Η ΝΔ για οφειλέτες ΦΠΑ και ΔΟΥ πλοίων

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, δημοσιοποίησε δηλώσεις σχετικά με την οριζόντια ποινικοποίηση επί μη απόδοσης ΦΠΑ. Ακολουθεί το σχετικό κείμενο:
«Μετά την οριζόντια και κοινωνικά άδικη περικοπή μισθών και συντάξεων, η κυβέρνηση επανέρχεται εξαντλώντας την αυστηρότητά της με οριζόντια ποινικοποίηση (μηνυτήριες αναφορές και φυλακίσεις) επί μη απόδοσης ΦΠΑ, ακόμη και για πολύ μικρά ποσά.

 

 

 

Ενώ, η Ν.Δ. με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τον Σεπτέμβριο του 2009, αναγνωρίζοντας τις επιπτώσεις της κρίσης, θεσμοθέτησε μηχανισμό διευκολύνσεων για τις επιχειρήσεις, όπως η καταβολή σε τρεις δόσεις του ΦΠΑ, έρχεται σήμερα η κυβέρνηση και αυστηροποιεί ακόμη περισσότερο τις ποινές σε ιδιαιτέρως μικρά ποσά, απειλώντας με φυλάκιση ακόμη και οφειλέτες των 100 €! Ακυρώνει, ουσιαστικά, τις κυβερνητικές διαρροές για επαναφορά της τμηματικής καταβολής του ΦΠΑ (ως μέσο ανακούφισης των επιχειρήσεων), δηλαδή του νόμου της Ν.Δ. που η ίδια κατήργησε πριν από ένα χρόνο. Αποδεικνύει ότι επιμένει σε μια πολιτική οικονομικά αναποτελεσματική και κοινωνικά άδικη. Η προχειρότητα και η έλλειψη σχεδίου αποτελούν κακό σύμβουλο για την κυβέρνηση. Η απόφαση αυτή του Υπουργείου Οικονομικών, έρχεται σε αντίθεση όχι μόνο με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά και με όλες εκείνες τις χαριστικές ρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ προς οφειλέτες διαφόρων κατηγοριών (περαίωση). Η μάχη για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, δεν υπηρετείται αποτελεσματικά από ρυθμίσεις ποινικού χαρακτήρα, για παραβάσεις μικρών ποσών από πολύ μικρούς επιχειρηματίες και επαγγελματίες. Στόχος, δεν πρέπει να είναι η φυλάκιση, αλλά η είσπραξη. Η κρίση, απαιτεί προσαρμογή των εισπρακτικών μέτρων στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης των επιχειρήσεων, ώστε να είναι συνεπείς, καθώς και στην αποτροπή των παραβάσεων που επαναλαμβάνονται και στερούν από το δημόσιο κρίσιμους πόρους για την αντιμετώπιση του Χρέους και των Ελλειμμάτων. Καλούμε την κυβέρνηση, να επαναφέρει το μέτρο της Ν.Δ. για την τμηματική καταβολή του ΦΠΑ και να αποσύρει τη συγκεκριμένη διάταξη, η οποία όχι μόνο δεν προσφέρει τίποτα, αλλά αντίθετα θα αυξήσει τη γραφειοκρατία και θα δημιουργήσει κοινωνικές εντάσεις».

Για ΔΟΥ Πλοίων

Με αφορμή τα δημοσιεύματα του Ημερήσιου Τύπου σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τη ΔΟΥ Πλοίων, καθώς και τις εντονότατες αντιδράσεις των Φορέων της Ναυτιλίας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης, όπως αυτή παρουσιάζεται από τα καθημερινά δημοσιεύματα του ημερήσιου τύπου, να προχωρήσει στην κατάργηση της ΔΟΥ Πλοίων, προκαλεί έκπληξη και πλήθος ερωτηματικών. Η έλλειψη συγκροτημένου σχεδίου και η προχειρότητα της κυβέρνησης είναι εμφανείς. Μετά το φιάσκο της κατάργησης του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και την αποδυνάμωση του Λιμενικού Σώματος, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταφέρει ένα ακόμη πλήγμα σε έναν από τους δυναμικότερους κλάδους της Ελληνικής οικονομίας. Την Ελληνική και Ελληνόκτητη ναυτιλία, που βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας, κατέχει το 16% της παγκόσμιας χωρητικότητας, ενώ το ναυτιλιακό συνάλλαγμα για το 2010 ανέρχεται σε 15 δισ. €.
Η κυβέρνηση, δείχνει να μη λαμβάνει υπόψη τις διαμαρτυρίες και αντιδράσεις του ναυτιλιακού κλάδου. Φαίνεται να αγνοεί το γεγονός ότι η ΔΟΥ Πλοίων, εδώ και 31 συναπτά έτη, επιτελεί εξειδικευμένο έργο, διαθέτει πολυετή εμπειρία σε ναυτιλιακά θέματα (όπως νηολογήσεις πλοίων, μισθοδοτικές καταστάσεις αξιωματικών και πληρωμάτων για φορολόγηση αμοιβών, φόρος πλοίων, φορολογία εισοδήματος ναυτιλιακών εταιρειών, θέματα ΦΠΑ, εγγραφή και διαγραφή πλοίων από τα Ελληνικά νηολόγια κ.α.), που σε καμία περίπτωση δεν σχετίζονται με το αντικείμενο των υπόλοιπων ΔΟΥ της χώρας. Πρόκειται για υπηρεσία που φορολογεί περισσότερες από 4.000 ναυτιλιακές επιχειρήσεις και περισσότερα από 8.000 πλοία με Ελληνική σημαία, ενώ τα έσοδα της για τη χρήση του 2010 ξεπέρασαν τα 200 εκατ. €, υπερκαλύπτοντας τους στόχους που έθεσε το Υπουργείο Οικονομικών.
Η Ν.Δ., είναι αντίθετη με πράξεις και πολιτικές που λειτουργούν ανασταλτικά στην Αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας. Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει, επιτέλους, τους πειραματισμούς και να επιδείξει την πρέπουσα σοβαρότητα. Αντί να καταργήσει τη ΔΟΥ Πλοίων, να προχωρήσει στην ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της υπηρεσίας, ώστε να εξακολουθήσει να προσφέρει απρόσκοπτα τις υπηρεσίες της σε έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της Ελληνικής οικονομίας».