Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ για δηλώσεις τρόικας και φόρους


Δηλώσεις του προέδρου κ. Β. Κορκίδη με της θέσεις της ΕΣΕΕ σχετικά με την πρόσφατη συνέντευξη τύπου των υπαλλήλων της τρόικας, αλλά και για την κατάσταση του εμπορίου δημοσιοποιήθηκαν σήμερα:
«Το νέο αφεντικό της Ελλάδας, η τριανδρία των «μέτριων», αποφάσισε να ξεπουλήσει τη χώρα μας σε τιμή ευκαιρίας».

«Με το «Διάγγελμα» της Τρόικας και ο πλέον καλόπιστος Έλληνας κατάλαβε ότι η χώρα μας κυβερνάται από μια τριανδρία «μέτριων» οικονομολόγων που μετά από 10 μήνες παραδέχθηκε την πλήρη αποτυχία της. Αφού αρχικά εστίασαν την προσοχή τους μόνο στο έλλειμμα της χώρας, εκτόξευσαν στα ύψη το χρέος, τον πληθωρισμό και την ανεργία. Με αλλεπάλληλες αυξήσεις άμεσων και έμμεσων φόρων δημιούργησαν «φορολογική ακρίβεια», ενώ με αψυχολόγητες μειώσεις μισθών συρρίκνωσαν την κατανάλωση και περιόρισαν τα δημόσια έσοδα. Η χωρίς τέλος αποτυχία του Μνημονίου και των αναθεωρήσεών του είναι δεδομένη και το αποδεικνύει ο λογαριασμός των 50 δις που ζητάνε, ξεπουλώντας ότι μας έχει απομείνει.

Δεν μας είπαν, όμως, εάν πιστεύουν αυτά που λένε και προσπαθούν να επιβάλουν και τι θα αγόραζαν οι ίδιοι για 50 δις από τη δημόσια περιουσία. Μας ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι εάν οι «τροϊκανοί» σκέπτονται με την ίδια ευφράδεια που ομιλούν και τον τρόπο που συνεννοούνται μεταξύ τους, τότε αλλοίμονό μας. Το μοντέλο του Κοινωνικού Διαλόγου στο οποίο βασίστηκε η Ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική και η χάραξη πολιτικών στην χώρας μας μέχρι σήμερα βάλλεται με την επίθεση στη κοινωνία. Ας καταλάβουν όλοι, ότι κανείς δανειστής δεν μπορεί να ειρωνεύεται τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες της χώρας μας και πως η ασφυκτική πίεση και τα σκόρπια μέτρα έχουν ήδη οδηγήσει τη μεσαία τάξη στα όρια της οργής και της κοινωνικής έκρηξης».

«Η «φορολογική ακρίβεια» ακυρώνει τις προσπάθειες του ελληνικού εμπορίου για μείωση των τιμών βασικών αγαθών».

«Η επιβολή υπερβολικών αυξήσεων των έμμεσων φόρων από 01-01-2011 διατήρησε τον πληθωρισμό τον Ιανουάριο στο  5,2%, παρά την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων που συνήθως παρατηρείται σημαντική μείωση του πληθωρισμού. Τόσο οι φορολογικές αυξήσεις που πέρασαν στην αγορά όσο και αυτές που πρόκειται να περάσουν στον καταναλωτή, δυστυχώς ακυρώνουν την απέλπιδα προσπάθεια όλων των εμπόρων να μειώσουν τις τιμές και επιπλέον διαμορφώνουν στην αγορά «φορολογική ακρίβεια». Η αύξηση του τιμάριθμου σε περίοδο εκπτώσεων και μάλιστα με μεγάλα ποσοστά μείωσης τιμών ακόμα και πριν από το επίσημο ξεκίνημά τους θα πρέπει να προβληματίσει το οικονομικό επιτελείο και κυρίως τους ειδικούς ελεγκτές της Τρόικας, αφού οι αρχικές εκτιμήσεις τους έπεσαν πολύ έξω. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή από 2,4%, τον περυσινό Ιανουάριο, ξέφυγε, δημιουργώντας στασιμοπληθωρισμό στα επίπεδα του 5%, δημιουργώντας πολλαπλά προβλήματα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Οι παρενέργειες του πληθωρισμού είναι οι εξής:
– Ακυρώνει τη μείωση των τιμών βασικών αγαθών.
– Παγώνει την αγορά και αυξάνει τα λουκέτα.
– Επιδεινώνει την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών.
– Στερεί πραγματικό εισόδημα από τον καταναλωτή.

  • Απορροφά την ασθενική ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Οι μεγάλες επιβαρύνσεις στον μέσο πληθωρισμό προέρχονται από τα καύσιμα κατά  40%, από τα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό 20%, από τις μεταφορές 15%, από  τα ασφάλιστρα 12%, από τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ 11%, από την περίθαλψη 10%, από τα τρόφιμα 9%, από την στέγαση κατά 9%, από την κινητή τηλεφωνία 4%, από την εστίαση 3% και από άλλα αγαθά και υπηρεσίες 5%. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα παραπάνω ποσοστά, τουλάχιστον 4 μονάδες από τις 5,2 του τρέχοντος πληθωρισμού ανήκουν στην έμμεση φορολογία που έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα από το μνημόνιο και όπως διαφαίνεται έπεται συνέχεια. Η ΕΣΕΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επερχόμενη εκτίναξη των τιμών των τροφίμων, η οποία σε συνδυασμό με τον στασιμοπληθωρισμό επιβάλλει την αναθεώρηση συγκεκριμένων στόχων που αφορούν στην ελληνική αγορά».