Ισορροπία στις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου ζητά η ΕΣΕΕ

 

 

Τις ενστάσεις της διατύπωσε η ΕΣΕΕ κατά την χθεσινή διαβούλευση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, όσον αφορά στις διατάξεις της αυτόφωρης διαδικασίας και στις ποινές φυλάκισης, ζητώντας από τον Υπουργό όχι μόνο την επαναδιατύπωση των άρθρων με πρόβλημα συνταγματικότητας, αλλά την πλήρη απόσυρσή τους αφού το ποινολόγιο του υφιστάμενου νόμου είναι ήδη αυστηρό και το μόνο που χρειάζεται είναι η εφαρμογή του. Ο προσδιορισμός της «βαριάς» και «συστηματικής» φοροδιαφυγής με συγκεκριμένο όριο, οφείλει να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν την αρχή της αναλογικότητας, να προσεγγίσει με προσοχή τον χαρακτηρισμό του οικονομικού εγκληματία και να διατηρήσει την κοινωνική ισορροπία.
Η ΕΣΕΕ επανέλαβε την πρότασή της για «πάγωμα του ΑΦΜ» αυτού που φοροδιαφεύγει, αντί για τη φυλάκισή του προτείνοντας έτσι τον επαγγελματικό περιορισμό του και όχι τον φυσικό, αφού η ποινική εξόντωση δεν θα γεμίσει τα άδεια ταμεία αλλά τις φυλακές. Αναφορικά με τον γενικευμένο συμψηφισμό του ΦΠΑ για οφειλές επιχειρήσεων από και προς το δημόσιο, η θέση της ΕΣΕΕ παραμένει πάγια και επαναπροτείνει τη δημιουργία ενός «εξολογιστικού αλληλόχρεου λογαριασμού», ο οποίος μπορεί να ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο με την «έξυπνη χρήση»  της φοροκάρτας της επιχείρησης. Επιπλέον, ζητήθηκε ο διαχωρισμός της βεβαίωσης της οφειλής φόρου από τον τρόπο καταβολής του και αναγνώρισε ως ανάσα για το εμπόριο και την αγορά την καταβολή του ΦΠΑ σε 3 δόσεις, χωρίς όμως προσαύξηση για την καταβολή των 2 δόσεων.
Τέλος, υπενθύμισε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμη συνεπείς και ενήμεροι φορολογούμενοι, οι οποίοι πρέπει κάποτε να επιβραβευθούν φορολογικά, ώστε να γίνουν παράδειγμα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή. Το ελληνικό εμπόριο είναι διατεθειμένο να βοηθήσει την προσπάθεια να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και να συλληφθούν τα αδήλωτα εισοδήματα, όχι όμως οι φορολογούμενοι μικρομεσαίοι επαγγελματίες.
Η ΕΣΕΕ με αφορμή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο συγκάλεσε έκτατο Δ.Σ στις 9/2/2011, όπου θα αποφασισθούν οι περαιτέρω αντιδράσεις του ελληνικού εμπορίου.