Αναζητείται το ρεύμα για τα νησιά μας

 


Πριν λίγες ημέρες, σε συνέχεια μίας συνάντησης που έγινε με την αιγίδα της υπουργού περιβάλλοντος κ. Τ. Μπιρμπίλη στην οποία συζητήθηκε η μελέτη διασύνδεσης των Κυκλάδων με το κεντρικό δίκτυο ρεύματος της ηπειρωτικής χώρας, από το γραφείο του βουλευτή ΠΑΣΟΚ και υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Π. Ρήγα δημοσιοποιήθηκε σχετική ανακοίνωση. Σύμφωνα με αυτή, εξαγγελλόταν η δημοπράτηση της πόντισης του καλωδίου που θα συνδέσει το δίκτυο των Κυκλάδων (η ανακοίνωση παρατίθεται).
Σήμερα (16/02) κατόπιν σχετικού δημοσιεύματος εφημερίδας πανελλαδικής κυκλοφορίας, οι βουλευτές των νησιών του Αιγαίου της Νέας Δημοκρατίας δημοσιοποίησαν σχετική ανακοίνωση, ενώ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή. Ακολουθούν τα σχετικά κείμενα:

Θέμα: Δημοπρατείται το έργο της Διασύνδεσης των νησιών των Κυκλάδων με το Εθνικό Σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας

«Εντός του Μαρτίου, η ΔΕΗ προχωρεί στην προκήρυξη του διαγωνισμού για το μεγάλο έργο της Διασύνδεσης των νησιών των Κυκλάδων με το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, μέσω Λαυρίου και με την Ν. Εύβοια. Το έργο είναι απολύτως ώριμο. Έχει υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση χρηματοδότησης, από την Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγή, κ. Τίνα Μπιρμπίλη,  και τον Υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Παναγιώτη Ρήγα.


Έχει προωθηθεί η νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, σχετικά με την κάλυψη της συνολικής αδειοδότησης του έργου και η ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει τα τεύχη Δημοπράτησης. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 363 εκατ. Ευρώ, εκ των οποίων τα 127 αποτελούν δημόσια δαπάνη, η οποία θα καλυφθεί από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Το έργο είναι μείζονος αναπτυξιακής σημασίας. Διασφαλίζει την απρόσκοπτη μελλοντική τροφοδότηση των Κυκλάδων με ηλεκτρική ενέργεια και εξαλείφει την ανάγκη επέκτασης των τοπικών ΑΣΠΕ στα νησιά που διασυνδέονται. Επίσης, εξυπηρετεί το στόχο της ανάπτυξης των ΑΠΕ (Ανανέωση Πηγών Ενέργειας) στα νησιά των Κυκλάδων και ενισχύει την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας».

Κοινή δήλωση των Βουλευτών του Αιγαίου της Ν.Δ.Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός προτίθεται να εγκρίνει τη διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου με την Τουρκία, έτσι ώστε να ηλεκτροδοτούνται από αυτήν, οι βουλευτές Αιγαίου της Ν.Δ. Ιωάννης Βρούτσης (Ν. Κυκλάδων), Σπυρίδων Γαληνός (Ν. Λέσβου), Μίκα Ιατρίδη (Ν. Δωδεκανήσου) και Κωστής Μουσουρούλης (Ν. Χίου) προέβησαν στην ακόλουθη κοινή δήλωση:

