Η ΝΔ για την υποχρέωση των επιχειρήσεων για συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών και επιταγώνΟ Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή τα προβλήματα που δημιουργούνται στην αγορά από την εφαρμογή του νόμου 3842/2010 για τις συναλλαγές άνω των 1500 €, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Νέα σοβαρά εμπόδια στην Αγορά δημιουργεί η ρύθμιση του Ν. 3842/2010 για τις συναλλαγές ιδιωτών με επιχειρήσεις, για ποσά άνω των 1500 €, μόνο μέσω πιστωτικών καρτών, επιταγών και τραπεζικών λογαριασμών.

Η Ελληνική Αγορά έχει ιδιομορφίες, που η διάταξη δεν έχει λάβει υπόψη της. Παρόλο που κινείται στη σωστή κατεύθυνση για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Ιδιομορφίες που αφορούν στις προδιαγραφές και απαιτήσεις του Τραπεζικού μας Συστήματος, τους αλλοδαπούς και μετανάστες καταναλωτές, τους τουρίστες υψηλών εισοδημάτων, τους καταναλωτές προχωρημένης ηλικίας που δεν πραγματοποιούν αγορές με πιστωτικές κάρτες. Πολύς κόσμος δεν έχει πρόσβαση σε επιταγές, πιστωτικές κάρτες κλπ. Οκτώ μήνες μετά από την ψήφιση του νόμου, το Υπουργείο Οικονομικών αδιαφορεί και δεν κάνει καμιά προετοιμασία για την εφαρμογή του. Ενδεικτικά, δεν έχει εκδοθεί ακόμη η διευκρινιστική εγκύκλιος.
Αποτέλεσμα είναι, σήμερα να δυσχεραίνο
νται οι συναλλαγές, να καταστρατηγείται ο νόμος, ο οποίος στην πράξη δεν μπορεί να εφαρμοστεί, ενώ την ίδια στιγμή είναι σε ισχύ διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμα) για τη μη εφαρμογή του. Οι φορείς της αγοράς, διαμαρτύρονται έντονα και ζητούν διευθέτηση. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα, με παράταση για την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης ή να μελετήσει την αύξηση του ορίου των 1500 € ή και τα δυο ταυτόχρονα. Επιτέλους, η Οικονομία μας δεν αντέχει προχειρότητα και πειραματισμούς. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, δεν πρέπει να εμποδίζει την επιχειρηματικότητα. Η Ελληνική Αγορά έχει ανάγκη από μέτρα τόνωσης και ενίσχυσης και όχι από περιορισμούς που εμποδίζουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, την ανάπτυξή της. Για τα θέματα αυτά κατέθεσα, σήμερα, ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό».