Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου της 24/3

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24/3 συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου. Συζητήθηκαν τα εξής θέματα μεταξύ άλλων:
α) Πρόταση για έργα αναπλάσεων στην Παροικιά.
β) Ειδική πρόταση για ανάπλαση του αγροκηπίου Παροικιάς.
γ) Περίπτωση αδειοδότησης σουπερμάρκετ «Βιδάλης».
δ) Συζήτηση για τον απολογισμό της προηγούμενης θητείας της τουριστικής επιτροπής Δήμου Πάρου και τον προγραμματισμό ενεργειών της νέας.
Αναλυτικά…α) Πρόταση για έργα αναπλάσεων στην Παροικιά.

Ο σύμβουλος δημάρχου, αρχιτέκτονας κ. Κουζούμης παρουσίασε στο δημοτικό συμβούλιο ένα προσχέδιο μελέτης με περιεχόμενο διάσπαρτα έργα και εγκαταστάσεις που εκτείνονται σχεδόν σε όλο το παραλιακό μέτωπο της πρωτεύουσας, προκειμένου οι παρατάξεις να το εγκρίνουν και να υποβληθεί σε πρόγραμμα για χρηματοδότηση. Πρόκειται για Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που δίνει χρήματα για αναπλάσεις πρωτευουσών νησιών.
Η πρόταση, όπως αναμενόταν, έλαβε ομόφωνη έγκριση να υποβληθεί, με κάποιες προσθήκες. Μέχρι τα μέσα του μήνα Απριλίου ο σχετικός φάκελος θα υποβληθεί, αφού το πρόγραμμα «κλείνει» για να αξιολογηθούν οι προτάσεις. Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση, υπάρχουν καλές ελπίδες για να εγκριθεί η πρόταση του Δήμου Πάρου, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο για την η Ερμούπολη και την Παροικιά υπάρχουν έτοιμοι φάκελοι υποβολής προς το παρόν. Συνεπώς, αν δεν κατατεθούν περισσότερες αιτήσεις από άλλους Δήμους μέχρι να «κλείσει» το χρονικό όριο για υποβολής, μάλλον θα γίνουν και οι δύο προτάσεις δεκτές, αφού το πρόγραμμα περιέχει χρήματα που αρκούν.
Το κόστος των προτεινόμενων έργων του Δήμου Πάρου ανέρχεται στο ποσό των 4 εκ. ευρώ. Αν η πρόταση πάρει την προέγκριση, θα γίνουν οριστικές μελέτες για να λάβει τελική έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τότε, ίσως το τελικό ποσό που θα απορροφηθεί να διαφοροποιηθεί προς τα κάτω ή προς τα πάνω, ανάλογα με την αξιολόγηση.
Κανένας δημοτικός σύμβουλος δεν ήταν αρνητικός σε αυτή τη φάση, αφού τώρα επιδιώκεται η κατοχύρωση των χρημάτων. Εφόσον εξασφαλισθούν, και στη φάση των τελικών μελετών, οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου δεσμεύτηκαν να υποβάλουν τις προτάσεις τους για το είδος των παρεμβάσεων που θα εξυπηρετήσουν καλύτερα την Παροικιά. Επιπλέον, η δημοτική αρχή δεσμεύτηκε σε εκείνη τη φάση να περάσει για έγκριση από τους πολίτες το τελικό σχέδιο.
Σημειώνουμε, ότι κατά τη γνώμη μας, η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο γι’ αυτήν την προσπάθεια αποτελεί την πρώτη καλή στιγμή του Δήμου Πάρου εδώ και πέντε χρόνια.

β) Ειδική πρόταση για ανάπλαση του αγροκηπίου Παροικιάς.
Στο πλαίσιο της παραπάνω ευκαιρίας για χρηματοδότηση, δύο μηχανικοί υπέβαλαν προτάσεις για έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο  με στόχο την ανάπλαση του αγροκηπίου Παροικιάς. Πρόκειται για μεγάλη έκταση που παραμένει αναξιοποίητη στο κέντρο της πρωτεύουσας γι’ αυτό κρίθηκε σκόπιμο να μελετηθεί εξειδικευμένα.

γ) Περίπτωση αδειοδότησης σουπερμάρκετ «Βιδάλης».    
Η εταιρεία λειτουργεί εδώ και κάποιους μήνες το κατάστημα στο Βίντσι. Παρόλα αυτά, η άδεια του εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο μόλις στις 24/3.
Μερικοί δημοτικοί σύμβουλοι δεν ψήφισαν την αδειοδότηση στα 520 μέτρα που είναι το κατάστημα και ζήτησαν να οριστεί όριο στα 400 μ. για τέτοιου είδους καταστήματα. Κάποιοι άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι απουσίαζαν και κάποιοι θεμελίωσαν την άποψη τους για να ψηφίσουν παρόντες.
Ο εκπρόσωπος του καταστήματος εξήγησε στο δημοτικό συμβούλιο ότι τέτοιου είδους καταστήματα για να μπορέσουν να κρατήσουν το προσωπικό τους και να είναι επικερδείς οι επενδύσεις τους, έχει μελετηθεί ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν με λιγότερα από 500 μέτρα. Σε κάθε περίπτωση, το κατάστημα πήρε άδεια και όλα τα υπόλοιπα είναι λόγια που θα μείνουν λόγια. 
Παλαιότερα, για τέτοιου είδους άδειες το δημοτικό συμβούλιο μόνο γνωμοδοτούσε και η τελική άδεια εκδιδόταν από τα πρώην Νομαρχιακά συμβούλια. Με το νόμο «Καλλικράτης» τα δημοτικά συμβούλια αποφασίζουν για τις άδειες και αυτή ήταν η πρώτη περίπτωση που ήρθε στο νέο δημοτικό συμβούλιο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η συζήτηση του θέματος διήρκησε μόλις 20 λεπτά. Σε παλιότερες τέτοιες υποθέσεις τα συμβούλια κρατούσαν ώρες και ακούγονταν του κόσμου οι λαϊκισμοί και οι πολιτικαντισμοί. Αποδείχθηκε ότι μόλις η αρμοδιότητα για τις τελικές αδειοδοτήσεις πέρασε στα δημοτικά συμβούλια, τα κριτήρια με τα οποία αποφάσιζαν κάποιοι τοπικοί πολιτικοί (οι παλιότεροι) στο παρελθόν, καρτέρευσαν. Παλιά το έπαιζαν «σκληροί αυτοδιοικητικοί» και ταλαιπωρούσαν επιχειρηματίες και εργαζόμενους για να κάνουν λαϊκισμό με εκπροσώπους του διοικητικού συμβουλίου του εμπορικού συλλόγου. Τώρα, ψήφισαν μια χαρά (και σωστά) κατά την άποψη μας.
Αποδείχθηκε ότι το νομαρχιακό συμβούλιο τους «βόλευε» για να το παίζουν δήθεν προλετάριοι, αλλά τώρα, εισχώρησαν στην λογική της πραγματικότητας. Βρήκαν τη δικαιολογία ότι τάχα οι παλιές αποφάσεις του νομαρχιακού συμβουλίου δημιούργησαν μαγαζιά με άδειες και συνεπώς τώρα για λόγους ισότητας με τους νέους αιτούντες για άδεια, δίνουν τη θετική ψήφο τους. Ψευδές. Διότι οι άδειες στις οποίες αναφέρονται ότι προϋπάρχουν, δόθηκαν χωρίς την έγκριση τους, ενώ προϋπήρχαν στην εποχή που κρίνονταν άλλες και τότε η προώθηση του ανταγωνισμού δεν τους ενδιέφερε.
Επίσης, διατυπώθηκε το επιχείρημα από κάποιους δημοτικούς συμβούλους ότι εγκρίνουν την άδεια του «σουπερμάρκετ Βιδάλης» επειδή είναι ενοικιαστής της ΕΑΣ. Αυτό το επιχείρημα είναι παράλογο όσο αφορά την προώθηση ίσων ευκαιριών για επιχειρηματικότητα, αλλά αποτελεί και νέο λαϊκισμό με σκοπό να «χαϊδευτούν τα αυτιά» των μελών του Δ.Σ της ΕΑΣ και ίσως των υπαλλήλων σε αυτή.  
Η συζήτηση αυτού του θέματος κατέδειξε το μέγεθος της πολιτικής υποκρισίας με την οποία πολιτεύονται κάποιοι «παλαιοί» δημοτικοί σύμβουλοι (μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος).  
Επίσης, καταδείχθηκε και η ανακόλουθη στάση κάποιων μελών του διοικητικού συμβουλίου του εμπορικού συλλόγου, οι οποίοι ούτε καν εμφανίστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο για να υποστηρίξουν τις παλαιότερες απόψεις τους σε παρόμοια θέματα.

