Αποφασίζονται μειώσεις στα εισιτήρια των πλοίων

 

Όπως είχε δημοσιεύσει εδώ και αρκετές ημέρες το ηλεκτρονικό δίκτυο ιστοτόπων που συνεργάζονται με την εφημερίδα μας «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου», η κυβέρνηση προωθεί άμεσα την απαλοιφή από το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων μέρους των κρατήσεων υπέρ τρίτων. Αντίστοιχη των περικοπών θα είναι η μείωση των τιμών για τους επιβάτες.
Συγκεκριμένα, από το πρωί σήμερα (27/4) ο αρμόδιος υπουργός θαλασσίων υποθέσεων κ. Διαμαντίδης συζητά με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες ποιες από τις κρατήσεις θα καταργηθούν και θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε πριν λίγες ώρες ο ίδιος ο υπουργός:
α) οι μειώσεις των κρατήσεων θα συμπίπτουν επακριβώς με τις μειώσεις των εισιτηρίων, χωρίς οι ακτοπλοϊκές εταιρείες  να παρακρατήσουν κάποιο μέρος για να προστεθούν στα κέρδη τους (οι ακτοπλόοι δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία τέτοια πρόθεση),
β) οι περικοπές δύναται να φθάσουν μέχρι και 14 % . Αυτό σημαίνει ότι το εισιτήριο στην οικονομική θέση από 32,5 ευρώ που διαμορφώθηκε μετά την τελευταία αύξηση, δύναται να μειωθεί στα 28,5 ευρώ,
γ) δεν θα υπάρξει καμία μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια (κάτι που ζητούσαν οι ακτοπλόοι μέχρι του επιπέδου του μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει για τις τουριστικές υπηρεσίες, δηλαδή από 23%, σε 6,5%).

Αυτό που δεν κατάλαβε κανένας, είναι γιατί οι υπουργοί Διαμαντίδης και Παπακωνσταντίνου (Οικονομικών) δεν προχώρησαν σε μία συμφωνία με τους ακτοπλόους και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους ή και μόνοι τους κατ’ αρμοδιότητα, πριν από τις εορτές του Πάσχα, ώστε οι ταξιδιώτες να επωφεληθούν και δια της προβολής της μείωσης, να αυξηθεί και η κίνηση.