ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ: Αντίδραση δημάρχου Γ. Λεβεντάκη σε καταγγελίες «Μένουμε Αντίπαρο»

 

Με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε σήμερα (4/4/11) ο δήμαρχος Αντιπάρου κ. Γιάννης Λεβεντάκης απαντά σε καταγγελία του επικεφαλής του συνδυασμού της μειοψηφίας «Μένουμε Αντίπαρο» κ. Σφαλαγκάκου που δημοσίευσε η εφημερίδα μας Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου στο φύλλο της 2/4/11. Παραθέτουμε την ανακοίνωση Γ. Λεβεντάκη και στην συνέχεια παραθέτουμε την καταγγελία Σφαλαγκάκου από την οποία ξεκίνησε το θέμα:  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΣ  ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ
«Έχοντας ως βασική αρχή την διατήρηση σχέσης ειλικρίνειας μεταξύ των δημοτών με τη νέα δημοτική αρχή και ιδιαίτερα με εμένα τον ίδιο,  μου είναι πραγματικά αδύνατον να μην αντιδράσω στις ανακρίβειες  και στις συκοφαντικές αναφορές που γράφτηκαν στο δελτίο τύπου  του Συνδυασμού  «Μένουμε Αντίπαρο». 


Η πρόφαση που επικαλούνται περί μη πρόσκλησης του εκπροσώπου τους στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής είναι άτοπη και αβάσιμη για δύο λόγους. Αφενός η συνεδρίαση της Επιτροπής είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου και αφετέρου τα αναπληρωματικά μέλη, όπως ο κος Σφαλαγκάκος, καλούνται μόνο στη περίπτωση που τα τακτικά μέλη δηλώσουν αδυναμία να παραστούν στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.  Στη συνεδρίαση της επιτροπής η οποία έγινε στις 30/3 όλα τα τακτικά μέλη της επιτροπής ήταν παρόντα.  Συνεπώς η όποια αιτία και αν επικαλούνται βρίσκεται εκτός του κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής και της νομιμότητας.  
Θεωρώ ότι είναι χρέος μου να ενημερώσω όλους τους συμπολίτες μου χωρίς διακρίσεις.     Από τη πρώτη μέρα λειτουργίας του νέου Δήμου ο συγκεκριμένος συνδυασμός διά του εκπροσώπου του και όχι μόνον δημιουργεί εντάσεις και κλίμα ακρότητας τόσο στο δημοτικό συμβούλιο όσο και μέσω των διαφόρων τρόπων έκφρασης που χρησιμοποιεί.  Οι εκπρόσωποί του λειτουργούν  ως  λαϊκοί εισαγγελείς  αδιαφορώντας για το συμφέρον του νησιού και, προφασιζόμενοι το εκλογικό τους ποσοστό επιδιώκουν  να δημιουργήσουν μία κοινωνία ενόχων αποκαλώντας  τους εαυτούς τους αδέκαστους κριτές. Τα όσα αναφέρονται περί θεσμικού ρόλου, ή  για το νέο ύφος διακυβέρνησης , ή για την εντολή που έλαβαν από τους συμπολίτες μας, αποτελούν ένα σύνολο υποκριτικής συμπεριφοράς. Είναι αντιδεοντολογικό  εκπρόσωποι του συνδυασμού να χρησιμοποιούν την επαγγελματική τους ιδιότητα  προκειμένου να κερδίσουν πολιτικά οφέλη ενώ παράλληλα να ασκούν  αντιπολιτευτική κριτική πίσω από την ασυλία που τους δίνει η ιδιότητα τους αυτή.  Σε κάθε περίπτωση λειτουργούν με ιδιοτέλεια και απώτερο συμφέρον.    
Ατυχώς όπως φαίνεται οι συντάκτες του Δελτίου Τύπου «Μένουμε Αντίπαρο» έχουν απώλεια μνήμης.  Ή καλύτερα καθόλου μνήμη.
Αξίζει να τους θυμίσουμε αλλά και να ενημερώσουμε  τους συμπολίτες μας, ότι με δική μας στήριξη συμμετείχε εκπρόσωπος του συνδυασμού «Μένουμε Αντίπαρο» στο Δ. Σ. του Λιμενικού Ταμείου Πάρου Αντιπάρου.  Με δική μας στήριξη συμμετέχουν στο Δ.Σ. της Κοινοτικής Επιχείρησης, στις σχολικές και άλλες επιτροπές. 