«Πρόχειροι και επικίνδυνοι είναι οι Κυβερνητικοί σχεδιασμοί για την ηλεκτρική διασύνδεση των ελληνικών νησιών με την Τουρκία, όπως εμφανίζονται σε σημερινά δημοσιεύματα του ημερήσιου τύπου. Βασική αρχή της εύρυθμης λειτουργίας του συστήματος ηλεκτροδότησης αποτελεί η επάρκεια και η ασφάλεια ενέργειας για όλους τους πολίτες και σε όλη την επικράτεια της χώρας. Αυτή ήταν και βασική επιδίωξη της Κυβέρνησης της Ν.Δ., όταν προχωρούσε στην επικαιροποίηση[1] της μελέτης διασύνδεσης των νησιών του Αιγαίου με το ηπειρωτικό σύστημα καθώς και στη μελέτη διασύνδεσης ειδικά για τις Κυκλάδες[2]. Οποιαδήποτε άλλη λύση για την ενεργειακή επάρκεια των νησιών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Το σημερινό δημοσίευμα του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ αποκαλύπτει, ότι ελλοχεύει κίνδυνος μετά από πιέσεις της Τρόικας, ο Πρωθυπουργός να ενδώσει στο «αίτημα» του Τούρκου ομολόγου του να συνδεθούν τα νησιά του Αιγαίου με την Τουρκία. Με αυτό τον τρόπο, η ηλεκτροδότηση των νησιών δεν θα εξαρτάται από τη χώρα μας, αλλά από τις προθέσεις και τις διαθέσεις της γείτονος χώρας. Σημειώνουμε ότι το Μάιο του 2010, η Υπουργός Περιβάλλοντος κα. Μπιρμπίλη είχε δηλώσει ότι η διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα αποτελεί εθνική προτεραιότητα, καθώς και ότι ο Διαχειριστής του Συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ[3]) προχωρούσε στην επικαιροποίηση της Μελέτης Ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς (ΜΑΣΜ), προκειμένου να ενταχθούν τα αναγκαία έργα. Μέχρι σήμερα, όμως, τα πάντα έχουν παραμείνει σε επίπεδο προθέσεων. Στο ΠΑΣΟΚ, πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν, ότι η ενεργειακή πολιτική είναι εθνικό θέμα που απαιτεί μακροχρόνιο σχεδιασμό και σοβαρότητα χειρισμών. Ιδίως, όταν πρόκειται για την ηλεκτροδότηση των νησιών του Αρχιπελάγους»
Επί του θέματος αυτού οι κ.κ. Κωστής Μουσουρούλης (Βουλευτής Ν. Χίου), Σπύρος Γαληνός (Βουλευτής Ν. Λέσβου), Ιωάννης Βρούτσης (Βουλευτής Ν. Κυκλάδων) και Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη (Βουλευτής Ν. Δωδεκανήσων) κατέθεσαν σήμερα σχετική Ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς:  Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής
Θέμα:  Ηλεκτροδότηση νησιών Αιγαίου

Κάθε σοβαρή και συγκροτημένη ενεργειακή πολιτική εξασφαλίζει επάρκεια ισχύος για όλους τους πολίτες και σε όλη την επικράτεια. Στο πλαίσιο αυτής της γενικής αρχής και υποχρέωσης, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε το 2008 στην επικαιροποίηση[1] της μελέτης διασύνδεσης των νησιών του Αιγαίου με το ηπειρωτικό σύστημα, καθώς και στη μελέτη διασύνδεσης ειδικά για τις Κυκλάδες[2]. Το Μάιο του 2010, η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κα Τ. Μπιρμπίλη, προέβη σε δηλώσεις βάση των οποίων, η διασύνδεση των νησιών (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη) με την ηπειρωτική Ελλάδα, αποτελεί εθνική προτεραιότητα, ενώ ανακοίνωσε ότι ο Διαχειριστής του Συστήματος (ΔΕΣΜΙΕ[3]) ήδη προχωρεί σε  επικαιροποίηση της Μελέτης Ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς (ΜΑΣΜ) για να ενταχθούν άμεσα τα αναγκαία έργα. Πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο (εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 16-2-2010, σ. 11) αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός προτίθεται να εγκρίνει τη διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου με τη γείτονα χώρα, έτσι ώστε να ηλεκτροδοτούνται από αυτήν. Επειδή τα θέματα ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας της χώρας απαιτούν εθνική στρατηγική και όχι πρόχειρους και πειραματικούς σχεδιασμούς
Ερωτάται η κα Υπουργός:
1. Ανταποκρίνονται στην αλήθεια τα δημοσιεύματα περί ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών του Αιγαίου με την Τουρκία;
2. Υφίσταται πρόταση διασύνδεσης των νησιών με την Τουρκία; Εάν ναι, πώς συσχετίζεται αυτή με τη διασύνδεση νησιών και ηπειρωτικής χώρας;
3.  Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εκπόνηση της νέας ΜΑΣΜ; Προβλέπονται σε αυτή οι διασυνδέσεις όλων των νησιών;
4. Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για την εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας των νησιών;
5. Ποιος είναι ο μεσομακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός της Κυβέρνησης μετά και την κατάργηση του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές                                                               Αθήνα, 16.02.2011
Κωστής Μουσουρούλης
Βουλευτής Ν. Χίου
Σπύρος Γαληνός
Βουλευτής Ν. Λέσβου
Ιωάννης Βρούτσης
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων
Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη
Βουλευτής Ν. Δωδεκανήσων[1] Μελέτη http://www.rae.gr/site/categories_new/about_rae/activity/research/report9.csp
[2] Μελέτη http://www.rae.gr/site/categories_new/about_rae/activity/research/report7.csp
[3] Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας http://www.desmie.gr