Ο Γ. Ραγκούσης για την κατάληψη στη Νομική


Τις απόψεις του για την υπόθεση της κατάληψης της Νομικής Σχολής από ομάδα μεταναστών παρουσίασε μέσα από συνέντευξη ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης η οποία δόθηκε στην Δευτέρα 31/01/11. Ακολουθεί η συνέντευξη σε απομαγνητοφώνηση:

 

 

 

 

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, κ. Γ. Ν. ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΒΗΜΑ FM 99,5 ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΝΟΤΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΗ ΧΙΩΤΗ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στα μικρόφωνα είναι ο Νότης Παπαδόπουλος και ο Βασίλης Χιώτης και στην τηλεφωνική γραμμή είναι ο Υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης ο κος Γιάννης Ραγκούσης.
Καλημέρα κύριε Υπουργέ.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ
: Καλή σας ημέρα κύριε Χιώτη, κύριε Παπαδόπουλε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
: Καλημέρα σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
: Λοιπόν, κύριε Υπουργέ, η πρώτη απορία που έχω είναι η εξής:  Αυτοί οι 237 μετανάστες που έχουν στεγαστεί εκεί στο Μέγαρο της Υπατίας όπως λέγεται, θα στεγαστούν για 15 ημέρες.  Μετά τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ
: Κοιτάξτε, το μετά ορίζεται από τον πολύ πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σύμφωνα με το οποίο ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με ανθρώπους οι οποίοι χωρίς χαρτιά, παράνομα δηλαδή στην πραγματικότητα, ως οικονομικοί μετανάστες βρίσκονται στη χώρα μας. Και είτε ζητούν άσυλο είτε όχι, προβλέπονται και οι αντίστοιχες διαδικασίες που περιλαμβάνουν μια σειρά από εναλλακτικές μορφές κατάληξης της πορείας τους.
Αυτό λοιπόν όσον αφορά το νομικό και το τυπικό αλλά και το ουσιαστικό.  Όσον αφορά το αίτημά τους το οποίο όπως ξέρετε και εσείς, ξέρουν και οι ακροατές που μας ακούν και οι πολίτες αλλά βεβαίως και εμείς, δηλαδή τη δυνατότητά τους να αποκτήσουν νόμιμους τίτλους παραμονής στη χώρα, κάτι το οποίο εμπίπτει στο δικό μας χώρο ως Υπουργείο Εσωτερικών, έχω από την πρώτη στιγμή εκ μέρους της Κυβέρνησης ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια πιθανότητα όπως ακριβώς έχουμε κάνει τους 15 τελευταίους μήνες από τον Οκτώβριο του 2009 και μετά, έτσι θα συνεχίσουμε να κάνουμε.  Δηλαδή καμία ατομική ή πολύ χειρότερα μαζική νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών στη χώρα μας.
Άρα νομίζω αυτά τα δύο σε συνδυασμό στην πραγματικότητα με ακρίβεια περιγράφουν το τι μέλει γενέσθαι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
: Τώρα δηλαδή από τους 250 αυτούς θα αρχίσουν συνεντεύξεις για να δουν αν δικαιούνται άσυλο ή όχι και αν θα μείνουν στη χώρα ή αλλιώς θα σταλούν πού;  Στα Χανιά ή στην πατρίδα τους;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ
: Κοιτάξτε, κύριε Παπαδόπουλε, στην πραγματικότητα ναι κάπως έτσι είναι η διαδικασία για όσους ζητήσουν άσυλο.  Βέβαια και αν ζητήσουν άσυλο μπαίνουν σε μια διαδικασία γιατί από όσο γνωρίζω είναι αρκετές χιλιάδες οι αιτήσεις για άσυλο που εκκρεμούν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
: 47.000 διαβάζω σήμερα στις εφημερίδες, κύριε Υπουργέ, εκκρεμούν σε δεύτερο βαθμό.  Και μάλιστα γράφουν οι εφημερίδες ότι με τους ρυθμούς που εξετάζονται, περίπου 300 κάθε μήνα θα πάρει χρόνια για να εξεταστούν αυτές που έχουν ήδη κατατεθεί.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ
: Στο ίδιο νομοσχέδιο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που πια είναι νόμος του κράτους, ο 3907, έχουν αλλάξει και οι διαδικασίες, έχουν επιταχυνθεί, έχουν βοηθήσει και όλοι όσοι έπρεπε να βοηθήσουν ώστε να μπορέσει το συντομότερο δυνατό να διεκπεραιωθεί η διαδικασία.  Αλλά δεν έχετε άδικο ότι βεβαίως δεν πρόκειται αυτό το πράγμα να λυθεί από μια μέρα στην άλλη.
Πάντως έχει αποκτήσει η Ελλάδα ένα πολύ σύγχρονο, ένα πολύ προοδευτικό πλαίσιο εξέτασης όλων αυτών των αιτήσεων και βεβαίως μη ξεχνάμε, να γίνω και λίγο πιο ουσιαστικός για τη συγκεκριμένη περίπτωση, ότι κατά κανόνα, εξ ορισμού μία διαδικασία αίτησης και απόκτησης ασύλου συνδέεται με ανθρώπους των οποίων κινδυνεύει η ζωή τους εάν γυρίσουν στη χώρα τους, γιατί στη χώρα τους υπάρχουν ζητήματα δημοκρατικών ελευθεριών και ούτω καθ΄ εξής, μη το ξεχνάμε αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
: Αυτή η διαδικασία δεν είναι του Υπουργείου σας, είναι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Έτσι δεν είναι;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ
: Αυτή η διαδικασία ναι. Είναι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Αυτό που ήταν και πρέπει να το πω, γιατί ξέρετε, νομίζω ότι ίσως είναι και η εξήγηση κατά ένα μεγάλο ποσοστό όλων όσων συνέβησαν. Απαράδεκτων όσων συνέβησαν με αποκορύφωμα τη κατάληψη της Νομικής και το οποίο αφορά κύριε Παπαδόπουλε το δικό μας Υπουργείο.
Είναι το γεγονός, ότι πριν από μόλις δύο χρόνια, δηλαδή εκεί στις αρχές του 2009 τέλη του 2008, είχε πάλι ξεκινήσει μία προσπάθεια 15 αν θυμάμαι καλά τότε Μαροκινών, πάλι από τα Χανιά, πάλι από το περίφημο στέκι Χανίων.
Οι οποίοι αυτοί Μαροκινοί είχαν ξεκινήσει, είχαν έρθει Αθήνα, είχαν ξεκινήσει απεργία πείνας και τελικά τι έγινε; Νομιμοποιήθηκαν από τη προηγούμενη κυβέρνηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
: Μαζί με άλλους 150.000 αν θυμάμαι καλά.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ
: Είχαν ολοκληρωθεί, έχετε δίκιο. Είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες μαζικής νομιμοποίησης περίπου 150.000 παράνομων οικονομικών μεταναστών στο διάστημα 2005 – 2007 με αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.
Ήταν η 3η στη σειρά μαζική νομιμοποίηση που έκανε η χώρα μας, όμως πλέον αυτών των 150.000 υπήρξε ένα ειδικό περιστατικό 15 Μαροκινών από τα Χανιά, οι οποίοι ξεκινώντας σας ξαναλέω αυτή τη πορεία, περνώντας από απεργία πείνας, κατάφεραν να αποκτήσουν με απόφαση πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, νόμιμους τίτλους παραμονής στη χώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
: Εκβίασαν δηλαδή τη κυβέρνηση να πάρουν νόμιμους τίτλους απ’ ότι καταλαβαίνω.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ
: Και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι επειδή όλα αυτά λειτουργούν στη συλλογική μνήμη και βεβαίως και της Πολιτείας, αλλά πολύ περισσότερο και των ανθρώπων αυτών των Κοινοτήτων των μεταναστευτικών.
Αυτό ήταν η μεγάλη ενθάρρυνση όλης αυτής της ιστορίας που έφτασε τώρα μέχρι τη κατάληψη της Νομικής, γιατί στην πραγματικότητα τι θέλανε να κάνουν; Θέλανε να κάνουν το ίδιο -να το πω έτσι- την ίδια προσπάθεια θεωρώντας ότι με τα ίδια αντανακλαστικά θα λειτουργήσουμε και εμείς.
Πράγμα το οποίο βεβαίως θέλω άλλη μία φορά να πω, ότι δεν έγινε όπως είδατε, έληξε η κατάληψη της Νομικής χωρίς εμείς να υποχωρήσουμε, ούτε κεραία σε αυτό, ούτε μπορούμε, ούτε πρέπει, ούτε μας επιτρέπετε να το κάνουμε και δεν θα το κάνουμε και στο μέλλον.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
: Τώρα, επειδή μέχρι τη Πέμπτη διαχειριζόσαστε αυτή τη κατάσταση τη δύσκολη της Νομικής. Δεν ακούσαμε την Κυβέρνηση να μας πει, και ρωτώ τώρα τον Υπουργό Εσωτερικών, την προσωπική σας άποψη, ποιος έφταιξε για αυτή την υπόθεση. Το ότι φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση έφταιξαν οι πρυτανικές αρχές; Έφταιξε μία πολιτική νεολαία ενός κόμματος; Έφταιξε η αστυνομία που θα έπρεπε ενδεχομένως να θωρακίσει τη Νομική πριν φτάσουν εκεί οι μετανάστες; Ποιανού είναι οι ευθύνες κατά τη γνώμη σας;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ
: Τώρα, κοιτάξτε, αυτό που θα ήταν καλύτερα  να κάνω είναι λίγο δύσκολο με την έννοια την εξής…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
: Να σας βάλουμε και κάτι δύσκολο.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ
: Όχι, είναι ένα σύνθετο πρόβλημα το οποίο καταρχήν, σας ξαναλέω, αν δεν του δώσουμε και το βάθος το ιστορικό που έχει, τη διάσταση την ιστορική που μόλις πριν από λίγο σας έδωσα, δεν θα το απαντήσουμε το ερώτημα αυτό, νομίζω, με ακρίβεια.
Σας τονίζω και πάλι, αν δεν υπήρχε αυτό το προηγούμενο, πιθανότατα όλο αυτό το γεγονός μπορεί να μην είχε εξελιχθεί.
Τώρα ότι στην πορεία κάποια πράγματα θα μπορούσαν εκ των υστέρων να θεωρήσει κανείς ότι θα έπρεπε να έχουν λειτουργήσει είναι, ξέρετε, κύριε Χιώτη, μία όχι δύσκολη απάντηση, είναι μια εύκολη απάντηση αλλά δεν ξέρω αν είναι επαρκής.
Δηλαδή να σας πω τώρα, είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή οι πρυτανικές αρχές έκαναν ένα λάθος. Ευτυχώς στην πορεία το διόρθωσαν και δεν το επανέλαβαν. Ήταν η μέρα εκείνη η κρίσιμη, της Τετάρτης το πρωί, όπου και οι ίδιες είχαν ίσως παρασυρθεί σε μία εντύπωση ότι είναι θέμα μεταναστευτικής πολιτικής η κατάληψη της Νομικής και όχι ζήτημα παραβίασης του ασύλου.
Νομίζω ότι αυτό ξεπεράστηκε και επίσης νομίζω ότι καταγράφεται στα θετικά των αντανακλαστικών των πρυτανικών αρχών ότι έστω και την τελευταία στιγμή ενεργοποίησαν, όπως ο νόμος αλλά και η δεοντολογία και το καθήκον τους το ουσιαστικό όχι μόνο το νομικό καθήκον επιβάλλει, τις διαδικασίες για να μπορέσει να ενεργοποιηθεί η αστυνομία προκειμένου να επιβάλλει την αποκατάσταση της ομαλότητας αλλά και της εύρυθμης λειτουργίας του Πανεπιστημίου.
Είναι πολυπαραγοντικό. Το βέβαιο είναι ότι θα μπορούσαν τα πράγματα και πολύ χειρότερα να είναι βεβαίως, αλλά και σε καμία περίπτωση δεν έχουμε το περιθώριο, ξέρετε εμένα αν με ρωτήστε τι μου μένει από αυτή την ιστορία θα σας πω ότι δεν μπορεί άλλη φορά η χώρα, και για αυτό πρέπει το συντομότερο δυνατό να κάνουμε ό,τι επιβάλλεται, να ξαναμπεί σε τέτοιους κινδύνους. Γιατί πραγματικά οι κίνδυνοι που διέτρεξε η ελληνική κοινωνία αλλά και η ελληνική οικονομία από αυτή την κατάληψη ήταν πραγματικά ασύλληπτοι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
: Οι άνθρωποι οι οποίοι παρέσυραν τους μετανάστες να κάνουν αυτό το happening θα έχουν κάποιες κυρώσεις από την πολιτεία;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ
: Κοιτάξτε, εγώ πιστεύω ότι αυτή η επείγουσα προκαταρκτική που έχει ξεκινήσει από την Εισαγγελία δεν  μπορεί να μην ολοκληρωθεί. Δεν γίνεται άλλο να συνεχίζεται η ατιμωρησία. Μιλάμε στην Ελλάδα πολλές φορές και λέμε ατιμωρησία, υπάρχει παντού ατιμωρησία. Μα και εδώ υπάρχει ατιμωρησία. Και όχι μόνο τώρα, τώρα δεν πρέπει να υπάρξει, αλλά τις προηγούμενες φορές.
Επικρατούσε η λογική να γίνουν παράνομες πράξεις, να γίνουν καταλήψεις, να γίνουν καταστροφές, και επειδή αποφύγαμε τα χειρότερα δεν προχωρούσε μία διαδικασία απόδοσης ευθυνών. Δεν είναι έτσι.
Πρέπει οπωσδήποτε να αποδοθούν ευθύνες διότι σας ξαναλέω δεν έχει το περιθώριο η ελληνική κοινωνία, η χώρα στο σύνολό της, να αντιμετωπίζει κάθε τόσο τέτοιους αναπάντεχους κινδύνους.  Γιατί;  Γιατί στο παρελθόν κάποιοι πράγματι λειτούργησαν με πλημμέλεια στην άσκηση των καθηκόντων τους ή με τελείως λανθασμένο πολιτικά τρόπο πάντοτε με γνώμονα εννοώ το δημόσιο συμφέρον.
Λοιπόν, αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
: Αυτό να το δούμε, κύριε Υπουργέ, γιατί μέχρι τώρα δεν το έχουμε δει.  Δηλαδή όταν έχουμε έκτροπα, επεισόδια ή οτιδήποτε με το που σταματά η κρίση ξεχνούμε και αυτούς που τα διέπραξαν.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ
: Ναι, εγώ νομίζω ότι δεν πρέπει..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
: Και σας λέω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.  Δεν έχουμε δει ακόμα τους ενόχους που χτύπησαν τον βουλευτή τον Χατζηδάκη ή τον Παναγόπουλο.  Δεν είναι δική σας αρμοδιότητα, το καταλαβαίνω, αλλά διαπιστώνω ότι..
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ
: Δεν μπορώ να φανταστώ, κύριε Χιώτη, συμφωνώντας απόλυτα μαζί σας ότι δεν εξακολουθεί και δεν συνεχίζεται η προσπάθεια ανεύρεσης των υπαιτίων και της περίπτωσης που είπατε της απαράδεκτης επίθεσης που δέχτηκε ο κος Χατζηδάκης και κάθε άλλης παρόμοιας.  Αλλά και στη συγκεκριμένη περίπτωση και όλων όσων πράγματι διέπραξαν σωρεία, ξανά λέω, αδικημάτων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
: Πάντως ήθελα να σας πω και το εξής, εδώ η δική μου γνώμη είναι ότι η Κυβέρνηση λειτούργησε σε δύο ταχύτητες.  Γιατί βλέπουμε πράγματι, είδα ότι πριν ότι ρίξατε τις ευθύνες στις πρυτανικές αρχές.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ
: Για μια φάση όχι ολοκληρωτικά για όλα, μην είμαι άδικος.  Δεν θέλω να είμαι άδικος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
: Για μια φάση, το πράγμα όμως πάει πολύ πιο πριν. Όταν, από ότι ξέρω, υπήρχαν πληροφορίες και από την τοπική αστυνομία αλλά και από την ΕΥΠ ότι ετοιμαζόταν ένα happening εκεί στην Κρήτη.
Προσπαθούσαν να μαζέψουν μετανάστες, είχαν αποταθεί πρώτα στους ανθρώπους από το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν να φτιάξουν μια ομάδα και να έρθουν να καταλάβουν τη Νομική.  Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι αυτοί τους επετράπη να μπουν στο πλοίο και να φτάσουν ως τη Νομική.  Εκεί δεν υπάρχουν κυβερνητικές ευθύνες;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ
: Κύριε Παπαδόπουλε, νομίζω ότι η αστυνομία από ότι έχω καταλάβει εγώ που κυρίως ήρθα σε επαφή με το τελικό και πολύ από πλευράς αστυνομίας αποτελεσματικό χειρισμό, εννοώ του τελικού σταδίου, δεν αιφνιδιάστηκε. Γνώριζε. Νομίζω ότι από αυτό μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι συνειδητά έκανε επιχειρησιακά τις επιλογές που νόμιζε ορθότερες.
Τώρα βεβαίως όλοι δικαιούνται να κρίνουν τους χειρισμούς.  Αυτό που νομίζω όμως ότι πρέπει να κρατήσουμε σαν αίσθηση είναι ότι συνειδητά έκαναν κάποιους χειρισμούς και νομίζω ότι για όλα τα στάδια, εγώ έχω εικόνα σας λέω προσωπική για το τελικό στάδιο όπου ήταν εξαιρετικοί οι χειρισμοί και τα αντανακλαστικά της αστυνομίας, για όλους τους χειρισμούς νομίζω αρμόδιοι είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι της αστυνομίας που πρέπει να εξηγήσουν εάν και γιατί ενδεχομένως αντέδρασαν όπως αντέδρασαν στο πρώτο στάδιο που είχε σαν αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μπορέσουν να μπουν στη Νομική.
Πάντως νομίζω ότι ό,τι έκαναν, το έκαναν συνειδητά.  Άρα θα έχουν και ένα σκεπτικό το οποίο εκείνοι μπορούν μόνο να εξηγήσουν, εγώ δεν το γνωρίζω.
Και γενικά, με συγχωρείτε, σε αυτό το σημείο να πω μια παρατήρηση γιατί το ζήσαμε και στη Νομική. Γενικά στην Ελλάδα πρέπει να κατακτήσουμε και ένα άλλο επίπεδο λειτουργίας, συνεργασίας κυρίως εμείς στο κράτος, στην πολιτεία, στην Κυβέρνηση. Ότι πρέπει ο καθένας να αναγνωρίζει στον αρμόδιο το δικαίωμά του και την υποχρέωσή του και το καθήκον να ασκεί τα καθήκοντά του. Δηλαδή να σας το πω πιο απλά, στο επιχειρησιακό κομμάτι της κατάληψης της Νομικής ούτε αναμίχθηκε, ούτε μπορούσε, ούτε έπρεπε κανείς να αναμιχθεί. Ήταν αποκλειστικής αρμοδιότητας της αστυνομίας.  Ξέρετε, υπάρχουν θέματα τα οποία ούτε πολιτικά είναι και νομίζω ότι η ελληνική αστυνομία έχει κάνει πολύ μεγάλες προόδους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
: Θα μπορούσε όμως η ελληνική αστυνομία να τους σταματήσει να μην μπουν στο πλοίο, κύριε Υπουργέ.  Δηλαδή θέλω να πω, αυτό μου φαίνεται εμένα σαφές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
: Ή να τους μπλοκάρει στον Πειραιά να μην ανέβουν στη Νομική.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ
: Εντάξει, αυτά όλα είναι προφανή και εύλογα ερωτήματα.  Νομίζω σας ξανά λέω ότι αρμόδια να απαντήσει είναι η αστυνομία γιατί είμαι βέβαιος ότι με συγκεκριμένο σκεπτικό έκανε ότι έκανε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
: Ας κρατήσουμε πάντως ότι όλη αυτή η επιχείρηση είχε αίσιο τέλος. Θα μπορούσε να είχε βυθιστεί η Αθήνα, να είχε καεί η Αθήνα, να είχαμε αιματοκύλισμα και παρόλα αυτά οι άνθρωποι φύγανε πεζοί και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Πατησίων.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ
: Και ας κρατήσουμε ότι υπήρξαν συγκεκριμένοι υποκινητές, οργανωτές στους οποίους πρέπει να αποδοθούν ευθύνες πάση θυσία από τον Εισαγγελέα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
: Αυτό το κρατάμε οπωσδήποτε, κύριε Υπουργέ.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ
: Και επίσης πρέπει αυτό το περιστατικό της κατάληψης της Νομικής να γίνει γομολάστιχα με την οποία θα σβήσει από τη συλλογική μνήμη των οικονομικών μεταναστών το παράδειγμα των μαζικών νομιμοποιήσεων ή και της νομιμοποίησης των 15 Μαροκινών το 2008-2009 διότι αυτό δεν πρόκειται να επαναληφθεί από εμάς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
: Μάλιστα. Κύριε Υπουργέ, να σας ευχαριστήσουμε πολύ για αυτή τη συνομιλία.