ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΜΑΡΠΗΣΣΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ – ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΖΩΗΣ

 

Στιγμιότυπο από τις περσινές αναπαραστάσεις στη Μάρπησσα


Από την ομάδα της τουριστικής προβολής και εκδηλώσεων της Τοπικής Κοινότητας Νάουσας δημοσιοποιήθηκε σήμερα 14/4 το κείμενο που ακολουθεί με το οποίο περιγράφονται οι εκδηλώσεις του Πάσχα και τα έθιμα που γίνονται κάθε χρόνο στη συγκεκριμένη περιοχή. Το κείμενο αποτελεί και πρόσκληση στους αναγνώστες μας να παρευρεθούν και φέτος στις μοναδικές εκδηλώσεις:

«Η εβδομάδα των Βαΐων είναι εβδομάδα προετοιμασίας. Ασβεστώνονται τα πλακόστρωτα δρομάκια του παραδοσιακού οικισμού, βάφονται τα σπίτια, ετοιμάζονται τα μαγαζιά, καθαρίζονται οι ακτές. Το Σάββατο του Λαζάρου οι νοικοκυρές(γιαγιάδες & μανάδες) φτιάχνουν τα ¨Λαζαράκια¨ (κουλούρια με σταφίδες και σουσάμι) αφιερωμένα στην Ανάσταση του Λαζάρου και τα παιδιά τραγουδούν «Πούσουν Λάζαρε και δε φαινόσουν και σε γύρευε η μάνα κι αδερφή σου» κλπ. Την Κυριακή των Βαΐων κατά τη διάρκεια της λιτανείας μικροί και μεγάλοι με τα βάγια στα χέρια τραγουδούν : «το Βαγιώ-Βαγιώ-Βαγιώ τρώμε ψάρι και κολιό και την άλλη Κυριακή τρώμε το παχύ αρνί με τη φλάσκα το κρασί».

Η μεγάλη εβδομάδα γεμίζει τις ψυχές των Μαρπησσαίων με δέος για το Θείο Πάθος και βιώνεται από αυτούς με μεγάλη συμμετοχή και κατάνυξη μέσα από παλιά έθιμα 90 και πλέον ετών. Την νύχτα της Μεγάλης Πέμπτης ο Εσταυρωμένος Χριστός δεν μένει μόνος, οι Μαρπησσαίοι όλων των γενεών ξενυχτούν στην εκκλησία, ψέλνουν και στολίζουν τον επιτάφιο. Η Μεγάλη Παρασκευή για τη Μάρπησσα είναι μια μοναδική ημέρα του χρόνου. Το μεσημέρι στην εκκλησία μετά την αποκαθήλωση δίνονται τα «Μεράσματα» (κέρασμα νηστίσιμο) για να συγχωρεθούν οι ψυχές. Η αποκαθήλωση στον Άγιο Γεώργιο της Λαγκάδας γίνεται πάνω στα βράχια του βουνού ανάμεσα σε μυρωδιές και χρώματα. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής αξίζει κανείς να ζήσει τις αναπαραστάσεις των παθών του  Κυρίου. Ένα έθιμο το οποίο γίνεται συνεχώς στη Μάρπησσα από το 1924(σύμφωνα με τις νέες  πληροφορίες που πήραμε από το γιο της) οπότε το εμπνεύστηκε και το ξεκίνησε η τότε δασκάλα του χωριού, η αείμνηστη Βασιλεία Καφούρου-Ασωνίτη.
Κατά την περιφορά του Επιταφίου περιμετρικά του χωριού και σε επιλεγμένες θέσεις βιώνει κανείς :
Την Ανάσταση του Λαζάρου
Την Είσοδο του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα
Την Μετάνοια της Μαγδαληνής
Το Μυστικό Δείπνο
Τον Πόντιο Πιλάτο
Την Προσευχή στο Όρος των ελαιών
Την Ανάβαση στο Γολγοθά
Το πριν Αλέκτωρ Λαλήσει
Την κρεμάλα του Ιούδα
Την Σταύρωση
Την Αποκαθήλωση
Τον Επιτάφιο θρήνο

Στις αναπαραστάσεις παίρνουν μέρος 200 άτομα όλων των ηλικιών. Τυχερός αισθάνεται όποιος ακολουθήσει τον Επιτάφιο και βιώσει το μοναδικό αυτό έθιμο(στο χωριό που το γέννησε) μέσα στην ανοιξιάτικη φύση και στις μυρωδιές της ρίγανης και της φασκομηλιάς . Το Θείο δράμα ολοκληρώνετε με το κάψιμο του Ιούδα κατά την λιτανεία της Δεύτερης Ανάστασης που δικαιώνει τους πιστούς και τιμωρεί τον Προδότη και με το γλέντι της Αγάπης το μεσημέρι της ίδιας μέρας στο Γήπεδο της Μάρπησσας. 
Σας προσκαλούμε στο χωριό μας να ζήσετε μαζί μας ένα Πάσχα μοναδικό ένα Πάσχα «εμπειρία Ζωής».
Χρόνια Πολλά, Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα.
Επιτροπή Τουριστικής Προβολής και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων της Τοπικής Κοινότητας Μάρπησσας.