δ) Συζήτηση για τον απολογισμό της προηγούμενης θητείας της τουριστικής επιτροπής Δήμου Πάρου και τον προγραμματισμό ενεργειών της νέας.

Αυτό το θέμα προκάλεσε λύπη και χαρά. Λύπη, γιατί μία απόλυτα χαμένη τετραετία, αντιμετωπίστηκε ως επιτυχία και χαρά, γιατί μέσα στις πρώτες σελίδες με το σκεπτικό λειτουργίας για το μέλλον αυτής της επιτροπής που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τα νέα μέλη της και την νέα πρόεδρο της, διαφαίνονται σημάδια αλλαγής νοοτροπίας προς τη σωστή κατεύθυνση.
Το «καλόπιασμα» της απερχόμενης προέδρου της επιτροπής – κυρίως από τη δημοτική αρχή – εκτιμάται ότι οφειλόταν στο γεγονός ότι έχει εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια της επειδή δεν έγινε αντιδήμαρχος.
Ακούστηκαν μεγαλοστομίες και βερμπαλισμοί του τύπου «Ανοίξαμε την ρωσική αγορά» μόνο και μόνο επειδή κάποιοι ταξίδεψαν σε μία τουριστική έκθεση που έγινε κατά το παρελθόν στη Μόσχα…«Έγινε μεγάλη προβολή της Πάρου» μόνο και μόνο επειδή κάποιοι δημοσιογράφοι από το εσωτερικό και το εξωτερικό που είχαν αποφασίσει οι ίδιοι να κάνουν θέμα τους την Πάρο, φιλοξενήθηκαν και ξεναγήθηκαν από τον δήμο και την τουριστική επιτροπή. Δηλαδή, τι θα μπορούσαν να κάνουν; Θα τους έδιωχναν; Ακούστηκαν και άλλα τέτοια παρόμοια…
Κατά την γνώμη μας, το μεγαλύτερο λάθος ήταν ότι δεν θεσμοθετήθηκε τα προηγούμενα χρόνια επιχείρηση τουριστικής ανάπτυξης και στελέχωση της με επαγγελματίες, παρά του ότι ήταν δέσμευση της προηγούμενης δημοτικής αρχής από το 2002. Αυτό δεν έγινε, για να πουλούν εκδούλευση κάποιοι για τις «εθελοντικές» υπηρεσίες τους με τις οποίες καρπούνταν (χωρίς κριτική) οφέλη για τον εαυτό τους, για επιχειρήσεις φίλων τους και για την άγρα ψήφων. Βεβαίως, υπήρχαν και καλόπιστοι εθελοντές που βοήθησαν, οι οποίοι με τον καιρό κατάλαβαν τι γινόταν, και απογοητευμένοι έπαψαν να συμμετέχουν.