Με αφορμή την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

 

Δύο ανακοινώσεις εκδόθηκαν με αφορμή το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο από την «Κίνηση Ενεργών Πολιτών» και την παράταξη «Πάρος ΑΞΙΑ». Τα δύο κείμενα ακολουθούν:

«Το γαρ πολύ της θλίψεως..»
Σχετικά με το πρόσφατο δελτίο τύπου της δημοτικής παράταξης Κ.Ε.Π. το οποίο κάνει αναφορά και προς την παράταξη μας, με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, θα θέλαμε να δηλώσουμε τα εξής:
 Η ανεξάρτητη δημοτική παράταξη μας «ΠΑΡΟΣ ΑΞΙΑ» δεν έχει καμία διάθεση να «απολογηθεί», καθώς δεν θεωρεί πως έχει ανάμιξη στο συγκεκριμένο ζήτημα.  Εκτός και αν ο συντάξας του εν λόγω δελτίου θεωρεί ότι σε ένα επταμελές συμβούλιο (ο πρόεδρος και έξι μέλη), αυτό της Δ.Ε.Υ.Α.Π. η παράταξη που στις πρόσφατες εκλογές πήρε το 50%  δεν θα έπρεπε να έχει κανένα εκπρόσωπο! Αν αυτό το θεωρεί σωστό είναι δικαίωμα του. Ας μας δώσει όμως το δικαίωμα να έχουμε μία αντίθετη άποψη. Κι ενώ «διαμαρτύρεται» για την μία θέση, που δεν προτάθηκε από την μείζονα αντιπολίτευση, για τις υπόλοιπες πέντε διαθέσιμες που θα μπορούσαν να είχαν προταθεί από τη συμπολίτευση δεν κάνει ούτε κουβέντα, γιατί άραγε; Όμως εδώ εγείρονται και άλλα σοβαρά ερωτήματα.
Καθ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου η εν λόγω παράταξη αλλά και ο αξιότιμος κύριος Γλέζος προσωπικά μίλησαν για «αποστροφή προς τα αξιώματα», τον «κακό» νόμο του «Καλλικράτη» αλλά και για «αγώνα δίπλα στον λαό». Ποιος τους στερεί αυτό το δικαίωμα και ποιος άραγε είναι ο λόγος της πρόσφατης «δυσφορίας τους»; Γνώριζαν εξ αρχής ή όχι τους κανόνες του παιχνιδιού; Ποιος ευθύνεται για την «γκάφα» της αρχικής σύστασης του Δ.Σ. η οποία είχε σα συνέπεια την αναδίπλωση και την άκομψη είναι αλήθεια «αποπομπή» του από αυτό; Από τη στιγμή που είχαν ταχθεί από την αρχή ενάντια στον «Καλλικράτη», με την άποψη τους να είναι σεβαστή, για ποιο λόγο να γίνεται τόση «φασαρία» για μία  «Καλλικρατική θέση»; Οι αδιαμφισβήτητες γνώσεις του και η εμπειρία του στα θέματα που άπτονται του συγκεκριμένου τομέα, σαφώς και είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμες, όμως ήταν ανάγκη να «φυλακιστούν» στα στενά πλαίσια ενός διοικητικού συμβουλίου;  Μέσα από το Δημοτικό συμβούλιο άλλωστε δεν θα μπορούσε να χαραχθεί πολιτική για τόσο σημαντικά ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας μας και όχι μέσα από «συμβούλια πεφωτισμένων», με ή χωρίς εισαγωγικά;
16/02/11

Η ανακοίνωση της ΚΕΠ

«Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα»

Με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής και οι δύο παρατάξεις, Πλειοψηφία και Μείζων Αντιπολίτευση, τοποθετήθηκαν δημόσια λέγοντας ότι στόχος τους είναι η ενότητα του Δήμου και του Παριανού Λαού, και η συνεργασία των Δημοτικών Παρατάξεων, με αποκλειστικό γνώμονα την προώθηση της επίλυσης  των οξυμένων προβλημάτων του τόπου. Έφτασαν όμως 3 μονάχα συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για να πέσουν οι μάσκες και να αποκαλυφθεί περίτρανα ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι, η κατοχύρωση του τμήματος της εξουσίας που τους αναθέτει ο «Καλλικράτης», και βασικός τους στόχος ο αποκλεισμός των δύο παρατάξεων της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης (Κίνηση Ενεργών Πολιτών και Λαϊκή Συσπείρωση) από την συμμετοχή εκπροσώπων τους στα Δ.Σ. των Επιτροπών, Δημοτικών επιχειρήσεων και Νομικών Προσώπων.
Η παράταξη της πλειοψηφίας «νίπτει τας χείρας της» πίσω από τις διατάξεις του «Καλλικράτη», κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνει ότι μόνη της, αν πίστευε στην ανάγκη συνεργασίας των παρατάξεων στο Δ.Σ. , θα μπορούσε να τις υπερβεί προτείνοντας από μόνη της, εκπροσώπηση στις παρατάξεις που ο Καλλικράτης επιμελώς αποκλείει. Η παράταξη της μειοψηφίας βέβαια έχει ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη, καθώς με βάση τον Καλλικράτη πάλι, θα μπορούσε αν το ήθελε, να προτείνει και να δεχτεί εκπροσώπους της ελάσσονος αντιπολίτευσης, καθώς ουσιαστικά η αυτοπρόταση από τους «μικρούς»   δεν είναι εφικτή.
Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών από τη μεριά της γνωρίζοντας πολύ καλά τις επιδιώξεις και των δύο παρατάξεων πρότεινε μοναχά 2 ονόματα. Του Δημοτικού Συμβούλου Μανώλη Γλέζου για το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ και του Νίκου Σαρρή για το Δ.Σ. της ΚΔΕΠΑΠ. Τον Νίκο Σαρρή οι της πλειοψηφίας τον απέρριψαν και όταν κατάλαβαν τη  γκάφα τους, τους «έκραξαν» ακόμη και οι δικοί τους,  βρήκαν τρόπο και το διόρθωσαν, μιας και το όνομα του Νίκου Σαρρή είναι δεμένο με τα έργα πολιτισμού στο νησί. Τον Μανώλη Γλέζο κατ αρχήν τον δέχθηκαν και όταν τροποποιήθηκε η αρχική (παράτυπη με δικιά τους ευθύνη) σύνθεση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ, τον απέπεμψαν!!!! Χωρίς να σεβαστούν το πρόσωπο και την ιστορία του. Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Πάρου  πρότεινε τον Μανώλη Γλέζο για το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ, γιατί είναι από επιστημονική άποψη, γνώστης των υδρογεωλογικών θεμάτων στη Πάρο, και γιατί πριν από τις Δημοτικές εκλογές, με πρωτοβουλία δικιά του, ξεκίνησε στην ΔΕΥΑΠ η διαμόρφωση ενός προγράμματος- μελέτης για τα φράγματα ανάσχεσης για τον εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφορέων.
Όλα αυτά φυσικά, όπως αποδείχθηκε στην πράξη,  είναι πολύ ψιλά γράμματα  για την παράταξη της Πλειοψηφίας. Η παράταξη της Μείζονος Μειοψηφίας,Πάρος-Αξία, παρ όλο το όνομά της, ενδιαφέρεται μοναχά για τα στενά παραταξιακά της συμφέροντα, μιας και η δήλωση της εκπροσώπου της, ότι «εμείς θέλουμε να ελέγχουμε το τι γίνεται στη ΔΕΥΑΠ, και γι’ αυτό θα ορίσουμε δικό  μας», είναι απόλυτα προσβλητική, μιας και υπονοεί ή ότι ο Μανώλης Γλέζος είναι ανίκανος να ελέγξει, ή και το χειρότερο, ότι είναι «λαμόγιο» και θα τα κάνει πλακάκια με τον Φραγκούλη, για να τα τρώνε μαζί. Έλεος πια σεβαστείτε τους θεσμούς, τα πρόσωπα και την ιστορία τους. Δηλώνουμε ότι η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Πάρου, παρ όλες τις «ουσιαστικά» αντιδημοκρατικές αυτές επιλογές των δύο παρατάξεων, θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέσα στο Δ.Σ. για το ξεσκέπασμα και την ανατροπή στη πράξη, του  εκτρώματος του Καλλικράτη, και των λογικών που αυτός δημιουργεί. Θα αντιταχθούμε στην προσπάθεια φιμώματος των παρατάξεων της Ελάσσονος Μειοψηφίας και θα συνδράμουμε, σύμφωνα με τις δυνάμεις μας, στην αναβάθμιση και δημοκρατικοποίηση τόσο  του έργου του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και του Δήμου Πάρου στο σύνολο του.  
Πάρος  11-2-2011