Για ένταξη πολιτιστικών έργων σε χρηματοδοτήσεις ενημερώνει ο Π. Ρήγας, πουθενά η Πάρος!

Με δελτίο τύπου ο βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ και υφυπουργός Ανάπτυξης ενημερώνει για την ένταξη έργων στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης που αφορούν στην υποδομή πολιτισμού. Πολύ σωστά, ο Π. Ρήγας σημειώνει ότι η ανάδειξη των αρχαιολογικών και άλλων πολιτιστικών μνημείων αποτελεί στοιχείο που δύναται να χρησιμοποιηθεί ως συγκριτικό πλεονέκτημα για τον τουρισμό και την οικονομία.
Με θλίψη παρατηρούμε ότι η Πάρος που διαθέτει τεράστιο αναξιοποίητο πλούτο στο συγκεκριμένο τομέα, τόσο αρχαιολογικών χώρων (αφορά και την Αντίπαρο η συγκεκριμένη αναφορά, κυρίως ως προς το Δεσποτικό), όσο και θρησκευτικών μνημείων, δεν έχει καταθέσει καν πρόταση για καμία χρηματοδότηση.
Μόνο έργο στον τομέα του πολιτισμού η αναξιοποίητη προσπάθεια του Γ. Ραγκούση για να κατασκευαστεί πολιτιστικό κέντρο που και αυτή βασίζεται στην καταρχήν χρηματοδότηση από το ταμείο του Βελεντζείου Ιδρύματος με πάρα πολλά χρήματα.
Ακολουθεί η ανακοίνωση Π. Ρήγα:

«Τους τελευταίους μήνες, μια σειρά έργων πολιτιστικής υποδομής, που αφορούν τις Κυκλάδες, εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007 – 2013, μετά από ενέργειες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και την έγκριση της χρηματοδότησης από το Υπουργείο Οικονομίας Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας.
Για τις Κυκλάδες η ανάδειξη τέτοιων πολιτιστικών μνημείων σηματοδοτεί την αξιοποίηση ενός ισχυρού συγκριτικού πλεονεκτήματος που θα αποτελέσει πυλώνα στήριξης της οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης του Νομού μας.

 

 

 

Ένα από αυτά είναι το έργο «Ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Μήλου», προϋπολογισμού 1,5 εκ. €, το οποίο προβλέπει την προστασία, ανάδειξη και βελτίωση της πρόσβασης σε αυτό το σπουδαίο μνημείο, που αποτελεί ένα από τα καλύτερα σωζόμενα θέατρα των Κυκλάδων, ορόσημο της αρχαίας πόλης της Μήλου και πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο. Η κατασκευή του έργου αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα από την ΚΑ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
Στη συνέχεια, το έργο «Συντήρηση και ανάδειξη μνημείων αρχαίας Καρθαίας Κέας», προϋπολογισμού 900.000€. Η Καρθαία είναι μια από τις αρχαίες πόλεις των Κυκλάδων που σώζονται σε καλή κατάσταση. Σε μια έκταση 6 περίπου στρεμμάτων, σώζονται τείχη, πρόπυλο, ναοί, θέατρο, οικίες, τάφοι και οδοί από τη γεωμετρική εποχή έως και την ύστερη αρχαιότητα, που δίνουν με σπάνια πληρότητα την πολεοδομική οργάνωση και την αρχιτεκτονική ταυτότητα μιας σπουδαίας -και πολύ γνωστής από τις γραπτές πηγές- αρχαίας πόλης. Οι εργασίες που προβλέπεται να γίνουν είναι η στερέωση του σωζόμενου τμήματος του αρχαίου μεγαλιθικού ανδήρου του ναού του Απόλλωνα, η αναστήλωση του προπύλου και η αποκάλυψη και στερέωση του θεάτρου. Επιπρόσθετα, το υπάρχον ενημερωτικό τετράπτυχο για τον αρχαιολογικό χώρο, θα εκδοθεί και στο σύστημα Μπράιγ.
Ακόμη, η «Στερέωση αρχαίου πύργου Αγ. Μαρίνας Κέας», προϋπολογισμού 1.200.000€.  Πρόκειται για ένα σημαντικό αρχαίο πύργο, ο οποίος χρονολογείται από τον 4ο αι. π.Χ. και βρίσκεται στην περιοχή της μεταβυζαντινής μονής της Αγίας Μαρίνας. Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα πύργου των υστεροκλασικών χρόνων και συγχρόνως ένα από τα σημαντικότερα και καλύτερα σωζόμενα αρχαία ανάλογα μνημεία, καθώς τμήματά του σώζονται σχεδόν μέχρι το πλήρες ύψος του.

Το έργο θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Κατά την πρώτη θα γίνει άμεση στήριξη και σταθεροποίηση της υπάρχουσας ετοιμόρροπης κατάστασης και κατά τη δεύτερη μερική αποκατάσταση του μνημείου με τη στερέωση και τη μερική συμπλήρωσή του. Με τον τρόπο αυτό, αφενός θα αντιμετωπιστεί ο ορατός κίνδυνος της κατάρρευσης του πύργου και αφετέρου θα αποδοθεί στο κοινό ένας ιδιαίτερα σημαντικός αρχαιολογικός χώρος, ο οποίος για πρώτη φορά θα είναι ασφαλής, οργανωμένος και επισκέψιμος.
Το πιο πρόσφατο έργο που εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007 – 2013 είναι η «Συντήρηση και αποκατάσταση του Εκκλησιαστικού Συγκροτήματος Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου», με προϋπολογισμό 2,5 εκ. €. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό μνημείο, όχι μόνο για τη Σύρο αλλά και για ολόκληρη την Καθολική κοινότητα της Ελλάδας. Το εκκλησιαστικό συγκρότημα περιλαμβάνει τον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου, το Καμπαναριό, το Βαπτιστήριο, το Σκευοφυλάκιο, την αίθουσα φιλοξενίας, το κτήριο του Ιστορικού Αρχείου, το επισκοπικό παλάτι, την ερειπωμένη οικία και τον περιβάλλοντα χώρο.
Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο».