Σε αναμονή εξελίξεων για τα Κέντα Υγείας, λέει ο Π. Ρήγας

Σχετικά με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την ψήφιση διάταξης, που ως τροπολογία ενσωματώθηκε στο Νόμο 3896/2010 και μετέταξε το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου και τις εποπτευόμενες από αυτό 35 μονάδες υγείας από την Γ΄ στη Β΄ Ζώνη, ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Παναγιώτης Ρήγας, σε αναλοίνωση του γνωστοποίησε τα ακόλουθα:

 

 

 

 

Με το Νόμο 3205 του 2003, το Νοσοκομείο της Σύρου και οι υπόλοιπες υγειονομικές μονάδες των Κυκλάδων είχαν καταταγεί στη Γ΄ Ζώνη, εξαιτίας των σημαντικών δυσκολιών που αντιμετώπιζαν στη στελέχωση και τη λειτουργία τους. Ήταν μία κατάταξη που αντιμετώπιζε με πραγματισμό και ευαισθησία την ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου και, ταυτόχρονα, μια κατάκτηση για τους κατοίκους των νησιών αλλά και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στις Κυκλάδες. Η αλλαγή που επήλθε με το άρθρο 34 του Νόμου  3896/2010 και κατέταξε το Νοσοκομείο της Σύρου και τις εποπτευόμενες από αυτό υγειονομικές μονάδες στη Β΄ Ζώνη αφορά μόνο το καθεστώς των εφημεριών. Δεν αφορά στις υπόλοιπες ευνοϊκές ρυθμίσεις που ισχύουν στις εν λόγω υγειονομικές μονάδες, ως προς τις οποίες εξακολουθούν να παραμένουν στην Γ΄ Ζώνη. Η επισήμανση αυτή γίνεται, όχι για να υποβαθμιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις που προκαλούνται από την πρόσφατη ρύθμιση στη λειτουργία των μονάδων υγείας του Νομού μας και στις μηνιαίες αποδοχές των γιατρών, αλλά για να διευκρινιστεί ότι η μεταβολή στη Β΄ Ζώνη αφορά μόνο στο καθεστώς των εφημεριών που είχε ρυθμιστεί με το Νόμο 3868 του 2010.
Σε συνάντηση που είχε ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Παναγιώτης Ρήγας, διαδοχικά με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας (τον Υπουργό, κ. Α. Λοβέρδο, τον Υφυπουργό, κ. Μ. Τιμοσίδη και το Γενικό Γραμματέα, κ. Ν. Πολύζο) αναλύθηκε εκ μέρους του το πρόβλημα που δημιουργούν αυτού του είδους οι «οριζόντιες» αποφάσεις στο νησιωτικό χώρο και επισημάνθηκαν οι δυσλειτουργίες και οι στρεβλώσεις που προκαλούνται στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας στα νησιά μας.

Τόσο ο Υπουργός, όσο και ο Υφυπουργός Υγείας κατανόησαν και αναγνώρισαν το μέγεθος του προβλήματος και ανέλαβαν τη δέσμευση με υπουργική τροπολογία που θα ενσωματώσουν στο Πολυνομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ – που θα εισαχθεί και θα ψηφισθεί από τη Βουλή τον Ιανουάριο του 2011 – να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα.  Παράλληλα, με πρωτοβουλία του Υφυπουργού, κ. Ρήγα, θα οργανωθεί στη Σύρο – εντός του μηνός Ιανουαρίου – συνάντηση με θέμα τη λειτουργία των Μονάδων Υγείας στις Κυκλάδες, με την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και των τοπικών φορέων που σχετίζονται με το θέμα.