Αλλάζει η αρτιότητα στα εκτός σχεδίου;

 

Την περίοδο αυτή έχει εκτεθεί σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο με θέμα την «διατήρηση της βιοποικιλότητας» το οποίο έχει καταθέσει ο Υφυπουργός κ. Σηφουνάκης. Σύμφωνα με δηλώσεις αρμοδίων, στην περίπτωση που το νομοσχέδιο ψηφιστεί, δημιουργεί νέα πολεοδομικά δεδομένα για την αρτιότητα στα εκτός σχεδίου οικόπεδα. Η πρώτη επίσημη αντίδραση από τις Κυκλάδες εμφανίστηκε στη δημοσιότητα σήμερα από τον δήμαρχο Σερίφου κ. Αντωνάκη Αντώνη με σχετική ανακοίνωση που ακολουθεί:
«Με αφορμή το σχέδιο νόμου του Υφυπουργού κ. Σηφουνάκη με θέμα «διατήρηση βιοποικιλότητας και άλλων διατάξεων» σας ενημερώνουμε ότι ο Δήμος μας καθώς και άλλοι Δήμοι , νησιά της Περιφέρειας μας , κινητοποιούμαστε ενάντια στην ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και ζητάμε την απόσυρσή του ώστε να συζητηθεί με τους νεοσύστατους και τους αυτοδιοικητικούς πλέον Καλικρατικούς Δήμους . Οι θέσεις μας και οι αποδέκτες αυτών παρουσιάζονται παρακάτω

 

 

 

ΘΕΜΑ:ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ «ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ»

Πριν από λίγους μήνες ξεκίνησε η εφαρμογή του νόμου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, ενός νόμου που προωθεί την αυτοτέλεια και την αυτονομία των δήμων. Με αυτό το δεδομένο, το προς ψήφιση νομοσχέδιο του Υφυπουργού κ. Σηφουνάκη, χωρίς προηγουμένως να έχει ζητήσει τις απόψεις και προτάσεις των νεοσύστατων καλλικρατικών δήμων, αφενός δυναμιτίζει τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και αφετέρου είναι άδικο και καταχρηστικό για όσους ιδιοκτήτες γης οριοθέτησαν ή αγόρασαν εκτάσεις βασιζόμενοι στον προηγούμενο και σχετικά πρόσφατο (2002) νόμο, του ίδιου υπουργού.
Οι θέσεις μας ως προς αυτή την κατεύθυνση είναι:
α. Αντιτασσόμαστε στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο λόγω της σοβαρής επίπτωσης που θα έχει στην οικοδομική δραστηριότητα του Δήμου μας και κατά συνέπεια στην αναπτυξιακή του προοπτική, τη στιγμή μάλιστα που περίπου το 40% της οικονομικής δραστηριότητας του νησιού μας προέρχεται από την οικιστική ανάπτυξη.
β. Αντιτασσόμαστε στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο θεωρώντας ότι επιδεικνύει αδικαιολόγητη έλλειψη σεβασμού των πολιτών, λόγω του σοβαρού πλήγματος που προκαλεί στις περιουσίες των δημοτών μας που έχουν κάνει συμβόλαια ή έχουν μεταβιβάσει στις οικογένειές τους γη, αλλά και των ιδιωτών και επαγγελματιών που έχουν επενδύσει στην αγορά γης με βάση τον προηγούμενο νόμο του 2002.
γ. Αντιτασσόμαστε στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο λόγω του αναφαίρετου δικαιώματός μας να λαμβάνουμε γνώση, να συμμετέχουμε στις προτάσεις και να συναποφασίζουμε με τα αρμόδια όργανα, λαμβάνοντας ασφαλώς υπόψη, όλες τις παραμέτρους για τις πολιτικές που εφαρμόζονται στον τόπο μας και που επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητά μας.
δ. Αντιτασσόμαστε στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο το οποίο αφήνει επικίνδυνες ασάφειες και αφενός μπορούν σημεία του να ερμηνευτούν κατά το δοκούν και αφετέρου έρχεται σε αντίθεση με τις επιστημονικές μελέτες που επικαλείται για τον χαρακτηρισμό των περιοχών ως Natura.

Οι θέσεις μας έχουν σταλεί:

Α. Στα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου:
1. Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Κο Μαχαιρίδη
2. Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Κο Πουσσαίο
3. Περιφερειακό Σύμβουλο Κο Κόκκινο Χαράλαμπο
4. Περιφερειακή Σύμβουλο Κα Καφαντάρη Ευθαλία
5. Περιφερειακό Σύμβουλο Κο Συρμαλένιο Νικόλαο
6. Περιφερειακό Σύμβουλο Χρυσόγελο Νικόλαο
Β. Στον Πρόεδρο της  ΤΕΔΚ και Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης Ιωάννη Δεκαβάλλα  και τους Δημάρχους των Κυκλάδων.
Γ. Στους Υπουργούς και Υφυπουργούς που υπογράφουν το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, στους αρμόδιους Βουλευτές της Περιφερείας μας καθώς και στους αρμόδιους του θέματος Βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Σέριφος έχει στο μεγαλύτερό της μέρος χαρακτηριστεί NATURA  και οι μόνες περιοχές που μένουν εκτός NATURA είναι περιοχές δύσβατες και αδιάφορες για κάθε δραστηριότητα. Επίσης στην Περιφέρεια μας η αρτιότητα είναι στα τέσσερα στρέμματα και με βάση το νόμου του Σηφουνάκη του 2002 η δόμηση μειώθηκε από τα 300τ.μ.  στα 150τ.μ. ενώ παράλληλα αυξήθηκε η απόσταση του αιγιαλού από τα 30μ στα 100 με 200 μ  αναλόγως την περιοχή .
Επισημαίνουμε  ακόμα , ότι στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο δεν αλλάζει τίποτα για τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις που έτσι και αλλιώς χρειάζονταν 10 στρέμματα για να πάρουν άδεια, άρα ο νόμος παραμένει ευνοϊκός για αυτές τις μονάδες μέσα σε περιοχές NATURA και δεν απαγορεύει την εγκατάσταση ΑΠΕ,  δηλαδή φωτοβολταϊκών πάρκων  και ανεμογεννητριών,μ,ιμ που σημειωτέον οι δεύτερες προκαλούν απώλειες στα προστατευόμενα είδη πουλιών των NATURA περιοχών .
Ο Δήμος μας έχει ορίσει επιτροπή αποτελούμενη από νομικό, πολιτικό μηχανικό και τοπογράφο, οι οποίοι θα αναλύσουν τις αντιφάσεις, την αντισυνταγματικότητα και τις επιπτώσεις του νέου νόμου και θα αποστείλουμε σχετικές προτάσεις στους αρμόδιους  Υπουργούς και Βουλευτές.
Σας καλούμε , ως υπεύθυνα για την ενημέρωση των πολιτών Μέσα , να στηρίξετε να στηρίξετε και να προβάλετε  τον αγώνα μας ενάντια στο παράλογο αυτό νομοσχέδιο , ώστε οι τηλεθεατές , ακροατές και αναγνώστες σας να αναλογιστούν την αδικία , τον παραλογισμό , την κατάχρηση της κεντρικής εξουσίας και την αποδυνάμωση της τοπικής –περιφερειακής , τις σκοπιμότητες , τα συμφέροντα και την έλλειψη σεβασμού προς τους πολίτες σε όλα τα επίπεδα».
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΕΡΙΦΟΥ
ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ Π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