«Αντάρτικο» Παπαμανώλη για τη δόμηση στις Κυκλάδες


Με διαρροές ψηφίστηκε η τροπολογία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Ν. Σηφουνάκη στο νομοσχέδιο για την βιοποικιλότητα, με την οποία καταργείται η δυνατότητα δόμησης σε οικόπεδα με κλίση μεγαλύτερη του 35%. Η νέα ρύθμιση επαναφέρει την απαγόρευση που είχε καταργηθεί το 2003 (επί υπουργίας της Βάσως Παπανδρέου) και αφορά πολλά μικρά νησιά του Αιγαίου. Οι ενστάσεις ορισμένων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δεν εκάμφθησαν, παρά την υποχώρηση του κ. Σηφουνάκη, ο οποίος αύξησε την μέση κλίση των εν λόγω οικοπέδων σε 40%. 
Έτσι δύο βουλευτές της πλειοψηφίας, η Βάσω Παπανδρέου και ο Γ.Παπαμανώλης, ο οποίος εκλέγεται στις Κυκλάδες, καταψήφισαν την τροπολογία, η οποία παρά ταύτα πέρασε (και) με τις ψήφους των ανεξάρτητων βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε το «παρών», ενώ τα άλλα κόμματα (ΝΔ, ΚΚΕ και ΛΑΟΣ) καταψήφισαν.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση του 2003, υπερίσχυαν των ειδικών συντελεστών δόμησης και Προεδρικών Διαταγμάτων για τα μικρά νησιά του Αιγαίου, οι διατάξεις του ΓΟΚ, γεγονός που διευκόλυνε τη δόμησή τους. Με τη νέα αλλαγή τίθενται νέοι περιορισμοί στη δόμηση των μικρών νησιών, σύμφωνα με τους οποίους, το οικόπεδο πρέπει να μην υπερβαίνει μέση κλήση 40%, το κτίσμα να είναι μονόροφο και να μην υπερβαίνει τα 150 τμ, ενώ, όπου βγαίνει υπόγειο, να μην υπερβαίνει τα 30 τμ και το ύψος του κτιρίου να μην υπερβαίνει τα 4,5 μέτρα από το έδαφος.
Από την πλευρά του, ο κ. Παπαμανώλης καταψήφισε γιατί θεωρεί, όπως είπε, ότι η νέα ρύθμιση αδικεί τους κατοίκους μικρών νησιών.
Χωρίς διαρροές ψηφίστηκε πάντως το επίμαχο μέχρι πρότινος άρθρο 9 του νομοσχεδίου για τις περιοχές Natura.
(από το in.gr)