Δηλώσεις Μαχαιρίδη για τις αντιδράσεις μελών του συνδυασμού του για προβλέψεις «Καλλικράτη»


Την δική του εκδοχή για τις διαμαρτυρίες μελών της παράταξης του – πριν καν ξεκινήσει η θητεία τους – κατά μέρους των προβλέψεων «Καλλικράτη» για την οργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (η κρατική οντότητα που θα επιβλέπει για λογαριασμό της Κυβέρνησης τις Περιφέρειες), καταθέτει με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο εκλεγμένος Περιφερειάρχης κ. Μαχαιρίδης. Στο κείμενο ο κ. Μαχαιρίδης απαντά και στις ανακοινώσεις που έχουν προηγηθεί για το θέμα εκ μέρους επικεφαλής συνδυασμών της μειοψηφίας, δηλαδή των κ.κ Κόκκινου και Συρμαλένιου. Ακολουθεί το κείμενο:

«Κατά τη διάρκεια της μακράς και επίπονης διαβούλευσης που κάναμε για την επιτυχία της Διοικητικής Μεταρρύθμισης στον νησιωτικό μας χώρο, βασικός και αποκλειστικός μας γνώμονας ήταν και παραμένει η εύρυθμη λειτουργία της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Ο «Καλλικράτης» είναι τομή στα αυτοδιοικητικά πράγματα της πατρίδας μας και πρέπει να πετύχει. Σίγουρα, μια μεταρρύθμιση αυτού του εύρους έχει ατέλειες και δυσκολίες στην εφαρμογή του. Θα μπορούσαν να παραπεμφθούν όλα στο μέλλον για την επίλυση και αντιμετώπισή τους. Θα ήταν μάλιστα ο εύκολος δρόμος για όλους μας.

Όμως εμείς στο Νότιο Αιγαίο, λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου, θελήσαμε στο ξεκίνημα του νέου θεσμού να αποσαφηνίσουμε από την αρχή τα ζητήματα που άπτονται της διάταξης των υπηρεσιών και του προσωπικού της Περιφέρειας. Πάντα με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη κάθε περιφερειακής ενότητας, με την στήριξη του παραγωγικού ιστού και, κυρίως, την εξυπηρέτηση του πολίτη, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθεί από τον τόπο που ζει.
Διεκδικήσαμε και διεκδικούμε να κυριαρχήσουν η λογική και οι αρχές της δικαιοσύνης, της ισονομίας, της ίσης μεταχείρισης και της εγγύτητας στην ευαίσθητη νησιωτική μας Περιφέρεια. Αυτό δεν είναι απαίτηση μόνο των Συριανών ή των Ροδιτών. Είναι αναγκαιότητα που θέτει το σύνολο των Αιγαιοπελαγιτών. Η ψήφος των Νοτιοπελαγιτών τον περασμένο Νοέμβριο ήταν μια συνειδητή επιλογή συνύπαρξης και συμπόρευσης, παραμερίζοντας τα δεδομένα που αποτυπώνονται στους γεωγραφικούς χάρτες, βάζοντας πάνω απ’ όλα τα πολλά που τους ενώνουν.
Προς αυτήν την κατεύθυνση όλοι οι παράγοντες, βουλευτές, περιφερειακοί σύμβουλοι και φορείς καταθέσαμε και υποστηρίξαμε τις προτάσεις μας. Όσοι επιδιώκουν ή ανακαλύπτουν συγκρούσεις και διαχωριστικές γραμμές στους κόλπους της Περιφέρειάς μας, πλανώνται και θα διαψευστούν. Προσωπικά και σαν παράταξη, συγκρουόμαστε και είμαστε απέναντι σε όσους έχουν παντελή άγνοια του χώρου, των δυνατοτήτων και των ιδιαιτεροτήτων του. Από αυτή τη γραμμή δεν θα παρεκκλίνουμε ούτε σαν περιφερειακή αρχή, ούτε σαν Περιφερειακό Συμβούλιο».