Ορκωμοσία δια υποσχέσεων στην Περιφέρεια και σχετική ανακοίνωση ΥΠΕΣ

 

 

Κανονικά πραγματοποιήθηκε εχτές στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ερμούπολης στη Σύρο, η ορκωμοσία του Περιφερειάρχη και του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και ακολούθως το σεμινάριο ενημέρωσης του Περιφερειακού Συμβουλίου από την Ε.Ε.Τ.Α.Α. Θυμίζουμε ότι περιφερειακοί σύμβουλοι από τα Δωδεκάνησα  του συνδυασμού της πλειοψηφίας (Μαχαιρίδης, ΠΑΣΟΚ) είχαν απειλήσει ότι δεν θα προσέλθουν στην ορκωμοσία, αν το Υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο των εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή του «Καλλικράτη» δεν αποφασίσει την μεταφορά υπηρεσιών της νέας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην Ρόδο. Τελικά, δόθηκαν κάποιες υποσχέσεις και η διαδικασία ολοκληρώθηκε κανονικά.  Αμέσως μετά την ορκωμοσία, στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Περιφερειάρχης και επικεφαλής της παράταξης «Νότιο Αιγαίο – Αρχιπέλαγος Δημιουργίας» Γιάννης Μαχαιρίδης τόνισε:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
ΣΗΜΕΡΑ, την ιστορική αυτή μέρα για την Αυτοδιοίκηση και για το Νότιο Αιγαίο, δίνουμε τον ιερό όρκο που μας δεσμεύει να εργαστούμε για την επιτυχία της διοικητικής μεταρρύθμισης, προς όφελος των πολιτών. Ένας όρκος – δέσμευση να τιμήσουμε την εντολή των συμπατριωτών μας σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, που είναι έτοιμοι να κάνουν τη μεγάλη υπέρβαση, να μην οχυρωθούν μέσα σε γεωγραφικά όρια και να συμπορευτούν. Να αφήσουν πίσω επιφυλάξεις και να ανακαλύψουν τα πολλά που τους ενώνουν. Ένας όρκος – συμφωνία να μην υποχωρήσουμε και να μη συμβιβαστούμε μπροστά στις δυσκολίες και στα εμπόδια. Να μην ενδώσουμε στην μεμψιμοιρία, περιοριζόμενοι στην ελάσσονα προσπάθεια, χαραμίζοντας τις αστείρευτες δυνάμεις που κρύβει η κοινωνία του κάθε ενός από τα 48 νησιά της Περιφέρειάς μας. Ένας όρκος – οδηγός για να γίνει το Νότιο Αιγαίο τόπος δημιουργίας, πεδίο μεγάλων προκλήσεων και ευκαιριών, αλλά και πεδίο ρήξεων και συγκρούσεων.
ΣΗΜΕΡΑ δεσμευόμαστε απέναντι σε κάθε Νοτιοπελαγίτη να υπηρετήσουμε την πρώτη αιρετή Περιφέρεια με εντιμότητα, σκληρή δουλειά και όραμα. Να ενώσουμε τη φωνή και τις δυνάμεις μας που δεν επιτρέπεται να σπαταλήσουμε. Οι πολίτες του Νοτίου Αιγαίου ψήφισαν σοφά στις πρόσφατες εκλογές. Την εντολή τους καλούμαστε να την επωμιστούμε όλοι. Δεν εξαίρεσαν κανέναν. Είναι ευτύχημα που στο πρώτο αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου εκπροσωπούνται όλες οι παρατάξεις. Καμιά φωνή δεν περισσεύει. Κάθε ιδέα και πρόταση θα προσθέσει στην κοινή προσπάθεια. Μας ενώνει ο ίδιος στόχος. Να νοιώσει ο κάθε κάτοικος του Νότιου Αιγαίου ότι αξίζει να μένει στις ρίζες του, να δημιουργεί στον τόπο του και να έχει δικαίωμα στο όνειρο. Δικό μας χρέος, να συγκρουστούμε με αυτό που θεωρείται – ή κάποιοι θεωρούν – ότι είναι μοιραίο και αναπόφευκτο για τον νησιώτη. Να είμαστε απέναντι με όσους πιστεύουν ότι η μοίρα του Αιγαιοπελαγίτη είναι να ζει σε συνθήκες άγονης γραμμής. Δική μας πλέον υπόθεση είναι να δοθεί οριστικό τέλος σε πολιτικές και νοοτροπίες που καθιστούν τα νησιά του Αρχιπελάγους «δυσμενή μετάθεση».
Αδιαπραγμάτευτα προαπαιτούμενα για όλα αυτά είναι να διασφαλιστούν, από την πρώτη στιγμή, οι θεμελιώδεις αρχές της ισονομίας και της δικαιοσύνης που θα διαπερνούν απ’ άκρου σ’ άκρο το σύνολο της Περιφέρειάς μας. Έστω και ένας Νοτιοπελαγίτης να αισθάνεται ότι δεν απολαμβάνει τα αγαθά της ίσης μεταχείρισης και τις δίκαιης αντιμετώπισης, τότε στο στέρεο οικοδόμημα που φιλοδοξούμε να χτίσουμε θα ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος της ρωγμής και της κατεδάφισης. Αυτό δεν είναι αιτούμενο Δωδεκανησιακό ή Κυκλαδίτικο. Δεν είναι απαίτηση του Συριανού ή του Ροδίτη. Πρόκειται για μια πολιτική και κοινωνική αναγκαιότητα που αφορά και αγγίζει κάθε κάτοικο του Νοτίου Αιγαίου, από τη Σύρο μέχρι τη Ρόδο και από το Καστελόριζο μέχρι την Κέα.
Μόνο έτσι θα απαντήσουμε έγκαιρα και καταλυτικά σε κάθε απόπειρα διαιώνισης του όποιου σκεπτικισμού ακόμα εκδηλώνεται για τη βαθιά αυτή αυτοδιοικητική τομή και την συνύπαρξη στο Νότιο Αιγαίο.
Σχεδιασμοί και αποφάσεις, που φανερώνουν παντελή άγνοια του χώρου και των αναγκών του, δεν μπορεί να θεωρηθούν τετελεσμένα.
Αν υποχωρήσουμε τώρα, θα στείλουμε λάθος μηνύματα σε όσους αποφασίζουν ερήμην μας.

Είμαστε εδώ για να σφυρηλατήσουμε την ενότητα, την αμοιβαιότητα και την εμπιστοσύνη ανάμεσα σε τόπους που η ιστορική συγκυρία τούς φέρνει ακόμα πιο κοντά. Πρωταρχική μας υποχρέωση μας είναι να εμπεδωθεί σε κάθε Κυκλαδίτη και Δωδεκανήσιο το αίσθημα του δικαίου και της ισονομίας. Εμείς είμαστε αυτοί που θα διασφαλίσουμε, επί της ουσίας, τη συνοχή και την εγγύτητα στο νησιωτικό χώρο. Οι Νοτιοπελαγίτες, Δωδεκανήσιοι και Κυκλαδίτες, μοιράζονται κοινές αγωνίες, ελπίδες και στόχους. Μοιράζονται την ίδια φιλοδοξία να γίνει η Περιφέρειά τους πρότυπο στο νέο διοικητικό χάρτη της Ελλάδας και στην Ευρώπη.
Ο όρκος που δώσαμε σήμερα είναι μια απόφαση να μη διαψεύσουμε τις προσδοκίες και τα όνειρά τους. Είναι μια απόφαση να ξεκινήσουμε, με όρεξη και αποφασιστικότητα,  την τιτάνια προσπάθεια που οδηγεί στο δρόμο της ανάπτυξης. Στον μονόδρομο της αναζωογόνησης της κοινωνίας, απελευθερώνοντας τις υγιείς δυνάμεις του τόπου μας και χτίζοντας πάνω στην απαράμιλλη ομορφιά, στο πολύτιμο πολιτιστικό μας κεφάλαιο και στον περιβαλλοντικό πλούτο των νησιών μας.
Σας ευχαριστώ».

