Θέσεις ΕΣΕΕ για εξελίξεις στο εμπόριο

 

Έκπληξη και δυσαρέσκεια της ΕΣΕΕ για την εξαίρεση του εμπορίου από τον νέο Επενδυτικό Νόμο

To Σχέδιο Νόμου «Ενίσχυση Ιδιωτικών Επενδύσεων για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα και την Περιφερειακή Συνοχή», που τέθηκε σε Δημόσια Διαβούλευση προκάλεσε στο σύνολο του εμπορικού κόσμου έκπληξη και δυσαρέσκεια για την εξαίρεση του εμπορίου από αυτόν.
Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Ουδείς από εμάς μπορούσε να διανοηθεί ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την δυσάρεστη εξέλιξη της πλήρους απουσίας των εμπορικών επιχειρήσεων από το νέο πλαίσιο επενδύσεων. Παρόλα αυτά, το νόημα των λέξεων στο σχέδιο νόμου που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση είναι σαφές:
Το ελληνικό εμπόριο βρίσκεται για μία ακόμη φορά εκτός αναπτυξιακού και επενδυτικού νόμου.

Οι «αναγκαίες εξαιρέσεις» στις οποίες συγκαταλέγεται και το εμπόριο, με δεδομένο ότι δεν προβλέπονται από την κοινοτική νομοθεσία, φαίνεται ότι αποτελούν εθνικές επιλογές του Υπουργείου. Η συμμετοχή μας στην ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση δεν θα μπορούσε παρά να αποτελέσει τη νομιμοποίηση μιας πρωτοβουλίας του Υπουργείου, για την οποία ενημερωθήκαμε αιφνιδίως κατά τη ανάγνωση του εν λόγω Σχεδίου Νόμου.  Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε αυτό, δεν υπάγονται στο καθεστώς ενισχύσεων οι τομείς και κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, εκτός από το χονδρικό και λιανικό εμπόριο αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Επίσης, δεν υπάγονται στο καθεστώς ενισχύσεων τα επενδυτικά σχέδια που συνδέονται με την εξαγωγική δραστηριότητα καθώς και σχέδια εμπορίας εγχώριων προϊόντων.
Ως αποτέλεσμα, τριακόσιες είκοσι χιλιάδες (320.000) εμπο
ρικές επιχειρήσεις οι οποίες καλύπτουν σχεδόν το 30% των επιχειρήσεων της ελληνικής οικονομίας, εξαιρούνται από το καθεστώς των ενισχύσεων. Παραμένει αναπάντητο το ερώτημα: ενώ δίνεται η δυνατότητα στις εμπορικές επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε επιχειρηματικά πάρκα την ίδια στιγμή αποκλείονται από τον επενδυτικό νόμο.
Η ΕΣΕΕ, κλήθηκε από το Υπουργείο και συμμετείχε ενεργά σε όλα τα στάδια του κοινωνικού διαλόγου για το νέο Επενδυτικό Νόμο. Αποστείλαμε εγγράφως προτάσεις και ενώ είχαμε προφορικές δεσμεύσεις για την πλήρη υπαγωγή του εμπορίου στο καθεστώς ενισχύσεων, διαπιστώνουμε, με αμηχανία, την πλήρη, αναίτια και αδικαιολόγητη εξαίρεση του κλάδου.
Το εμπόριο δεν αποτελεί παράπλευρη οικονομική δραστηριότητα αλλά κλάδο με ζωτική σημασία για την οικονομία, την απασχόληση και την κοινωνία. Στην σημερινή συγκυρία, το εμπόριο καλείται να παίξει τον παραδοσιακά δυναμικό του ρόλο μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης, είτε μέσω του εσωτερικού είτε μέσω του εξωτερικού εμπορίου. Αυτός είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος για την αναγέννηση του δευτερογενούς τομέα.
Ο εμπορικός κόσμος της χώρας ζητά επιτακτικά:

  • Την πλήρη ένταξη του εμπορίου, εισαγωγικού, εξαγωγικού και εφοδιαστικού στις διατάξεις του προς διαβούλευση σχεδίου για το νέο  αναπτυξιακό νόμο.
  • Την ίση μεταχείριση και την άμβλυνση ανισοτήτων, ενώ δεν κατανοεί πως από την γενική επιχειρηματικότητα, τη νεανική επιχειρηματικότητα, τα ειδικά επενδυτικά σχέδια, την δημιουργία συνεργασιών και την επιχειρηματική δικτύωση (clusters) είναι δυνατόν να εξαιρείται ο κλάδος του εμπορίου.

Η ΕΣΕΕ ζητά επιτέλους, η πολιτεία να στηρίξει έμπρακτα τις υγιείς δυνάμεις αυτού του τόπου και να αποδείξει, στο χρόνο «μηδέν» που πλησιάζει για την ελληνική οικονομία, ότι διαθέτει αναπτυξιακό σχέδιο και στρατηγική που θα καθορίζει τις προϋποθέσεις, θα απλοποιεί τις διαδικασίες, θα εξασφαλίζει την αξιολόγηση και θα ενισχύει την συμμετοχή χωρίς αποκλεισμούς. Σε αυτό το νέο αναπτυξιακό σχέδιο κεντρικό ρόλο πρέπει να κατέχει το ελληνικό εμπόριο, ώστε να υπάρξει άμεση επιστροφή στην ελληνική παραγωγική προσπάθεια της χώρας μας. Ελπίζουμε ότι ο Υπουργός θα παρέμβει και θα επανορθώσει την τεράστια αδικία προς τον εμπορικό κόσμο της χώρας».

Ικανοποίηση της ΕΣΕΕ από την δέσμευση μεγάλων επιχειρήσεων για δραστική  μείωση των τιμών των τροφίμων
.

Η ΕΣΕΕ συμμετέχει  δυναμικά στο κάλεσμα κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης για τη μείωση των τιμών και στηρίζει την συμφωνία  του Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων. Οι μειώσεις των τιμών σε 661 κωδικούς επώνυμων προϊόντων ευρείας κατανάλωσης που ανακοινώθηκαν από 36 προμηθευτικές επιχειρήσεις χονδρεμπορίου, παραγωγής τροφίμων και αλυσίδες σούπερ μάρκετ θεωρείται ως αρχή μειώσεων, που  στην πλειονότητά τους θα κυμαίνονται από 5% έως 10%, ενώ σε συγκεκριμένα είδη θα φτάνουν ακόμα και το 38%.
Στην χώρα μας, το 30% περίπου της δαπάνης του οικογενειακού προϋπολογισμού των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων αντιστοιχεί σε αγορές τροφίμων, ενώ στα υψηλά εισοδήματα αντιστοιχεί μόνο το 15%. Γι’ αυτό άλλωστε τον λόγο οι μειώσεις των τιμών στα τρόφιμα και στα είδη ευρείας κατανάλωσης είναι ίσως το καλύτερο δώρο για τον Έλληνα καταναλωτή. Αυτό βέβαια δεν πρέπει να σημαίνει ότι  φέτος θα προσφέρουμε ως δώρα Χριστουγέννων τρόφιμα! Η ελληνική αγορά, ιδιαίτερα στις φετινές γιορτές, προσφέρει καλή ποιότητα και σωστή τιμή στα περισσότερα χριστουγεννιάτικα είδη.
Επιπλέον, η δέσμευση των λιανεμπορικών επιχειρήσεων τροφίμων, ακόμα και με διαφημίσεις στα ΜΜΕ, για απορρόφηση της αύξησης του ΦΠΑ από το 11% στο 13% που θα ισχύσει από το νέο έτος σε περισσότερα από 1.500 προϊόντα είναι σημαντικό όφελος για τα ελληνικά νοικοκυριά, με δεδομένο ότι η αύξηση του ΦΠΑ της μεσαίας κατηγορίας κατά 2 μονάδες σημαίνει μια επιβάρυνση της τάξης του 1 δις ευρώ ετησίως. Για τον λόγο αυτό, η πρωτοβουλία του Υπουργού πρέπει να επεκταθεί σε πολλά ακόμη καταναλωτικά αγαθά και κυρίως σε τρόφιμα επώνυμης και ιδιωτικής ετικέτας.

Σύσσωμο, λοιπόν, το ελληνικό εμπόριο συμφωνεί και στηρίζει  μια εθνική προσπάθεια κατά την οποία η ισορροπία τιμών μεταξύ παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίου θα βοηθήσει ουσιαστικά τα ελληνικά νοικοκυριά. Η πρωτοβουλία μείωσης των τιμών αναμένεται να επεκταθεί  καθ’ όλη την διάρκεια του 2011, σε όλους τους τομείς της αγοράς, εξοικονομώντας διαθέσιμο εισόδημα για τον οικογενειακό μας προϋπολογισμό.

Η ΕΣΕΕ, ως γνωστόν, είναι από τους πρωτεργάτες της καμπάνιας «καταναλώνουμε ότι παράγουμε» και με αυτό τον τρόπο υποστηρίζουμε τους αγρότες μας και τους παραγωγούς μας, επιλέγοντας τα ελληνικά διατροφικά προϊόντα.

 

Εκτιμήσεις ΕΣΕΕ και προέδρου κ. Βασίλη Κορκίδη
για την έναρξη της κίνησης της Χριστουγεννιάτικης αγοράς

Το ελληνικό εμπόριο ελπίζει ότι η Χριστουγεννιάτικη αγορά θα αποτελέσει μια ευχάριστη παρένθεση ανάμεσα στο πρωτόγνωρο 2010 και το απρόβλεπτο 2011. Την Κυριακή που μας πέρασε τα εμπορικά καταστήματα ήταν μισογεμάτα και όχι μισοάδεια. Οι Έλληνες έμποροι εν μέσω κλίματος κοινωνικής και οικονομικής δυσαρέσκειας, προσπαθούν να διατηρήσουν την λάμψη των εορτών και δίνουν την μάχη τους κάτω από δύσκολες συνθήκες, ώστε να καταφέρουν να κερδίσουν την προτίμηση των καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων και συνταξιούχων, αναπληρώνοντας το χαμένο τους δώρο με χαμηλές τιμές. Παρά το γεγονός ότι ο μέσος Έλληνας καταναλωτής σκοπεύει να διαθέσει την περίοδο των εορτών περίπου 400 ευρώ για τα Χριστουγεννιάτικα δώρα, ποσό πολύ μικρότερο από τα προηγούμενα χρόνια, δείχνει ότι προσπαθεί να διατηρήσει την χαρά της οικογένειάς του και να παραμείνει αξιοπρεπής στις κοινωνικές υποχρεώσεις του.
Τα διάφορα ποσοστά μείωσης της έναρξης της εορταστικής κίνησης στην αγορά δεν έχουν πλέον ιδιαίτερη σημασία, αφού δεν αποτελούν είδηση, ούτε  χαρακτηρίζουν την συνολική εικόνα της αγοράς. Αυτό όμως, που πραγματικά έχει μεγάλη σημασία είναι η αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς,  ώστε να  δώσουν την δυνατότητα στους καταναλωτές να επισκεφτούν τις κεντρικές αγορές και τους εμπορικούς δρόμους, χωρίς εμπόδια και επιπλέον επιβάρυνση.