Η ΝΔ και Ο ΛΑΟΣ για τις κινήσεις της τουρκικής κορβέτας στις Κυκλάδες

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας της Ν.Δ., βουλευτής Δράμας κ. Μαργαρίτης Τζίμας, με αφορμή τις νέες προκλήσεις των Τούρκων, έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Οι προκλήσεις των Τούρκων συνεχίζονται. Αλωνίζουν ανενόχλητοι τα Ελληνικά νερά του Αιγαίου. Η τουρκική κορβέτα “TCG BODRUM”, εξερχόμενη από τη Σμύρνη, κινήθηκε χθες βόρεια της Χίου, στη συνέχεια δυτικά των Ψαρών, εισήλθε κατόπιν (στις 19:30) στα Ελληνικά Xωρικά Ύδατα μεταξύ Τήνου – Μυκόνου, και  συνέχισε με νότια πορεία, να κινείται εντός των Κυκλάδων. Τα γεγονότα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα ότι, η μυστική διπλωματία του κ. Παπανδρέου αποθρασύνει την τουρκική πλευρά. Εντείνει  την προκλητικότητα των Τούρκων. Φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα. Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί, επιτέλους, ότι το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας είναι με το μέρος των δικαιωμάτων του Έθνους μας και να απαιτήσει τον απόλυτο σεβασμό του. Η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός της, κ. Αντώνης Σαμαράς, έχουν τονίσει προς την κυβέρνηση πως δεν πρόκειται να δεχθούν καμιά υποχώρηση στα Εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Ο  ΛΑΟΣ

Εξάλλου, λαμβάνοντας το λόγο χθες το βράδυ στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πολυ-νομοσχεδίου για την Υγεία, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Αστ. Ροντούλης,

σχολίασε τη νέα παραβίαση των χωρικών μας υδάτων από την τουρκική κορβέτα «Μποντρούμ» ως εξής:
«κ. υπουργέ, σήμερα από τις 7.30 το απόγευμα, το τουρκικό πολεμικό πλοίο Μποντρούμ πλέει ανενόχλητο μεταξύ των Κυκλάδων παραβιάζοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα χωρίς να έχουμε περίπτωση αβλαβούς διέλευσης. Θυμίζω λοιπόν στην Αίθουσα τη ρήση του Ανδρέα Παπανδρέου… Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει: «Βυθίσατε το “ΧΟΡΑ”». Τώρα ήρθε η ώρα να πούμε «Βυθίσατε το ΜΠΟΝΤΡΟΥΜ»! Κύριε Πρόεδρε, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, δεν έχουμε παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων, έχουμε παραβίαση κυριαρχίας, έχουμε παραβίαση εθνικού χώρου. Και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δράσει άμεσα, διαφορετικά θα παγιωθεί μια κατάσταση πραγμάτων στο Αιγαίο που θα δημιουργήσει ιδιαίτερα αρνητικά προηγούμενα για τα Εθνικά μας Δίκαια και τα Εθνικά συμφέροντα της χώρας».
Παρεμβαίνοντας εκ νέου μετά από μεσολαβήσασα τοποθέτηση του παρισταμένου υπουργού Υγείας, ο οποίος επιβεβαίωσε τη μη αβλαβή –για ακόμη μία φορά- διέλευση τουρκικού πολεμικού σκάφους, ο κ. Ροντούλης ανέφερε τα εξής:
«κ. υπουργέ, η φράση “παρακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση” δε μας λέει τίποτα! Προφανώς έχουμε προσπάθεια από τη γείτονα χώρα να παγιωθεί μία αμφισβήτηση εθνικού χώρου στη γειτονιά μας. Μιλάμε για τις Κυκλάδες! Εδώ έχει φτάσει η αμφισβήτηση! Δίπλα από την Αθήνα! Και βεβαίως κατανοείτε πως εάν με την υπόθεση των Ιμίων, η Τουρκία αμφισβήτησε εμπράκτως την κυριαρχία μας επί νησαίων εδαφών, τώρα εδώ προσπαθεί να καταστήσει διάτρητη την ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη. Και ευλόγως τίθεται το ερώτημα: Το περίφημο ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Ερζερούμ, η περιβόητη και περιλάλητη ελληνοτουρκική προσέγγιση, τι απέφερε στη χώρα μας μέχρι σήμερα; Μια κλιμάκωση αμφισβητήσεων από την πλευρά της Τουρκίας, όσον αφορά τα Εθνικά Χωρικά  Ύδατα, τον Ελληνικό Εναέριο Χώρο, το F.I.R., γενικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στον Αιγιακό χώρο. Η κατάσταση αυτή τείνει να παγιωθεί και δημιουργεί εθιμικό Δίκαιο στην περιοχή, ιδιαιτέρως επικίνδυνο για τα εθνικά συμφέροντα. Τονίζουμε και πάλι, ήρθε η ώρα να το βροντοφωνάξουμε: Βυθίσατε το Μποντρούμ!»

Και ο ίδιος ο Καρατζαφέρης

Ωστόσο, ο ίδιος ο πρόεδρος του συγκεκριμένου κόμματος παρεμβαίνοντας κατά τη σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, στην οποία από πλευράς Υπ. Εξωτερικών παρέστη η αναπληρώτρια υπουργός κ. Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Γ. Καρατζαφέρης, σχολίασε την παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων από την τουρκική κορβέτα “ΜΠΟΝΤΡΟΥΜ”, ως εξής:
«κα υπουργέ, οι προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο έφτασαν στο μη παρέκει. Κάθε μέρα έχουμε και παραβίαση του δικού μας θαλάσσιου χώρου. Χθες, η κορβέτα ΜΠΟΝΤΡΟΥΜ έκανε βόλτες στις Κυκλάδες, ανάμεσα σε Τήνο και Μύκονο, ανάμεσα σε Μύκονο και Πάρο. Σαφώς σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Έπαψε πλέον η διέλευση να είναι αβλαβής. Η Τουρκία παίζει με τις αντοχές μας. Αυτή τη στιγμή ασκεί ένα πόλεμο ψυχολογικό. Η Ελλάδα πρέπει να αντιδράσει. Να σας θυμίσω, κα υπουργέ, ότι, πριν από 35 χρόνια, όταν μόλις για 4 ώρες το ΧΟΡΑ μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ είχε πει από αυτό το βήμα «βυθίσατε το “Χώρα”». Κάντε χρήση -πέρα από τις οποιεσδήποτε νόρμες- άλλων  δυνατοτήτων που έχει η χώρα. Δεν είμαστε μια χώρα «υπό παράδοση» στην Τουρκία. Αυτό το οποίο καθημερινώς εξελίσσεται, αυτές οι διελεύσεις εντός των χωρικών υδάτων, δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες και, παρακαλώ πάρα πολύ, θα ήθελα να έχω την υπεύθυνη απάντηση της κυβερνήσεως, γι’ αυτό που συνέβη χθες, όλη την νύχτα, μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα».