εργασίας με το Εργατικό Κέντρο Ρόδου και συμμετείχε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου. Η Υπουργός υπέγραψε Πρωτόκολλο Συνεργασίας με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, για την ανάπτυξη και την υλοποίηση του Τοπικού Ολοκληρωμένου Προγράμματος Στήριξης της Εργασίας στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου, στο πλαίσιο του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου για τη Στήριξη της Εργασίας. Η κα Κατσέλη επεσήμανε πως πρωταρχικός στόχος του Υπουργείου Εργασίας είναι να μετατραπεί η επιδότηση της ανεργίας σε επιδότηση της εργασίας μέσα από την προώθηση ενεργητικών πολιτικών και δράσεων:

  • Πρώτον, της διατήρησης θέσεων εργασίας, με την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών. Στο Νότιο Αιγαίο ήδη έχουν επιδοτηθεί και διατηρηθεί 1.880 θέσεις εργασίας.

– Δεύτερον, της ένταξης ανέργων στην αγορά εργασίας μέσω του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου για τη Στήριξη της Εργασίας που υλοποιείται μέσα στο 2011 και προβλέπει τη μεταφορά πόρων ύψους πάνω από €5,2 εκατ. στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
– Τρίτον, της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας σε νέους, γυναίκες και ελεύθερους επαγγελματίες.

  • Τέταρτον, της προώθησης προγραμμάτων κατάρτισης, που για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ξεπερνούν τα €3,5 εκατ. 
  • Πέμπτον, της ενίσχυσης ατόμων με αναπηρία και ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ύψους €1,85 εκατ. για τη συγκεκριμένη Περιφέρεια.   

Η κα Κατσέλη αναφέρθηκε στην άμεση ένταξη 900 ανέργων σε δράσεις κοινωφελούς εργασίας, ύψους2,7 εκ.ευρώ για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με επίδομα κοινωνικής εργασίας αντίστοιχου του βασικού μισθού έως 5 μήνες, με πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών. Οι δράσεις περιλαμβάνουν έργα άμεσης απόδοσης, όπως αποκατάσταση και βελτίωση αστικού περιβάλλοντος, καθαρισμό ακτών, μικρά κατασκευαστικά έργα, κοινωνικές υπηρεσίες κ.α.  
Η Υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε και την υλοποίηση Τοπικού Ολοκληρωμένου Προγράμματος Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ) για το Νότιο Αιγαίο, ύψους2,5 εκ.ευρώ, με 1.200 νέες θέσεις εργασίας, το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες της τοπικής αγοράς εργασίας. Κάλεσε τους τοπικούς φορείς να συμβάλουν ουσιαστικά, μέσα από τη δημιουργία αναπτυξιακών συμπράξεων για την εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης, με συγκεκριμένες αναπτυξιακές προτεραιότητες, βασισμένες στο αναπτυξιακό πρότυπο και τις προτεραιότητες της Περιφέρειας. Η προκήρυξη του συνολικού προγράμματος αναμένεται στις αρχές φθινοπώρου.
Η κα Κατσέλη αναφέρθηκε επίσης και στο σχέδιο νόμου με το οποίο θεσμοθετείται η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα στη χώρα. Το νομοσχέδιο κατατίθεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή. Σημαντικό εργαλείο προς τον σκοπό αυτό είναι η ίδρυση των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων. Με την αρωγή των τοπικών εταίρων και έχοντας σημαντικά φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα, οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις θα έχουν εμπορική ιδιότητα, αλλά θα προσφέρουν κοινωνικές υπηρεσίες, δίνοντας σημαντική ώθηση στο κοινωνικό επιχειρείν και την οικονομική ένταξη των κοινωνικά ευπαθών ομάδων.
Νωρίτερα, η κα Κατσέλη επισκέφτηκε τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου σχετικά με:

  • Την αναγκαιότητα ενίσχυσης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας της περιοχής με επιπλέον στελέχη, ιδιαίτερα με την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Η κα Κατσέλη ανέφερε ότι η ενίσχυση του ΣΕΠΕ αποτελεί προτεραιότητα, τονίζοντας όμως ότι αποτελεσματικότερος έλεγχος θα επιτευχθεί με τη διασύνδεση των βάσεων δεδομένων των ΣΕΠΕ – ΙΚΑ – ΟΑΕΔ, η οποία θα ολοκληρωθεί στις αρχές του φθινοπώρου.
  • Τη στήριξη των εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού μέσω των προγραμμάτων διατήρησης θέσεων εργασίας όσο και μέσω της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.
  • Την εφαρμογή των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων, όπου καθοριστικό και ουσιώδη ρόλο διαδραματίζουν οι κοινωνικοί εταίροι, προκειμένου εργοδότες και εργαζόμενοι να αντιμετωπίσουν από κοινού τις αρνητικές επιπτώσεις της ύφεσης στην αγορά εργασίας.