Αξίζει να τους θυμίσουμε ότι με δική μας πρωτοβουλία προχωρήσαμε στην αναβάθμιση λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλάζοντας   τον τόπο και τον χρόνο συνεδριάσεων, δίνοντας έτσι την ευχέρεια στους συμπολίτες μας να συμμετέχουν ενεργά στις συνεδριάσεις του με δικαίωμα λόγου και υποβολής προτάσεων.
Αξίζει να εκφράσουμε την απορία μας, γιατί στο Δελτίο Τύπου δεν αναφέρεται η προφορική  διαπίστωσή τους ότι παρά την έλλειψη πόρων, υποδομών, με μία Κοινότητα όπου η Διοικητική και Οικονομική διαχείρισή της θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο, καταφέραμε να ανταποκριθούμε στις νέες απαιτήσεις του Καλλικρατικού μας Δήμου,  συντάσσοντας και υποβάλλοντας πρώτοι ένα ρεαλιστικό Τεχνικό Πρόγραμμα και έναν άψογο Προϋπολογισμό, ενώ παράλληλα  παρέχουμε,  από τη πρώτη μέρα, υπηρεσίες καθαριότητας οι οποίες άλλαξαν την εικόνα του νησιού διασφαλίζοντας την υγιεινή των συμπολιτών μας .
Αξίζει να αναφέρουμε στην ασθενή τους μνήμη ότι η απεντόμωση και ο εργαστηριακός έλεγχος των υδάτινων πηγών του νησιού μας αποτέλεσαν μία από τις προτεραιότητες μας.   Υλοποιήσαμε και αναθέσαμε τον έλεγχο των υδάτινων πηγών.   Ενώ για την απεντόμωση γνωρίζουν, ότι δεν γίνεται κατά τη περίοδο των βροχών. Δεν αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου του συνδυασμού  «Μένουμε Αντίπαρο» ότι μετά από απουσία ετών η Αντίπαρος, διά των εκπροσώπων της , διασφάλισε από το Τεχνικό Πρόγραμμα του Λιμενικό Ταμείο, έργα για το νησί μας, ύψους  375.000,00 €.    Στο Συμβούλιο αυτό παρευρέθηκε και ο κος Σφαλαγκάκος.   Αλλά όπως πάντα κατά τη συνηθισμένη τους τακτική λησμονούν να το αναφέρουν.    
Όλα τα παραπάνω μας οδηγούν στη διαπίστωση ότι η κριτική τους είναι κακοπροαίρετη και αποσκοπεί σε προσωπικό όφελος. Οι πράξεις και οι ενέργειες τους μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν ενδιαφέρονται για τα πραγματικά προβλήματα του τόπου μας παρά μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων με απώτερο στόχο τη προβολή τους. Με το Δελτίο Τύπου που έχουν εκδώσει προσβάλουν το θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς επίσης τους εκλεγμένους Δημοτικούς Συμβούλους και τη νοημοσύνη τους.
Προσπαθούν με ενέργειες παραπληροφόρησης να επιβάλουν την άποψη τους ερμηνεύοντας κατά το συμφέρον τους άρθρα και αποφάσεις ενώ παράλληλα καταστρατηγούν δημοκρατικές διαδικασίες και δικαιώματα. Στη τακτική  αυτή δεν θα συμμαχήσουμε. Είμαστε θεσμικά και ιδεολογικά αντίθετοι. Εμείς  δεν εκπροσωπούμε το 13% του εκλογικού αποτελέσματος που επικολλούνται ότι τους εξέλεξε. Εκπροσωπούμε και εργαζόμαστε για το 100% των κατοίκων του τόπου μας. Δεν διαχωρίζουμε τους συμπολίτες μας σε ομάδες. Σε αντίθεση με το συνδυασμό  «Μένουμε Αντίπαρο» που συνεχώς επικαλείται το ποσοστό και του πολίτες που εκπροσωπεί. Τόσο εγώ σαν Δήμαρχος όσο και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του συνδυασμού μας έχουμε ρητή εντολή να πάμε το νησί μας μπροστά, με κοινή προσπάθεια και συλλογική δουλειά. Δεν  ανήκουμε σε άλλη κατηγορία πολιτών.  Δεν είμαστε κάτι διαφορετικό όπως νομίζουν κάποιοι για το εαυτό τους.  Είμαστε κομμάτι αυτού το τόπου.  Είμαστε περήφανοι γι’ αυτό.  Οι πολίτες του τόπου μας θα μας κρίνουν από τα έργα, τις πράξεις αλλά κυρίως για τη συμπεριφορά και το ήθος μας».  
