Κέντρο Υγείας Πάρου 8 Απριλίου 2011, από τους αγροτικούς γιατρούς


Επιστολή δημοσιοποιήθηκε σήμερα από τους αγροτικούς γιατρούς του Κέντρου Υγείας Πάρου. Οι νέοι γιατροί περιγράφουν την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η μονάδα μας γλαφυρά.
Ακολουθεί το κείμενο:

«Προς: Διοικητή Γ. Ν. Σύρου                                                   
                  Επιστημονικό Διευθυντή Κ.Υ. Πάρου    

Κοιν: 1.  κ.κ Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, 2.  Διοικητή Β’ ΔΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων, 3.  Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου,
             4. Δήμαρχο Πάρου, 5. ΟΕΝΓΕ, 6. ΜΜΕ

Κύριοι,
Για ακόμη μια φορά, καλούμαστε εμείς ως αγροτικοί ιατροί, να είμαστε θιασώτες και θύματα της δική σας ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ, όσον αφορά την πλήρη και ασφαλή κατάρτιση του μηνιαίου προγράμματος του ιατρικού, νοσηλευτικού και παραιατρικού προσωπικού του Κ.Υ Πάρου για τον μήνα Απρίλιο.
Συγκεκριμένα, και παρ’ όλο το γεγονός ότι εμείς ως αγροτικοί ιατροί καταρτίσαμε, με μεγάλη δυσκολία, πλήρες πρόγραμμα εφημεριών για τον τρέχοντα μήνα, έστω και μονών για κάποιες ημέρες  ώστε να βοηθήσουμε στην εύρυθμη λειτουργία του, διαπιστώσαμε ότι, με ή και χωρίς την δική σας έγκριση το Κ.Υ.:
-ΔΕΝ καλύπτεται από ΠΛΗΡΕΙΣ βάρδιες νοσηλευτών/τριών τις ημέρες από 14 έως και 17 Απριλίου καθώς και από 21 έως και 24 Απριλίου.
-ΔΕΝ καλύπτεται από ΠΛΗΡΕΙΣ βάρδιες θυρωρών τις ημέρες 7,11,12,15,19, 21-25, 27-30 Απριλίου
-Καλύπτεται όλο τον μήνα Απρίλιο από Εφημερίες Ετοιμότητας των ειδικών γενικών ιατρών (αν και παρανόμως).
-ΔΕΝ καλύπτεται από βάρδιες του ΕΚΑΒ λόγω ελλείψεως προσωπικού από μηνών, ούτε και τον Απρίλιο.

Με άλλα λόγια, τα παραπάνω σημαίνουν ότι ο εκάστοτε εφημερεύων αγροτικός ιατρός, ο οποίος σας υπενθυμίζουμε ότι είναι ανειδίκευτος ιατρός – υπάλληλος, κατά την εφημερία του, θα είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ του Κ.Υ. και θα πρέπει:
-Να υποδέχεται τα περιστατικά ή να δίνει τηλεφωνικές πληροφορίες
-Να διεκπεραιώνει ιατρικώς τα περιστατικά του ΤΕΠ
-Να προβαίνει σε καθαρά νοσηλευτικές πράξεις, όποτε αυτό χρειάζεται
-Να κάνει την νοσηλεία των ήδη νοσηλευομένων ασθενών (μάξιμουμ δύναμη 8 κλινών).
Όπως γίνεται αντιληπτό όλα αυτά είναι ΦΥΣΕΙΝ ΑΔΥΝΑΤΟ να γίνουν από έναν και μόνο ανειδίκευτο υπάλληλο ακόμη και για 8 ώρες που θα παραμείνει ακάλυπτη μια βάρδια νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού. Επομένως, θεωρούμε ότι η λειτουργία του Κ.Υ καθίσταται ΕΠΙΣΦΑΛΗΣ και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ για τις ημέρες και τις βάρδιες αυτές, δεδομένου ότι πρόκειται και για ημέρες αυξημένης τουριστικής κίνησης λόγω των επισκεπτών του Πάσχα στο νησί, οπότε και αυξάνεται ο αριθμός των περιστατικών που το Κ.Υ καλείται να εξυπηρετήσει.
Εμείς, ως αγροτικοί ιατροί, ΣΑΣ ΚΑΘΙΣΤΟΥΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΗΘΙΚΑ και ΝΟΜΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ, καθώς δεν φέρουμε οποιαδήποτε ευθύνη για οιανδήποτε δυσλειτουργία που θα παρουσιαστεί και αρνητική έκβαση κάποιου περιστατικού. Σας καλούμε, να δείξετε επιτέλους την απαιτούμενη ευαισθησία και υπευθυνότητα που απαιτεί η εν λόγω κατάσταση και να καλύψετε με οποιοδήποτε τρόπο τα κενά αυτά, μέχρι να βρεθεί οριστική λύση.
Οι αγροτικοί ιατροί του Κ.Υ. Πάρου».