Σεισμός στο Αιγαίο

4:30 Πριν 10 λεπτά έγινε σεισμός που ήταν αρκετά αισθητός σε όλη την Πάρο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το επίκεντρο του σεισμού είναι 94 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αγίου Νικολάου Κρήτης και ήταν έντασης 6 ρίχτερ.


4:49 Ο σεισμός σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες καταγράφηκε στις 16:21


4:50 Νεώτερες πληροφορίες. Ο σεισμός έγινε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Καρπάθου.


4:52 Σύμφωνα με το αυτόματο σύστημα καταγραφής σεισμικών δονήσεων, ο σεισμός έγινε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Καρπάθου, είχε ένταση 6,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ και ήταν βάθους 60 χιλιομέτρων.


5:00 Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από το  το μέγεθος του σεισμού υπολογίζεται σε περίπου 6 Ρίχτερ, ωστόσο αναμένεται ανακοίνωση για το ακριβές μέγεθος. Στα 5,9 Ρίχτερ εκτιμά το μέγεθος του σεισμού το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS), ενώ 6,2 Ρίχτερ είναι η εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου.


5:12 Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κάποια από τις περιοχές που έγινε αισθητός ο σεισμός. Για το ακριβές μέγεθος του σεισμού αναμένονται ανακοινώσεις από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών.


5:15 Στην Πυροσβεστική Πάρου δεν έγινε καμία κλήση για βοήθεια.


5:21 Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε μέγεθος 6,2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και εστιακό βάθος 80 χλμ. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και στην Αττική. Μικρές υλικές ζημιές σε σπίτια αναφέρθηκαν στην Κάσο, στην Κάρπαθο και στην Ρόδο. Η δόνηση σημειώθηκε σε μια περιοχή όπου η αφρικανική τεκτονική πλάκα υποβυθίζεται κάτω από την ευρωπαϊκή, στο λεγόμενο ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου και δίνει, κατά καιρούς, σεισμούς παρόμοιουθ μεγέθους. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι συνήθως δονήσεις όπως η σημερινή δεν ακολουθούνται από ισχυρούς μετασεισμούς.

ΠΗΓΗ: fileleutheros.pblogs.gr