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΕΒΕΝΤΑΚΗΣ

Η καταγγελία του συνδυασμού «Μένουμε Αντίπαρο»

«Μετά τις μεγαλόπνοες δηλώσεις του δημάρχου Αντιπάρου για μεγαλόκαρδο «άνοιγμα» προς τους πολίτες και την επιθυμία του να έχει αρμονική συνεργασία με τις παρατάξεις της μειοψηφίας, θα περίμενε κανείς ότι η κατάσταση της δυσαρμονίας ανάμεσα στις τρεις παρατάξεις θα αμβλυνόταν με τον καιρό. Ακριβώς όμως στη φάση που η συνεργασία αλλά και η κριτική για την πορεία του Δήμου απαιτείται να γίνει εντονότερη, καθώς οδεύουμε προς την τουριστική περίοδο, ενώ παράλληλα έχει εγκριθεί και ο προϋπολογισμός -άλλοθι στη μέχρι σήμερα κριτική- του τρέχοντος έτους, ο δήμαρχος υπέπεσε στο σοβαρότερο μέχρι σήμερα ολίσθημα: στη σημαντικότερη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ο δήμαρχος  θεώρησε περιττό να ενημερώσει το δημοτικό σύμβουλο και εκπρόσωπο του συνδυασμού μας κ. Σφαλαγκάκο για τη χτεσινή συνεδρίαση, με αποτέλεσμα να μην παρευρεθεί ούτε ο ίδιος ούτε κάποιο από τα μέλη του «Μένουμε Αντίπαρο». Ασφαλώς η χτεσινή συνεδρίαση ήταν η σημαντικότερη μέχρι σήμερα, αφού είναι η πρώτη μετά την έγκριση του προϋπολογισμού, περιλάμβανε 19 θέματα και είχαν δικαίωμα να ενημερωθούν ώστε να παραστούν όχι μόνο όσοι ψήφισαν τον προϋπολογισμό (όπως ο κ. Σφαλαγκάκος) αλλά και κάθε πολίτης που το επιθυμούσε.
Το ατόπημα του δημάρχου είναι σοβαρότατο και η παρουσία του κ. Σφαλαγκάκου στις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής απαραίτητη καθώς:

-Ο ίδιος ο δήμαρχος έχει δημόσια δεσμευτεί, κατόπιν επιθυμίας του κ. Σφαλαγκάκου μετά τον κατακριτέο αποκλεισμό του από όλες τις επιτροπές του Δήμου, ότι ο τελευταίος μπορεί να παρακολουθεί όλες τις συνεδριάσεις τις Οικονομικής Επιτροπής, ακόμα και αυτές που τυχόν χρειαστεί στο μέλλον να διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών. Παράλληλα είναι γνωστές οι κατά καιρούς δημόσιες δεσμεύσεις του για αίτημα συνεργασίας και καλού πνεύματος από όλους τους συνδυασμούς της αντιπολίτευσης, κλίμα που ασφαλώς πρέπει να λειτουργεί και αντίστροφα. Φαίνεται όμως ότι, μετά την απαξίωση του εκπροσώπου του συνδυασμού μας από την «Ενωτική Κίνηση Προόδου» στην κατάρτιση της Οικονομικής Επιτροπής, απαξιώνεται εκ νέου από τον ίδιο το Δήμαρχο.
-Υπενθυμίζουμε σε όλους ότι ο κ. Σφαλαγκάκος πέρα από δημοτικός σύμβουλος φέρει και ένα θεσμικό ρόλο: είναι ο μοναδικός εκλεγμένος εκπρόσωπος μιας παράταξης που έλαβε το 13% των ψήφων στην τοπική κοινωνία, επομένως αντιπροσωπεύει με την παρουσία του 114 πολίτες που με την ψήφο τους απαίτησαν ένα νέο ύφος εξουσίας και διακυβέρνησης. Παράλληλα, αποτελεί το πρώτο αναπληρωματικό μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, αξίωμα που ατυχώς κρίθηκε ως το μέγιστο με το οποίο μπορεί να τιμηθεί ένας νέος πολιτικός που διεκδικεί δικαίωμα γνώμης στα κοινά. Δε νοείται, επομένως, να μην ενημερώνεται για τις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, στις οποίες διακυβεύονται σοβαρότατα θέματα και σεβαστά οικονομικά ποσά.
-Στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής ο κ. Σφαλαγκάκος ειδοποιήθηκε εγκαίρως και εγγράφως (με πρόσκληση). Μάλιστα, αν και αναπληρωματικός, είχε τελικά δικαίωμα ψήφου, καθώς κάθε φορά απουσίαζε και κάποιο τακτικό μέλος εκ μέρος της μείζονας αντιπολίτευσης. Επομένως δεν μπορεί να ερμηνευτεί καλοπροαίρετα η αλλαγή αυτής της πρακτικής στη –μη-  ενημέρωση του δημοτικού μας συμβούλου.
-Κάθε δικαιολογία εκ μέρους του Δημάρχου καταργείται από τη στιγμή που ο ίδιος ο κ. Σφαλαγκάκος έχει αιτηθεί εγγράφως  (αρ.πρωτ 93/12-01-2011, εικ.1) στο Δήμο προκειμένου να λαμβάνει ηλεκτρονικά κάθε πρόσκληση, αλλά και κάθε απόφαση των συμβουλίων και επιτροπών, εν προκειμένω της Οικονομικής Επιτροπής. Το αίτημά του μάλιστα έγινε αποδεκτό στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, κι επιπλέον ο ίδιος ο δήμαρχος  κάλεσε και άλλα μέλη του συνδυασμού μας να παραστούν. Τίποτα από αυτά δεν έγινε χτες, γεγονός που δημιουργεί απορίες για τη λειτουργία των επιτροπών και προβληματισμό για τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις παρακάμπτοντας τη βούληση μιας σημαντικής μερίδας της τοπικής κοινωνίας. Η –δικαιολογημένη πολλές φορές- βιασύνη δεν απέχει πολύ από τη χωρίς ελαφρυντικά προχειρότητα.
-Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχουν αρκετά αιτήματα του συνδυασμού μας που αν και κατατέθηκαν για συζήτηση στα δημοτικά συμβούλια, κανένα δεν τέθηκε μέχρι σήμερα στην ημερήσια διάταξη (απεντόμωση, δειγματοληψία νερού, βυτιοφόρο και απόρριψη βοθρολυμάτων, στέγη κτιρίου δημοτικού σχολείου). Θα ισχύει εφεξής ένας γενικότερος αποκλεισμός του συνδυασμού μας από τα δημοτικά δρώμενα; Αν είναι έτσι, ίσως ο νυν δήμαρχος  θα πρέπει να θυμηθεί τις τακτικές της πρώην Κοινότητας (κλειστά συμβούλια, έλλειψη ενημέρωσης, απόκρυψη εγγράφων), που ο ίδιος με τόσο στόμφο κατά καιρούς υπενθυμίζει και στηλιτεύει, κάθε φορά που εμείς του υπενθυμίζουμε την ευθύνη που του αναλογεί κατά τις προηγούμενες τετραετίες ως αντιπολιτευόμενος δημοτικός σύμβουλος.
Παραπέμπουμε όσους θεωρούν νομότυπη τη χτεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στο άρθρο 75 του νόμου 3852 (Καλλικράτης), που προβλέπει ότι «η πρόσκληση δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του δήμου» -θα μας αρκούσε και μία απλή τριήμερη τοιχοκολλημένη ανάρτηση-, καθώς και ότι «η πρόσκληση επιδίδεται ή γνωστοποιείται στα μέλη τρεις (3) τουλάχιστον πλήρεις ημέρες πριν από την ημέρα που ορίζεται για τη συνεδρίαση» (εικ.2). Θεωρούμε ότι εννοούνται στην παραπάνω διάταξη και τα αναπληρωματικά μέλη, ειδικά από τη στιγμή που η πρότυπη διαδικασία ακολουθήθηκε για αυτά στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, αλλά αγνοήθηκε στην πιο σημαντική συνεδρίαση.
Θέλουμε να ελπίζουμε ότι αυτή θα είναι η τελευταία φορά που ένα ζωντανό μέρος της τοπικής κοινωνίας περιθωριοποιείται μέσω του θεσμικού εκπροσώπου της με τόσο προκλητικό τρόπο. Αναμένουμε τις διορθωτικές κινήσεις του δημάρχου και απαιτούμε την επανασύγκληση της Οικονομικής Επιτροπής, με την ίδια ακριβώς θεματολογία και τηρώντας τη νόμιμη διαδικασία».
Εκ του συνδυασμού «Μένουμε Αντίπαρο»