Ο επικεφαλής της μείζωνος μειοψηφίας και του συνδυασμού «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ», κος Χαράλαμπος Κόκκινος, τόνισε μεταξύ άλλων:
«ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ, ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΡΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΑΣ
Σ’ αυτή τη γιορτή της Δημοκρατίας και της Αυτοδιοίκησης, με την ορκωμοσία του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου, ξεκινά μια νέα περίοδο στη δοίκηση και στην αναπτυξιακή πορείας του τόπου μας. Η παράταξή μας, στο σύνολό της, υπακούοντας στην εντολή του 1/3 και πλέον των ψηφοφόρων που την εμπιστεύθηκαν, απευθυνόμενη ταυτόχρονα και στο σύνολο των νησιωτών μας, που επιθυμούμε την πρόοδο και την προκοπή, δηλώνουμε ότι με ενότητα, κοινή στόχευση, συσπείρωση των δυνάμεών μας, με συνέπεια και συνέχεια θα αγωνιστούμε για την ισόρροπη ανάπτυξη και την κοινή πορεία των νησιών μας.
Στις δύσκολες ώρες που περνά ο λαός, που αγωνιά και αγωνίζεται, οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την έννοια της πολιτικής που έχει απαξιωθεί τη συνείδηση μεγάλου μέρους των συμπολιτών μας, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για θετικές ενέργειες και δράσεις. Θα επικροτήσουμε ό,τι θετικό, θα συγκρουστούμε με τα προβλήματα και θα αντισταθούμε στις αντιλαϊκές και αντιαναπτυξιακές επιλογές.
Καλούμε την κυβέρνηση, που έχει σήμερα τον αποφασιστικό ρόλο, να παύσει να διχάζει του Κυκλαδίτες και τους Δωδεκανησίους, να μεριμνήσει για την καλή στελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας, να την στηρίξει με επαρκείς οικονομικούς πόρους και να οριστικοποιήσει το θεσμικό πλαίσιο και τους Οργανισμούς Λειτουργίας της Περιφέρειας και της Γενικής Διοίκησης Αιγαίου. Είμαστε παρόντες και παρούσες, με αίσθημα ευθύνης δίπλα στους νησιώτες.»

Ανακοίνωση από ΥΠΕΣ για τη διάρθρωση Δ/νσεων της Περιφέρειας
και οργάνωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου

Ωστόσο σήμερα 23/12 από το Υπουργείο Εσωτερικών δημοσιοποιήθηκε ανακοίνωση για το ζήτημα που είχε δημιουργηθεί:

«[…] στην Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου ελήφθη υπόψη η ανάγκη ισόρροπης διάρθρωσης των υπηρεσιών, βάσει του πληθυσμού, της διάταξης του στελεχιακού δυναμικού σε συνδυασμό με συγκεκριμένες αναπτυξιακές προοπτικές. Έτσι έδρα της Περιφέρειας είναι η Ερμούπολη της Σύρου και συγκροτούνται 6 Γενικές Διευθύνσεις, 3 με έδρα την Ερμούπολη και 3 με έδρα την Ρόδο.

Επίσης, για πρώτη φορά δημιουργείται ενιαία  Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου με έδρα τον Πειραιά, όπου θα εδρεύουν και οι τρεις γενικές διευθύνσεις ως επιτελικές  κρατικές υπηρεσίες, οι οποίες θα διαθέτουν επιμέρους δομές στο βόρειο Αιγαίο και στο νότιο Αιγαίο (Ερμούπολη, Ρόδος). Και στην περίπτωση αυτή έχει γίνει ισόρροπος καταμερισμός των επιμέρους αυτών υπηρεσιών, σύμφωνα με τις διοικητικές ανάγκες, το διαθέσιμο προσωπικό και τις τοπικές συνθήκες».