Η ΝΔ για τα πρώτα στοιχεία του προϋπολογισμού 2011

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τα οριστικά στοιχεία για την πορεία των εσόδων του Προϋπολογισμού, για το μήνα Ιανουάριο 2011:


«Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τα Καθαρά Έσοδα για το μήνα Ιανουάριο ανήλθαν στα 5.090 εκατ. €, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού για το 2011 προβλέπονταν να ανέλθουν στα 5.361 εκατ. €. Δηλαδή, παρατηρείται σημαντική απόκλιση από τον προβλεπόμενο στόχο των καθαρών εσόδων για το μήνα Ιανουάριο κατά – 5,05% ή 271 εκατ. €.
Επίσης, Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010, μειώθηκαν κατά 9% (δηλαδή 503 εκατ. €)
Αν συνεκτιμηθεί, ότι στα έσοδα του Ιανουαρίου 2011 συμπεριλαμβάνονται ακόμη και μέτρα προσωρινού εισπρακτικού χαρακτήρα, όπως η έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων, η περαίωση, η τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, τότε η κατάσταση για την πορεία των εσόδων καθίσταται περισσότερο δραματική. Όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση να μας πείσει ότι τα έσοδα του Ιανουαρίου κινούνται εντός των προβλεπόμενων στόχων του Προϋπολογισμού, τα επίσημα στοιχεία τη διαψεύδουν πανηγυρικά.
Συγκεκριμένα:

  • Τα τακτικά έσοδα, μειώθηκαν κατά 9,2% (δηλαδή 543 εκατ. €)
  • Τα έσοδα από τους Άμεσους Φόρους μειώθηκαν κατά 14,6% (δηλαδή 331 εκατ. €)
  • Τα έσοδα από Έμμεσους Φόρους μειώθηκαν κατά 7,3% (δηλαδή 255 εκατ. €)
    Όσο η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην αντιλαμβάνεται, ότι η δημοσιονομική εξυγίανση και η ανάκαμψη απαιτούν τη λήψη αναπτυξιακών μέτρων, τόσο η ύφεση θα βαθαίνει και η πολυπόθητη αύξηση των εσόδων θα παραμένει ένας άπιαστος στόχος».