Ανακοίνωση δημάρχου Πάρου για το τριήμερο των αποκριών και τον καιρό


Με επιστολή του ο δήμαρχος Πάρου κ. Χρ. Βλαχογιάννης απευθύνεται: 1. Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, 2. Ε.Μ.Υ., 3. Μ.Μ.Ε, 4. Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, 5. Λιμεναρχείο Πάρου σχετικά με το τελευταίο τριήμερο και τις καιρικές του συνθήκες. Ακολουθεί το κείμενο:

«Ένα ιδιαίτερο θέμα που μας απασχολεί έχει να κάνει με τα «απαγορευτικά» και την «τρομοκρατική» παρουσίασή τους από τα Μ.Μ.Ε. Πρόσφατα βιώσαμε μία τέτοια παρουσίαση των «ακραίων» καιρικών φαινομένων για το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας. Συνέπεια αυτής της αρνητικής παρουσίασης ήταν η ακύρωση πάρα πολλών κρατήσεων εκδρομέων προς τα νησιά μας από Παρασκευή μέχρι και Δευτέρα ενώ ο καιρός ήταν καλός.
Ο στόχος της επιστολής μας αυτής είναι να σας εφιστήσουμε την προσοχή ως προς την έκδοση και διαχείριση ανάλογων «ακραίων» καιρικών φαινομένων διότι δημιουργούν τεράστια οικονομική ζημιά στα νησιά μας. Παρακαλούμε όταν αναφέρεστε σε περιόδους αργιών  κατά τις οποίες γίνεται μετακίνηση εκδρομέων να γίνεται ειδική μνεία στον καιρό των Κυκλάδων».

Τι έχει συμβεί

Στον δήμαρχο τις ημέρες που ακολούθησαν από το τελευταίο τριήμερο απευθύνθηκαν επιχειρηματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό και με την εστίαση. Του ζήτησαν να «κάνει κάτι» γιατί χάθηκαν κρατήσεις σε καταλύματα και «τραπέζια» από τις ταβέρνες που ήταν ανοικτές το τριήμερο των αποκριών.
Η αγανάκτηση των επαγγελματιών σε αυτή την κρίσιμη περίοδο είναι απολύτως δικαιολογημένη, δεδομένων και των «περίεργων» περιστατικών που παρατηρήθηκαν στα δρομολόγια των πλοίων και τα οποία κατέγραψε μόνο η εφημερίδα μας «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» στο φύλλο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 12/3.
Όμως, επειδή εδώ μιλάμε για την οικονομία ενός τόπου, για της οποίας την τύχη δεν μπορεί κανένας να παίζει με λαϊκισμούς και αναθέματα που μπορεί να δημοσιοποιεί δωρεάν, ξεκαθαρίζονται τα εξής:
α) Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες, όταν κάνουν πρόγνωση, είναι υποχρεωμένες να τη δημοσιοποιούν. Στην πρόγνωση, δεν είναι δυνατόν να εντοπίζονται με απόλυτη λεπτομέρεια οι καιρικές συνθήκες σε κάθε περιοχή που θα «προσβληθεί» από το επικείμενο καιρικό φαινόμενο. Γι’ αυτό, τα «απαγορευτικά» δεν εκδίδονται κατά τη φάση της αρχικής πρόγνωσης (διήμερο, τριήμερο) ούτε καν εκδίδονται από τους επιστήμονες της ΕΜΥ που κάνουν την πρόγνωση. Λαμβάνονται υπόψη οι εικόνες από τον δορυφόρο, αλλά και οι τιμές από τους επίγειους μετεωρολογικούς σταθμούς που υπάρχουν διάσπαρτοι στην χώρα και εκτιμάται τι θα γίνει τις επόμενες ώρες (6 – 8 ώρες) στην υπό έλεγχο περιοχή και τότε εκδίδεται «απαγορευτικό» ανά περιοχή.
β)
Τα ΜΜΕ μεταδίδουν τις προγνώσεις με βάση τις ανακοινώσεις της ΕΜΥ και των μετεωρολόγων που διαθέτουν τα ίδια. Η «ένταση» στην περιγραφή εξαρτάται από την αυτοσυγκράτηση του κάθε δημοσιογράφου. Όμως, κατά το τελευταίο τριήμερο για το οποίο γίνεται ο λόγος, οι μεν προγνώσεις μιλούσαν για ένταση ανέμων έως και 10 με 11 μποφόρ, τα δε φαινόμενα καταγραφήκαν όντως. Οπότε, (στη συγκεκριμένη περίπτωση) που σημειώθηκε η υπερβολή από τα ΜΜΕ;
γ) Τα τοπικά Λιμεναρχεία, εφόσον πάρουν σήμα από την κεντρική διοίκηση τους, πρέπει κατ’ υποχρέωση να το μεταδώσουν τοπικά. Οπότε, τι νόημα έχουν οι υποδείξεις προς αυτά;

Εκεί που υπάρχει ζήτημα, είναι η συγκεκριμένη στιγμή που ξεκινά το καιρικό φαινόμενο στην κάθε περιοχή και στην «ακτίνα» του, δηλαδή στην διαδρομή ενός πλοίου, όχι μόνο στην περιοχή που ξεκινά, αλλά και τι θα συναντήσει μέχρι εκεί που θα καταλήξει (Η επιστροφή, είναι άλλο θέμα και δεν πρέπει να υπολογίζεται).
Κατά την άποψη μας, κατά το τελευταίο «απαγορευτικό» υπάρχουν θέματα και για το πότε άρχισε για την γραμμή Πειραιάς – Πάρος – Νάξος κλπ, και για το πότε τελείωσε και πως.

Άρα, ο δήμαρχος ειδικά γι’ αυτή τη φορά, θα πρέπει να απευθύνει την επιστολή του μόνο στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και συγκεκριμένα για το αν επόπτευσε σωστά την εφαρμογή και αντίστοιχα την άρση του απαγορευτικού για την γραμμή μας, σε σχέση με τις τιμές και τα στοιχεία που είχε στη διάθεση του.
Επίσης, αν έχει την διάθεση να βοηθήσει τους επαγγελματίες που διαμαρτυρήθηκαν, θα ήταν σωστό να ζητήσει τη διερεύνηση της υπόθεσης από τον Εισαγγελέα, αφού όπως λέει, ο καιρός ήταν καλός. Πάντως, η δημοσιοποίηση επιστολών με υπονοούμενα και κατηγορίες προς όλες τις κατευθύνσεις, είναι και άδικο και αναποτελεσματικό μέτρο. Απλώς, ικανοποιεί επιφανειακά το αίσθημα αγανάκτησης των επαγγελματιών.